DEM Parti: Erdoğan’a 13 maddelik talep listesi sunulmadı

GündemPolitika
🔴 Euronews Türkçe’ye konuşan üst düzey bir DEM Partisi yetkilisi böyle bir talep listelerinin olmadığını belirterek “İddia edilen diğer maddeler de partimizin sürekli kamu ile paylaştığı talepler ancak böyle bir listeleme durumumuz yok,” dedi. 
Sözcü gazetesi bugün, DEM Parti’nin Erdoğan’a 13 maddelik bir talep listesi ilettiğini iddia etmişti.

Türkiye Cumhurbaşkanı  Erdoğan, 10 Nisan Perşembe günü Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’dan oluşan İmralı heyeti ile görüştü.

Erdoğan-DEM Parti görüşmesi, 13 yıl sonra ilk yüz yüze temas olma özelliği taşıyor.

Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan ve yaklaşık 1 saat 25 dakika süren görüşmenin ardından Sözcü gazetesinden Başak Kaya, Cumartesi günü yayınlanan haberinde, DEM Parti’nin Erdoğan’a 13 maddelik bir talep listesi ilettiğini belirtti.

Euronews Türkçe’ye konuşan üst düzey bir DEM Parti yetkilisi böyle bir listemelerinin olmadığını belirterek, “Aslında şöyle, şu an kongrenin gerçekleşmesi için Öcalan’ın tecridinin kaldırılması ve iletişim özgürlüğünün güvence altına alınması ile PKK’nın silahsızlandırma süreci için yasa talebi gündemimizde ama onun dışında böyle bir listelememiz yok,” ifadelerini kullandı.

İddia edilen diğer maddelere ilişkin de konuşan parti yetkilisi, “Diğerleri işin gereği zaten yeri ve zamanı gelince tartışma konusu olması ve çözülmesi gereken zorunlu başlıklar. Ama sorunun çözülmesinde başlangıç olan ve çözümün ilerlemesini sağlayacak olan tecridin kalkması ve silahsızlanma süreci için yasa talebi. Bu iddia edilen diğer maddeler de partimizin sürekli kamu ile paylaştığı talepler ancak böyle bir listeleme durumumuz yok,” ifadelerini kullandı.

Üst düzey parti yetkilisi, tecrit ve silahsızlanma süreçleri için “[Öcalan’ın] tecridinin kaldırılması ve iletişim özgürlüğünün güvence altına alınması ile PKK’nın silahsızlandırma süreci için yasa hazırlanması zaten büyük oranda sorunun çözülmesinde mesafe kat etmek anlamına gelecektir,” yorumunu yaptı.

İkinci bir DEM Parti kaynağı ise 13 maddelik liste talebi olmadığını doğrulayarak, Erdoğan görüşmesi sonrası yapılan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında bu talep listesi için “O şekilde tek tek ele alınmadı ama neredeyse tamamı konuşuldu,” dedi.

Üçüncü bir parti kaynağı ise listeleme olmadığını doğrulayarak, “Partimiz yıllardır kamuoyuna dönük bütün açık etkinliklerde bu talepleri zaten dile getiriyor. Ama böyle takvime bağlanmış, sıraya dizilmiş bu liste bizim listemiz değil,” ifadelerini kullandı.

Günün ilerleyen saatlerinde DEM Parti sözcüsü Ayşegün Doğan da, X hesabında bir paylaşımda bulunarak konuya açıklık getirdi.

“Zorunlu Açıklama” başlığıyla paylaşılan gönderide, “DEM Parti İmralı Heyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’la sürecin nasıl ilerleyeceğini ve nasıl gelişeceğini değerlendirdi. Görüşme sonrası konuya dair yazılı bir açıklama yapıldı. Buna rağmen; bazı haberlerde “13 Maddelik Talepler Listesi” olarak sunulan maddeler, DEM Parti’nin çeşitli mecralarda kamuoyuyla paylaştığı talepleridir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir talepler listesi sunulmuş değildir.” ifadeleri kullanıldı.

“Aylardır kamuoyunda tartışılan gündemleri ve konu başlıklarını alt alta sıralayıp, bunu da heyetimizin sunduğu bir ‘Talepler Listesi’ gibi yaymak doğru değildir.”

Erdoğan’dan DEM Parti heyetine: ‘Her şey hallolur, konuşmayacağımız bir şey yok’

DEM Parti milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’dan oluşan İmralı heyetinin Erdoğan ile yapılan görüşmede bir yol haritası belirlemesi bekleniyor ve öngörülüyordu.

Erdoğan ile yapılan görüşmenin detayları hakkında bilgi sahibi olan ikinci DEM Parti kaynağı, “Bütünlüklü bir sunum yapıldı ama Erdoğan da ‘Şu tarihlere bağlı kalarak şu adımları atacağız’ gibi bir şey dememiş. Aksine ‘Her şey hallolur, konuşmayacağımız bir şey yok’ minvalinde belirsiz konuşmuş,” ifadelerini kullandı.

DEM Parti’nin İmralı heyeti Külliye’deki görüşme sonrasında yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve heyetiyle yaptığımız görüşme, son derece olumlu, yapıcı, verimli ve geleceğe dair umut verici bir atmosferde gerçekleşti.

Süreçte gelinen noktanın önemi teyit edildi ve karşılıklı olarak bundan sonraki aşamalar değerlendirildi. Şiddet ve çatışmanın olmadığı, demokratik ve siyasal alanın güçleneceği bir dönemin ülkemiz, yurttaşlarımız ve bölgemiz için hayati önemde olduğu ifade edildi.”

Euronews Türkçe’ye konuşan ikinci bir DEM Parti kaynağı görüşmeye dair heyetin yaptığı açıklama hakkında ise “Heyetin ‘çok çok pozitif görüşme’ gibi ifadeleri çok yersiz ve hatta fazla buluyoruz,” ifadelerini kullandı.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Baba İmamoğlu: Ben tarladan geldim, gerekirse yine tarlaya dönerim
Türkiye ve İran’daki barajlar Kürdistan ve Irak’ta kuraklık tehlikesini oluşturuyor

Öne Çıkanlar