DEM Parti: Oylamada yer almayan 22 milletvekili zorunluluktan katılamadı

GündemPolitika

Sokakta yaşayan köpekleri ‘uyutmanın’ yolunu açan kanun teklifinin oylamasına toplamda 95 milletvekili katılmazken, DEM Parti’den 22, CHP’den 4 kişi oylamada yer almadı. Meclis, oylama sonrası 1 Ekim’e kadar tatile girdi.

AKP’nin Parti sokakta yaşayan köpeklerin “uyutulmasını” içeren tartışmalı yasa teklifi Salı günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edildi.

600 koltuklu TBMM’de AKP’nin 244 ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) ise 29 oyuyla kabul edilen teklif, toplamda 273 oy ile Meclis’ten geçti.

Muhalefet sıralarından ise kanun teklifine toplamda 224 ret oyu verildi. Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 123 ret oyu verirken 4 milletvekili oylamaya katılmadı.

Toplamda 95 milletvekili oylamada yer almazken, muhalefet kanadında yer alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti) 22 milletvekilinin oylamada yer almaması dikkat çekti ve eleştirilere konu oldu.

“Sadece 1 gün önce haberimiz oldu”

Oylamaya katılım durumuna ilişkin DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit Euronews’e konuştu.

Kanun teklifinin aceleyle Meclis Genel Kurulu’na getirildiğini söyleyen Koçyiğit, “Pazar ve pazartesi günü Genel Kurul’a geleceğinin takvimi net değildi. Bizim sadece 1 gün önce haberimiz oldu. Teklifin pazar günü Genel Kurul’a geleceğini cumartesi öğrendik. Aylardır gelecek yasa paketlerine ilişkin çalışma takvimi konusunda ortaklaşmak istiyorduk [AK Parti ile] ancak buna hiç yanaşmadılar. Sürpriz bir şekilde pazar ve pazartesi günü Genel Kurul’a geleceğini öğrendik” diye konuştu.

Koçyiğit, sokakta yaşayan köpeklere ilişkin kanun teklifinin oylamasında yer almayan 22 milletvekilinin de zorunluluktan gelemediğini belirtti.

“Takdir edersiniz bir partiyiz ve bir sürü programımız var. Sadece Türkiye’de değil yurt dışı programları da var. Hayatlarımız var, alanında yürüyen çalışmalarımız var. Eş genel başkanımızın [Tuncer Bakırhan] taziyesi vardı. Ciddi sağlık sorunu olan arkadaşlarımız vardı gelemeyenler içerisinde. Bir de en önemlisi bölgeden gelecek vekillerimiz açısından uçuş problemi var. Yani komisyon üyesi olan vekilimiz örneğin başka illerden zor bela Pazartesi akşamına yetişebildi. Böyle teknik zorluklar da var. Bu nedenle katılmama tercih değil. Tamamen zorunluluklar nedeniyle oldu.”

Bütün muhalefet olarak da katılmış olsalar çoğunluğa engel olamayacaklarını söyleyen Koçyiğit, bunu bir bahane olarak değil yaşanılan durumun gerçekliği açısından söylediğini ifade etti.

Bu yasaya karşı mücadelelerini sürdürmeye devam edeceklerinin altını çizen Koçyiğit, oylamada yer almayan 22 milletvekilinden gerekçeli bilgilendirme alındığını ve her birinin zorunluluklardan dolayı gelemediklerini belirtti.

“Keşke ret oyu veren 224 vekilin imzasıyla gidilseydi Anayasa Mahkemesine”

Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, AK Parti ve MHP oyları ile yasalaşan sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine götüreceklerini açıkladı.

Özel, “Yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız.” dedi.

Gülistan Koçyiğit, “CHP’nin parti olarak başvurması yerine, ret oyu veren 224 vekilin ortak imzasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması daha iyi olurdu. Biz bunu tercih ederdik” değerlendirmelerinde bulundu.

Kendilerine sorulmadığını ifade eden Koçyiğit, “CHP Genel Başkanı, parti olarak götüreceklerini açıkladı. Bize sorulsaydı eğer bu yasaya itiraz eden milletvekillerinin ortak imzasıyla Anayasa Mahkemesi’ne götürmenin daha kolektif olacağını belirtirdik. Çünkü birlikte muhalefet ettik, birlikte de Anayasa Mahkemesi’ne götürebilirdik” diye konuştu.

Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasını ve sokak yaşayan köpekler ile ilgili düzenlemeleri kapsayan 17 maddelik teklif, sabaha karşı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşmıştı.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Dedeoğulları ailesinin 7 üyesi katliamın üçüncü yıl dönümünde anıldı
Neçirvan Barzani ile Hakan Fidan Tahran’da görüştü

Öne Çıkanlar