DEM Parti, 79 kişinin hayatını kaybettiği Bolu Kartalkaya’da meydana gelen otel yangını için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de çıkan, 79 kişinin hayatını kaybettiği ve 51 kişinin yaralandığı yangının bütün yönleriyle araştırılması, ihmallerde sorumluluğu bulunan kurum ve kişilerin belirlenerek gereğinin yapılması ve mağdurların zararlarının karşılanması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Önerge,Meclis Başkanlığına sunulduğunda yangında ölenlerin sayısı 76 idi. TBMM Başkanlığına verilen araştırma önergesinde şu ifadeler yer aldı:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
“Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 76 kişi hayatını kaybetmiş, 51 kişi yaralanmıştır. Yangının çıkış nedeni araştırılırken, denetim eksiklikleri ve ihmaller, önlenebilir bir yangını felakete çevirmiştir. Bölgede itfaiye birimlerinin olmaması, alarm sistemlerinin çalışmaması, yangın merdivenlerinin kullanılamaması ve otomatik söndürme sisteminin eksikliği gibi ciddi sorunlar açığa çıkmıştır. Yönetmelik değişiklikleriyle itfaiye ve meslek odalarının denetim yetkilerinin sınırlandırılması, kamu güvenliğini zayıflatmış, felaketin boyutunu artırmıştır. Yangının bütün yönleriyle araştırılması, söz konusu ihmallerde payı bulunan kurum ve kişilerin belirlenmesi, gereğinin yapılması ve mağdurların zararlarının tazmin edilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.
GEREKÇE
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de dün (21.01.2025) gece saatlerinde çıkan ve 11 saat süren çalışmaların ardından söndürülen yangında, 76 kişinin yaşamını yitirdiği, 51 kişinin yaralandığı kamuoyuna duyurulmuştur.
Adalet Bakanı yangının çıkış nedenini belirlemek üzere 5 kişilik bilirkişi heyetinin oluşturulduğunu, aralarında işletme sahibinin de olduğu 4 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştır. Yangının çıkış nedeni yapılan incelemeler doğrultusunda açığa çıkacak olsa da, yangının başladığı dakikalardan itibaren açığa çıkan gelişmeler, yangın sonrası felaketin önlenebilir olduğunu, denetim eksikliklerinin söz konusu olduğunu açığa çıkarmıştır. Yayın yasağının getirilmiş olması, Türkiye’deki geçmiş felaketlerde deneyimlendiği üzere, kamuoyunun sağlıklı bilgi edinmesi amacını değil, mevcut eksiklerin kamuya mal olmaması ve mümkünse hasır altı edilmesi amacını taşımaktadır.
İlk ihbarın 03.27’de yapıldığı Kartalkaya’ya, ilk müdehalenin 04.15 civarında ulaştığı belirtilmiştir. Bu müdahele Bolu’dan gelmiş, Bolu – Kartalkaya yolunun buzlanma sorunu nedeniyle 45 dakikada gerçekleşebilmiştir. Her yıl, kış aylarında, binlerce insanın uğradığı Kartalkaya’da herhangi bir itfaiye biriminin bulunmaması gerekli önlemlerinin alınmadığının en bariz göstergelerinden biridir.
1998’de Kartalkaya zirvesine inşa edilen 12 katlı otelde yangın esnasında 237 kişinin konakladığı belirtilmiştir. Yangından sağ çıkarılan kişilerin ifadelerinden yola çıkarak, yangın esnasında duman dedektörünün çalışmadığını, herhangi bir alarmın çalmadığını, çıkan gürültüden ötürü uyandıklarını ve şans eseri dışarı çıkabildiklerini söylemek mümkündür. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptığı açıklamada otelde 2 adet yangın merdiveni olduğunu belirtmiş olsa da, yurttaşlar herhangi bir uyarı ve yönlendirme sistemi olmadığı için yangın merdivenlerini görmediklerini, yoğun dumandan ötürü çıkamadıklarını ve çarşafları birleştirip, camlardan atlayarak canlarını kurtardıklarını belirtmektedir. Dolayısıyla otelin uymakla mükellef olduğu, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliği’nin 10. kısmında belirtilen dolap sistemi, algılama ve uyarı sistemlerinin çalışmadığı ve kaçış yollarının tespit edilemediği anlaşılmaktadır.
TMMOB’un yaptığı açıklamada otelin, yangın çıktığında yayılımı engelleyen ve söndüren otomatik yağmurlama (Sprinkler) sistemi bulundurma zorunluluğunun olduğu fakat sisteminin yapılmadığı belirtilmiştir. Bu sistemin eksikliği nedeniyle yangın hızlıca yayılmış, söndürme işlemi zaman almış ve can kayıpları yaşanmıştır.
2007 yılında yayınlanan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, 2012’de değişikliğe uğramış, yönetmeliğin 6. maddesinin 4. fıkrasında yer alan “Projeler; ilgili belediye itfaiye birimlerinin uygun görüşü alındıktan sonra, ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır.” ifadesindeki itfaiye birimleri maddeden çıkarılmıştır. Yani yedi kattan yüksek konut, kafe, otel gibi yangın önlemi alınması gereken yapıların projeleri itfaiye tarafından onaylanıp, iskan safhasında itfaiye uygunluğu şartı aranırken, bu durum ortadan kaldırılmıştır. Öte yandan İmar Yasası’nda yapılan değişikliklerle, kamu güvenliğini önceleyen meslek odalarının denetim yetkisi bertaraf edilmiştir.
Her ne kadar Grand Kartal Otel, mevcut yasal düzenlemelerin öncesinde inşa edilse de yönetmeliklerin yürürlüğe girdiği andan itibaren yükümlülükleri yerine getirmekle mükelleftir. Fakat Türkiye’de kamu güvenliğinin pamuk ipliğine bağlı olduğu dolayısıyla düzenlemelerin kamu yararına değil, inşaat tekelini elinde bulunduranların kâr amacına hizmet ettiği bahsi geçen değişim ve eksikliklerden anlaşılabilmektedir.
Grand Kartal Otel’de çıkan yangının bütün yönleriyle açığa çıkarılması, kamu sorumluluğu bulunun kurum ve öznelerin süreçteki rollerinin açıklığa kavuşturulması, denetim eksikliklerinin belirlenmesi ve mağdurların zararlarının tazmin edilmesi amacıyla Meclis Araştırması yapılması elzemdir.”