DEM Parti Milletvekilleri Şırnak Cezaevi’ni Meclis’in gündemine getirdi

GündemPolitika

DEM Parti Şırnak Milletvekilleri Ayşegül DOĞAN, Nevroz UYSAL ASLAN ve Mehmet Zeki İRMEZ, son günlerde Kürtçe yasakları ve hak ihlalleriyle tartışılan Şırnak Cezaevi’ndeki gelişmeleri Meclis’in gündemine taşıdı. 

Kürt siyasetçiler, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a vermiş oldukları soru önergesinde, Şırnak Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlülere dönük keyfi uygulamalara ilişkin açıklamaların ve  Kürtçe konuşmayla ilgili yasakların kamuoyunda tartışıldığını ve Şırnak Cezaevi’nde neler oluyor sorusunun günlerdir kamuoyunun gündeminde yer aldığını belirttiler…

Şırnak Cezaevi’nde tutsakların Kürtçe konuşmaları gerekçesiyle yetkililer tarafından engellendi mi?

Cezaevi yönetimi tarafından, tutuklu ve hükümlülerin yakınları ile Kürtçe konuşmalarının yasaklandığı, mahpusların aileleri ile yaptıkları telefon görüşmelerinin yine Kürtçe nedeniyle kesildiği ve hatta sarılmalarının dahi keyfi bir biçimde engellendiği haberlerinin araştırılması için Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunan milletvekilleri bakanlığın bu iddiaların araştırılması amacıyla herhangi talimat verip vermediğini sordular.   

Mevzuatları hatırlatan milletvekilleri, ulusal mevzuatlar ve uluslararası sözleşmeler devletlere, özgürlüğünden yoksun bırakılan kişilerin hakları konusunda yükümlülükler getiriyor. Mahpusların insan haklarına saygılı muamele görmesi gerekliliği Türkiye’nin mevzuatında da yer alıyor. “Birleşmiş Milletler (BM) Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi”nin 10. maddesinde açık bir şekilde “Özgürlüğünden yoksun bırakılmış kişiler insani muamele ve insanın doğuştan kazandığı insan onuruna saygılı davranış görme hakkına sahiptir” dediler.

Yine “BM Mahpuslar İçin Temel Prensipler”in 1. maddesinde; “Bütün mahpuslara doğuştan sahip oldukları insanlık onurunun ve değerin gerektirdiği saygıyla muamele yapılır” ifadesinin yer aldığını ifade eden milletvekilleri,  Şırnak Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlüler ile yakınlarına ve avukatlarına dönük uygulandığı iddia edilen keyfi tutum ve davranışlara yönelik Adalet Bakanlığı tarafından herhangi bir açıklama yapılmadığı gibi, kapsamlı bir araştırma yapılarak basına yansıyan bu iddia, şikâyet ve ihlallerin hangi boyutta olduğuna dair tutuklu ve hükümlüler başta olmak üzere avukat ve ailelerin dinlenmesi talebinde de bulunulmadığını söylediler. 

Şırnak milletvekilleri Yılmaz Tunç’a yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti;

Bu bağlamda;

  1. Şırnak Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlülerin aileleri ile yaptıkları görüşler ve/veya telefon görüşmeleri Kürtçe konuşmaları gerekçesiyle yetkililer tarafından engellendi mi? 
  2. Şırnak Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlülerin aileleri ile yaptıkları görüşmelerde sarılmalarının keyfi bir biçimde engellendiği iddiası doğru mudur? 
  3. Şırnak Cezaevi’nde avukatların görüşmeye giderken evrak ve kalem ile içeriye alınmadığı iddiası doğru mudur? Doğruysa neden?
  4. Ailelerin tutuklu ve hükümlü olan yakınları ile görüş esnasında Şırnak Cezaevi’nde görevli olan kişiler tarafından görüşmelerinin denetlendiği, dinlendiği avukatlarına aktarılan bilgiler arasında yer almıştır. Bu iddialar doğru mudur? 
  5. Adalet Bakanlığı, Şırnak Cezaevi’nde yaşanan ve basına da yansıyan iddia, şikâyet ve hak ihlalleri hakkında herhangi bir açıklama yapacak mı?
  6. Adalet Bakanlığı’nın bu iddiaların araştırılması için herhangi bir soruşturma talimatı var mı?
  7. Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin Anayasa başta olmak üzere uluslararası sözleşmeler gereği insan haklarına saygılı muamele görmesi gerekliliğini yerine getiriyor mu?
  8. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 2. maddesi “Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazında zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz” hükmünü içermektedir. Şırnak Cezaevi’nde bu maddenin ihlali mi söz konusu?

İlginizi Çekebilir

Rêbiwar Taha: Nasnameya me ya hevpar ‘Kerkûkî’ ye
Hamas yarın Doha’da yapılacak ateşkes görüşmelerine katılmıyor

Öne Çıkanlar