DEM Parti, MİT’in “23 Nisan etkinliği” kapsamında 5-14 yaş arası çocuklardan “güvenlik, istihbarat ve gizli ajan” kelimelerini resimle ya da mektupla anlatmalarını istediği etkinliğine “çocukları, ajanlığa ve istihbaratçılığa özendirmenize izin vermeyeceğiz” açıklaması ile tepki gösterdi.
Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 23 Nisan dolayısıyla çocuklardan “güvenlik”, “istihbarat” ve “gizli ajan” kelimelerini resimle ya da mektupla kağıda dökmelerini istedi.
MİT’in internet sitesindeki duyuruda, 5-14 yaş arasındaki çocuklar hayal güçlerini kullanmaya davet edildi.
DEM Parti’den açıklama
Öte yandan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Çocuk ve Eğitim Politikaları komisyonları konuya yazılı açıklama ile karşı çıktı.
DEM Parti’den yapılan “Çocukları, ajanlığa ve istihbaratçılığa özendirmenize izin vermeyeceğiz!” başlığı ile yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Çocukların eğitim vasıtasıyla ve birçok kamu kurumunun çalışmalarıyla devletin ideolojik taşıyıcıları kılınması çabasına Cumhuriyet’in kuruluşundan beri şahitlik edilmektedir. Buna dönük son örnek ise Milli İstihbarat Teşkilatı’nın “23 Nisan Etkinliği” adını verdiği yarışmanın duyurusu olmuştur.
Yarışma, “Geleceğimizin parlayan yıldızları 5-14 yaş arası çocuklarımızdan ‘güvenlik, istihbarat ve gizli ajan’ kelimelerinin hayal dünyalarında nasıl şekillendiğini anlatan mektupları veya çizdikleri resimleri bekliyoruz.” şeklinde MİT’in internet sitesinde paylaşılmıştır. Çocukların göndereceği resimler ve mektupların daha sonra “mit.gov.tr’de paylaşılacağı da eklenmiştir.
Güvenlikçi kamu yönetiminin tezahürlerinden birisi olan bu yarışmayla çocuklar “hayal kurma” adı altında ajanlığa, istihbaratçılığa özendirilmek istenmektedir. Devlet nezdinde yıllardır sürdürülen istihbaratçı militarist aklın; nitelikli çocuk kitaplarında ve filmlerinde dahi olumsuz temsilleri ile çokça karşılaşıyoruz. Buna rağmen; çocuk gerçekliğine ve pedagojiye uygun olmayan bu yarışmanın çocukların psiko-sosyal gelişimlerini de olumsuz etkileyeceği aşikardır.
MİT’in çalışma alanıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan bu tür yarışmalara girişmesinin kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Bu yarışmayı planlarken MİT’in Milli Eğitim Bakanlığı’nın bilgisine başvurma veya da onunla ortaklaşmaya gitme gibi bir durumun olup olmadığı ise ilgili sivil toplum kuruluşları, uzmanlar, sendikalar ve öğrenci velilerinin temel sorularından birisidir.
Bu çalışmanın maksadı, çocukları küçük yaşta ajanlığa teşvik etme çabasından başka bir şey değildir. Bu tür etkinlikleri hayata geçiren anlayış, yalnızca çocukları barış ortamında büyümesinden alıkoyarak yürütülen savaş politikasına hizmet eder, “dost-düşman kişi/halk/devlet” ikiliğini ve yapay karşıtlık kurgusunu besler. Çocukların dünyalarında “güvenlik, istihbarat, gizli ajan” gibi olguların psiko-sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyeceği ayan beyan ortadadır. Bu nedenle pedagojik ilkelere ve çocuk gerçekliğine aykırı bu yarışma, bir an önce iptal edilmeli ve duyurusu MİT’in internet sayfasından kaldırılmalıdır! Eğitim bilimcilere ve eğitim uzmanlarına çağrımız, bu yarışmanın bilim ve etik dışı olduğuna ilişkin sözlerini daha yüksek sesle duyurmaları; sendikalara ve velilere ise çağrımız böyle bir etkinliğe karşı fiili-meşru tepkilerini göstermeleridir.”
Eğitim Sen’den etkinliğe tepki
Öte yandan KESK’e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) de etkinliğe ilişkin yazılı açıklama yaptı.
“MİT’in okullarda yarışma düzenlemesi kabul edilemez, bu etkinlikten derhal vazgeçilmelidir!” başlıklı açıklamada, MİT’in 5-14 yaş arası çocuklardan “güvenlik, istihbarat ve gizli ajan” kelimelerini resimle ya da mektupla kağıda dökmelerini istediği hatırlatıldı.
MİT etkinliğinin çocuk gerçekliğine uygun olmadığını belirten Eğitim Sen, “MİT böyle bir etkinlik düzenleyeceğini Milli Eğitim Bakanlığı’na sormuş mudur? Sormamışsa bu bir sorundur. Sormuş ve MEB izin vermişse bu çok daha büyük bir sorundur” ifadelerini kullandı.
Eğitim Sen, MİT’e söz konusu etkinlikten vazgeçmesi çağrısı yaparak şunları kaydetti:
“Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sınırları anayasa ile çizilen görev ve yetkilerini aşarak, okullarda ÇEDES ve benzeri etkinlikler üzerinden çocuklara yönelik faaliyetleri sürerken, devletin istihbarat teşkilatı MİT’in de ‘23 Nisan’ dolayısıyla ‘güvenlik’, ‘istihbarat’ ve ‘gizli ajan’ gibi çocukların zihinsel süreçlerinde olumsuz etkiler yaratabilecek bir etkinlik düzenlemesi doğru değildir.
Diyanet ve MİT gibi kurumların kendi görev alanları dışına çıkarak, hangi gerekçeyle olursa olsun, çocuklara yönelik etkinlik ve faaliyetlerde bulunmaları kabul edilemeyeceği gibi, bu durum çocuk haklarına, çocuk psikolojisine aykırı ve pedagojik açıdan da asla doğru değildir. Böylesi bir etkinlik 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın ruhuna temelden aykırıdır. Siteden kaldırılmalı ve bu etkinlikten vazgeçilmelidir.”