CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir yazılı soru önergesi sundu. Karasu, önergesinde “Türkiye’de son üç yılda kaç kişi müzik öğretmenliği bölümünden mezun olmuştur? Müzik öğretmenliği alanında mevcut norm kadro sayısı nedir? 2025 yılında kaç müzik öğretmeninin atanması planlanmaktadır?” sorularına yer verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, TBMM Başkanlığı’na müzik öğretmenlerinin atama durumunu konu alan bir soru önergesi sundu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle sunulan önergede şu ifadelere yer verildi:
” ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adını verdiğiniz modelde, alan becerilerine on temel kategoride yer verilmiştir. Bunlardan biri olan ‘Sanat Alan Becerileri’ alanında müzikle ilgili becerilere yer verilmiştir. Yine OECD Öğrenme Pusulası 2030’da ve söz konusu modelin her ikisinde de fiziksel becerilerin, öğrencilerin diğer beceri türlerini geliştirmelerine yardımcı olacağı vurgusu vardır. Modelde bütüncül gelişimin gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilir kılınması sürecinde fiziksel becerilerin geliştirilmesi; toplumun her bir ferdinin fiziksel aktivitelerini kendi imkân ve yeteneklerine uygun olarak hayat boyu sürdürebilmeye duyduğu istek, güven, fiziksel yeterlilik, bilgi ve anlayışı kapsadığı belirtilmektedir.
Müzik, öğrencilerin yalnızca estetik değil; aynı zamanda duygusal, bilişsel ve sosyal gelişiminde çok yönlü katkı sağlayan bir eğitim aracıdır. Müziğin olduğu yerde disiplin, duygu, üretkenlik ve barış vardır. Ancak son yıllarda müzik branşında öğretmen atama kontenjanlarında gözle görülür bir düşüş yaşanmakta; bu da hem öğretmen adaylarını hem de sanata erişimi kısıtlanan öğrencileri derinden etkilemektedir. Oysa, her okulda ve her kademede müzik öğretmeni olmalıdır. Bu doğrultuda, henüz ataması gerçekleşmeyen müzik öğretmenleri, 2025 yılında müzik öğretmeni atamaları artık KPSS yerine AGS (Akademi Giriş Sınavı) ile yapılacaktır. Adaylar, AGS öğretmen atamasında müzik branşı için en az 600 kontenjan ayrılmasını talep etmektedir. Bu talep, sadece bir meslek grubunun değil, değerlerimizi yaşatacak olan nesillerin de ortak talebidir.”
Karasu’nun önergesinde şu sorular yer aldı:
” Türkiye’de son 3 yılda kaç müzik öğretmenliği mezunu vardır? Müzik öğretmenliği alanında norm sayısı nedir? Ataması yapılmış olan müzik öğretmeni mevcudu nedir? Ülkemizdeki net müzik öğretmeni ihtiyacı nedir? 2025 yılında kaç müzik öğretmeni ataması yapılması planlanmaktadır? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle atama gerçekleşti ise kaç müzik öğretmeni atanmıştır? 2020-2025 yıllarındaki müzik öğretmeni atamaları sayısındaki düzensiz grafiğin oluşmasının nedeni nedir?”
/anka/










