Brüksel: Almanya, Hollanda ve Avusturya bütçe harcamaları nedeniyle uyarıldı

DünyaGündem

🔴 Brüksel’in yeni mali kuralları artık bloğun en kemer sıkma yanlısı üyelerine karşı da kullanılıyor: Avrupa Komisyonu geçtiğimiz günlerde mali şahinler Hollanda, Avusturya ve Almanya’yı yüksek harcamaları nedeniyle uyardı.

Daha önce Avrupa Birliği’nin (AB) en müsrif üyeleri arasında görülen İtalya, Fransa ve Yunanistan’ın harcama planları, ulusal bütçelerin yıllık olarak gözden geçirilmesi sürecinin bir parçası olarak Brüksel’den yeşil ışık aldı.

Kurallar uyarınca Komisyon, her ülkenin sadece gelecek yılki bütçesini değil, aynı zamanda bütçe açığı için güvenilir uzun vadeli bir yol olup olmadığını da değerlendirmek zorunda. Ayrıca ülkelerin bütçe açıklarını gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 3’ünün altında tutmak için AB Antlaşması gerekliliklerini yerine getirip getirmediklerini de kontrol ediyor.

Bu haber, Fransa hükümetinin vergi artırımını öngören zor bir bütçeyle karşı karşıya olduğu ve Almanya’nın da zor durumdaki ekonomisinin ön plana çıkacağı ulusal seçimler için sandık başına gittiği bir dönemde geldi.

COVID-19 salgını ve ardından gelen enerji krizi, AB’nin o dönem uygulanan mali kuralları büyük ölçüde terk etmesine yol açarken, salgın sonrasında yeniden yazılmaları gerektiğinde, AB’nin kuzey üyeleri en çetin müzakereciler oldu.

Almanya’nın görevden alınan maliye bakanı Christian Lindner, uygulamada genellikle göz ardı edilen normlara uyulmasını sağlamak için “sayısal kriterler” içeren “otomatik kurallar” çağrısında bulundu.

Şimdi Almanya hem harcama tavanlarına tam olarak uymadığı değerlendirilen üye ülkeler arasında yer alıyor hem de Brüksel’in son tarihlerine uygun bir orta vadeli plan bile sunmadı.

Bu durum, ülke içinde patlamaya neden olabilir. Zor günler geçiren Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un, Lindner’i görevden almasının ardından iktidardaki üç partili koalisyon çökmüş, şubat ayında ulusal seçimler yapılması kararlaştırılmıştı.

Merkez sağ muhalefet partisi Hıristiyan Demokrat Birlik’ten (CDU) Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Stefan Berger Euronews’e yaptığı açıklamada, “Almanya’da sonuç yok çünkü bölünmüş bir hükümetimiz var,” dedi.

Berger, “Şimdi görüyoruz ki inovasyonda sorunlarımız var, yatırımlarda sorunlarımız var ve Almanya’nın ekonomik krize girmesinin nedeni de bu,” diye ekledi.

Avusturya, Belçika, Bulgaristan ve Litvanya da seçimler ya da devam eden koalisyon görüşmeleri nedeniyle mali ev ödevlerini henüz göndermeyen ülkeler arasında yer alıyor.

/AJans/

İlginizi Çekebilir

Şair Hicri İzgören ve gazeteciler serbest bırakıldı
Halep’te neler oluyor, Türkiye’nin rolü ne?

Öne Çıkanlar