Çinli bilgisayar korsanları Trump ve Harris’in kampanyalarını hedef aldı

DünyaGündem

🔴 Çin hükümetiyle bağlantılı bilgisayar korsanlarının, ABD başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi aday Donald Trump ve Demokrat aday Kamala Harris’in kampanyalarındaki verilere erişme girişimiyle bağlantılı olabilecek şekilde ABD telekomünikasyon sisteminin, bazı bölümlerine girdiği bildirildi.

FBI ve Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı, Cuma günü geç saatlerde yaptıkları açıklamada, ticari telekomünikasyon altyapısına “yetkisiz erişimi” araştırdıklarını ve saldırının Çin bağlantılı aktörlerle bağlantılı olduğunu duyurdu.

İki kurumun açıklamasında, sızmanın tespit edilmesinin ardından etkilenen şirketlerin derhal bilgilendirildiği ve yardım teklif edildiği ancak başka mağdurların da olabileceği belirtildi.

Soruşturma hakkında bilgi sahibi olan bir kişi, VOA’ya yaptığı açıklamada, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in kampanyasıyla bağlantılı kişilerin hedef alındığını söyledi.

Yetkililer, halen bilgisayar korsanlarının hangi verilere ulaşabildiğini ve konuşmaları gerçek zamanlı olarak dinleyip dinleyemediğini belirlemeye çalışıyor.

Basında çıkan haberlere göre, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump ve başkan yardımcısı adayı JD Vance de hedef alındı. Bu haberler henüz doğrulanmadı.

New York Times gazetesi, konuyla ilgili soruşturmayı yürütenlerin, Trump ve Vance’in varsa hangi iletişim verilerinin alındığını belirlemek için çalıştıklarını yazdı.

FBI, Trump ve Harris’in kampanya ihlalleri hakkında yorum yapmayı reddetti.

New York Times’ın haberine göre, Trump’ın seçim kampanyası ekibi, bu hafta Verizon’un telefon sistemine sızma yoluyla telefon numaraları hedef alınan hükümet içinden ve dışından bir dizi kişi arasında Trump ve Vance’in de yer aldığından haberdar edildi.

Trump kampanyası, Trump’ın ve Vance’in telefonlarının hedef alındığını doğrulamadı. Kampanyanın iletişim direktörü Steven Cheung, Başkan Yardımcısı Harris’in, Çin ve İran’ı Trump’ın göreve dönmesini engellemek için ABD altyapısına saldırma konusunda cesaretlendirdiğini söyledi.

Çin’in Washington Büyükelçiliği, durumdan haberdar olmadığını belirterek Çin’in her türlü siber saldırı ve siber hırsızlığa karşı olduğunu, bunlarla mücadele ettiğini belirtti.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, “Başkanlık seçimleri ABD’nin iç işleridir. Çin’in ABD seçimlerine müdahale etmek gibi bir niyeti yoktur ve olmayacaktır” ifadesi yer aldı.

Harris’in seçim kampanyası ekibi yorum taleplerine yanıt vermedi.

Trump’ın seçim kampanyası, bu yılın başlarında siber saldırıya uğramıştı. ABD Adalet Bakanlığı, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun üç üyesini 5 Kasım seçimlerine müdahale etmeye çalışmakla suçlamıştı.

FBI ve ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı, Cuma günü yaptıkları açıklamada, Çin ile bağlantılı kişiler tarafından ticari telekomünikasyon altyapısına yetkisiz erişimi araştırdıklarını bildirdi. Kurumlar tarafından yapılan ortak açıklamada, olayın hedeflerinin adı verilmedi.

Verizon ise ABD’nin telekomünikasyon sisteminin hedef alındığı ve istihbarat toplandığı belirtilen sofistike bir girişimden haberdar olduğunu duyurdu. ABD’nin en büyük telekom şirketi, kolluk kuvvetleriyle birlikte çalıştığını kaydetti.

ABD istihbarat kurumları, aylardır yabancı düşmanların 5 Kasım ABD başkanlık seçimlerine müdahale etmek için siber saldırılar ve etki operasyonlarını bir arada kullandıkları konusunda uyarıda bulunuyor.

/VOA/

 

İlginizi Çekebilir

Biden: İsrail’in İran’a yönelik saldırısının son olmasını umuyorum
CHP’den ‘Kılıçdaroğlu’nun araçları geri istendi’ açıklaması

Öne Çıkanlar