Çin’in yeni ‘drone ana gemisi’ ilk test uçuşu için gün sayıyor

DünyaGündem

🔴 Tam kapasiteyle çalıştığında, Jiu Tian adlı bu insansız hava aracı, düşman hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirmek için birlikte hareket edecek 100’e kadar küçük drone’dan oluşan devasa bir sürüyü serbest bırakabilecek.

Çin’in 100’e kadar küçük drone’u aynı anda havaya salabilen yeni bir drone taşıyıcısı (ana gemisi), devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre önümüzdeki günlerde ilk test uçuşunu gerçekleştirebilir.

“Jiu Tian” (Türkçesiyle “Dokuz Gökyüzü”) olarak bilinen bu insansız drone ana gemisi, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) hava kuvvetleri tarafından konuşlandırılacak ve hava muharebesinin menzilini genişletme amacını taşıyor.

Tam faaliyete geçtiğinde Jiu Tian, düşmanın hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirmek için koordineli şekilde hareket edecek büyük bir drone sürüsünü serbest bırakabilecek.

X platformunda dolaşan bir videoda, Jiu Tian’ın aynı anda gövdesinin her iki tarafından birden çok drone’u fırlatma yeteneğiyle ilgili görselleştirme görüntüleri yer alıyor.

Jet motorlu bu insansız hava aracı, Çin hava kuvvetleri tarafından tam olarak konuşlandırılmadan önce bir dizi testten geçirilecek.

Yüksek irtifada görev yapabilen Jiu Tian, altı tona kadar mühimmat ve küçük drone taşıyabiliyor; ayrıca 7.000 kilometrelik maksimum menzile sahip.

Jiu Tian, Çin’in hızla gelişen ileri düzey drone teknolojisi envanterine eklenen son araçlardan biri. İnsansız hava araçları (İHA), modern savaş alanlarında giderek daha kritik bir rol oynamaya başladı.

Yeni Çin yapımı “drone ana gemisi”, South China Morning Post’ta yayımlanan bir makaleye göre ABD’nin yerleşik modelleri olan RQ-4 Global Hawk ve MQ-9 Reaper’a rakip olarak görülüyor.

Jiu Tian, Çin devleti tarafından finanse edilen Havacılık Endüstrisi Kurumu (Aviation Industry Corporation of China) tarafından tasarlandı ve Xi’an Chida Uçak Parçaları İmalat Şirketi tarafından üretildi.

Üretici firmaya göre Jiu Tian’ın tasarımı, yüksek güvenlikli taşıma, sınır savunması ve acil kurtarma operasyonları gibi çok amaçlı görevlerde kullanılmasına imkan tanıyor.

Bu açıklama, Çin’in askeri kapasitesini artırma çabalarının bir parçası olarak geldi. Çin’in bu askeri yığınağı dünya genelinde, özellikle de Tayvan’ı ilhak etme yönündeki tekrar eden tehditleri sonrasında yakından izleniyor.

Pekin, demokratik şekilde yönetilen Tayvan’ı “ana karadan kopmuş bir eyalet” olarak görüyor ve gerekirse zorla kontrol altına alınması gerektiğini savunuyor.

II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 80. yıl dönümünde konuşan Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te, “Bugün, 80 yıl sonra, Avrupa savaşına katılan pek çok demokrasiyle aynı değerleri paylaşıyor ve benzer tehditlerle karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

İran ile İngiltere arasında gerilim: Diplomatlar Dışişleri Bakanlığına çağrıldı
‘World Press Photo’ ödülünü ilk kez bir Kürt fotoğrafçı kazandı

Öne Çıkanlar