Çavuşoğlu 4’lü toplantıyı değerlendirdi: Zemini hazırladıktan sonra liderler görüşmesi mümkün

GündemPolitika

Moskova’daki dörtlü zirvede bir çalışma grubu kurulmasının kararlaştırıldığını açıklayan Bakan Çavuşoğlu, “Yol haritası oluştuktan sonra, zemini hazırladıktan sonra liderler düzeyinde bir toplantının gerçekleşmesi mümkün” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Rusya’nın başkenti Moskova’da Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan’ın katılımıyla düzenlenen dörtlü toplantıya ilişkin konuştu.

Bir televizyon yayınına katılan Çavuşoğlu, “Suriye’nin toprağında gözümüz yok, terörle mücadele için varız” ifadelerini kullandı. Dünkü toplantıda Dışişleri Bakan Yardımcıları ile Milli Savunma Bakanlığı ve istihbaratın içinde olduğu bir çalışma grubu kurulmasının kararlaştırıldığını söyleyen Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanları düzeyinde görüşmelere devam edeceklerini belirtti. Çavuşoğlu, “Yol haritası oluştuktan sonra, zemini hazırladıktan sonra liderler düzeyinde bir toplantının gerçekleşmesi mümkün” dedi.

Çavuşoğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Suriye’nin toprağında gözümüz yok, terörle mücadele için varız. Ülkemizdeki sığınmacıların güvenli dönüşünü görüştük. Yol haritası oluşturulacak. Suriyelilerin geri dönüşü için adım atıldı. Rusya Dışişlerini Bakanı Sergey Lavrov ile ikili bir görüşme yaptık, bundan sonra 4’lü görüşmeye geçtik.

“Biraz çekingenlik vardı”

“Suriye Dışişlerini Bakanı da bizi aşağıda bekliyordu, önce bir selamlaştık. Biraz çekingenlik vardı ama selamlaştık, el sıkıştık. Toplantıda herkes düşüncelerini açıkça söyledi.

“Ön plana çıkan konular; Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğü. Bizim Suriye’nin topraklarında gözümüz yok, terörle mücadele için oradayız. Terör koridoru oluşmaması için sahaya indik. DEAŞ’ı ve PKK’yı temizledik oradan. Özellikle PKK’nın Suriye’yi bölme planı ortada, bunu destekleyen ülkeler var. Sonuçta Suriye’nin toprak ve sınır bütünlüğüne vurgu ön plana çıktı. Tabii bir siyasi süreç vardı onun tekrar canlandırılması vurgulandı. Siyasi süreci hareket geçirerek kalıcı bir istikrarın tesis edilmesi görüşüldü.

“Suriye’nin şu anda ciddi şekilde insani yardımlara ihtiyacı var. Depremden sonra bu daha da aşikar oldu. İnsani yardımların kesintisiz devam etmesi ve bu insani yardımlarla beraber Suriye dışındaki mültecilerin başta Türkiye olmak üzere Suriye’ye güvenli ve onurlu şekilde döndürülmesi bunun için gerekli altyapının oluşturulması, temel ihtiyaçlarının karşılanması, bu konuda uluslararası toplumla iş birliğinin yapılması gerekiyor. Toplantıda çok önemli meseleleri görüştük.”

“Çalışma grubu oluşturuldu”

“Sürecin bir yol haritası çerçevesinde devam etmesi için dünkü toplantıda Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyinde diğer kurumlarımızın da katılmasıyla bir çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı. Diğer kurumlarımız kimdir? Milli Savunma Bakanlığı ve istihbaratımız. Daha önce bu düzeyde iki toplantı yapıldı. Hatta istihbaratlar düzeyinde üç toplantı yapılmış oldu. Bakan Yardımcıları ve diğer kurumlarla beraber bir çalışma grubu oluşacak. Bunlar bir yol haritası üzerinde çalışacak.

“Yol haritası oluştuktan sonra liderler düzeyinde toplantı olabilir”

“Nasıl adımlar atabiliriz, bunlar değerlendirilecek. Ve bundan sonraki aşamada hangi düzeyde toplantılar olacak. Biz Dışişleri Bakanları düzeyinde görüşmelere devam edeceğiz. Yol haritası oluştuktan sonra, zemini hazırladıktan sonra liderler düzeyinde bir toplantının gerçekleşmesi mümkün.

“Özellikle Türkiye’den Suriyelilerin Suriye’ye dönmesi konusunu da ikili düzeyde iş birliği yaparak bu konuda bunların güvenli bir şekilde onurlu bir şekilde ihtiyaçların karşılanacağı şekilde geri dönmelerini konuştuk değerlendirdik. Burada Türkiye’de bazı siyasiler bunların istiflenerek insanlık dışı bir görüntüyle geri itilmesinden bahsediyor, bu böyle olmaz. Bu şekilde geri dönülmez. 550 bin Suriyeli güvenli bölgelere bu şekilde döndürülmez. İnsan onuruna yakışacak şekilde, oradaki zemini hazırlayarak, can güvenliği başta olmak üzere diğer ihtiyaçların karşılanmasının garantisi olması lazım.”

Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad: Suriye’deki yasadışı askeri varlık sonlandırılmalı

Suriye Dışişleri Faysal Mikdad dünkü toplantıda yaptığı konuşmada, Suriye’nin asıl hedefinin Türk kuvvetleri de dahil olmak üzere topraklarındaki her türlü yasadışı askeri varlığı sona erdirmek olduğunu belirtmiş ve bu konuda ilerleme kaydedilmeden gerçek sonuçlara ulaşılamayacağını söylemişti.

Öte yandan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, daha önceki açıklamalarında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için “Türk askerlerinin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesi ve Türkiye’nin, Şam rejimine muhalif gruplara verdiği desteği kesmesi” şartını koşmuştu.

/Kısa Dalga/

İlginizi Çekebilir

CHP’li Toprak: Seçimlere Rus müdahalesi duyumu alıyoruz
Yeşil Sol Parti’nin Çerkes Adayı Metin Kılıç: 14 Mayıs’la ülkenin iklimi değişecek

Öne Çıkanlar