Anadolu’nun Kayıp Şarkıları çalışmalarının yanı sıra Dersim katliamına ait fotoğraf ve belgelerin ortaya çıkararak olayın derinliğini gün yüzüne çıkaran önemli yapımcı Hasan Saltık adına memleketi Dersim’de kültür merkezi açıldı.
1938’de binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan Dersim katliamına ait fotoğraf ve belgeleri ortaya çıkararak Dersim katliamında yaşananların boyutunu ortaya koyan ve iki yıl önce hayatını kaybeden önemli yapımcı Hasan Saltık adına memleketi Dersim’in Hozat ilçesinde önemli sanatçıların ve vatandaşların yoğun katılımıyla kültür merkezinin açılışı gerçekleştirildi.
Dersim 1938 tarihine ışık tutan resimleri elde etmek için 12 yıl boyunca yaklaşık bin 500 resim ve belgeye ulaşan Saltık, aynı zamanda Rûdaw TV tarafından yapılan “Komkujiye Dersim” belgeseline fotoğraf, video ve belgeleriyle desteğini sunmuştu.
Başta Anadolu olmak üzere kayıp şarkılar, besteler ve önemli sanatçıların hayatı ve yaşamlarını irdeleyerek arşive kazandırarak önemli işler gerçekleştiren Kalan Müzik’in kurucuları Hasan Saltık ve eşi Nilüfer Saltık, en son Dersim katliamı ile ilgili arşivleri ortaya koyarak, katliamın Türkiye gündeminde yer almasını sağlamıştı.
Dersim’de yoğun hava muhalefetine rağmen Hozat ilçesinde düzenlenen açılış programına önemli sanatçılar ve Dersimliler yoğun ilgi gösterdi.
Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in de katıldığı programda ilk sözü alan Hasan Saltık’ın eşi Nilüfer Saltık, Hasan Saltık’ın yaşadığı süre içerisinde gerçekleştirdiği önemli işlere vurgu yaparak açılan kültür merkezini gençlerin hizmetine sunduklarını ifade etti.
Ağıtların Dilinden Dersim 1938 adlı “Tertele” kitabıyla önemli bir çalışma gerçekleştiren Nilüfer Saltık yaptığı açıklamada, “Hasan Saltık’ın isminin çok sevdiği Dersim topraklarında tekrar bir kültür merkezi haline dönüşüp, yine Hasan’ın Anadolu’nun kayıp tarihini nasıl dünyaya taşımışsa umuyorum ki bundan sonra buradan faydalanacak insanlarda o yolda ilerleyecekler. Kültür merkezi açılması çok önemli bir şey ama bundan daha önemli bir şey var oda işlevselliği, devamlılığı ve sürdürülebilir olması çok önemli. Bölgede bu kapsamda bir merkez düşünülmesi, burada yaşayan gençlere bir yol haritası çizmesini diliyorum” dedi.
“Bugün Dersim katliamı denilebiliyorsa, Hasan Saltık ve ailesinin çabası vardır”
Hasan Saltık’ın etkisinin dünyaya taştığını belirten Sırrı Süreyya Önder, “Hasan artık bu toprakları da aşan, dünyadaki müzik arkeologlarından birisiydi. Duyguların arkeolojisini yaptı, tarihin ve ezgilerin arkeolojisini yaptı. Bu uğurda çaba gösteren insanlara kol oldu, kanat oldu. Onun için fark yaratmıştır bir değerdir. Başta ailesi ve dostları ondan önce de dünyada iken henüz bütün dünyanın bunun farkına varıp hakkını teslim etmesi önemli meselelerdir bence. Bugün eğer dersim katliamı denilebiliyorsa evet Hasan saltık ve saltık ailesinin bunda çabalarının yadsınamaz bir emeği vardı. Aslolan devamını da getirdi bununla yüzleşmek bunu geleceğin inşası için barış kardeşlik inşası için nasıl kullanılacağına da kendi yaşam pratiğiyle büyük bir örnek oldu” diye konuştu.
Başta Dersim olmak üzere çok sayıda vatandaş, Hasan Saltık’ı unutmayarak kültür merkezinin açılışı için bir araya geldi.
Kıymet Geyik, “Hasan Saltık için köyden yürüyerek geldim, yolda beni bir araba aldı. Allah Hasan Saltık’ın yerini cennet etsin” dedi.
Pir Ahmet Demir, “Onun için buraya geldik. Yağmur yağıyor, kar yağıyor ama onun için buraya geldik. Çok iyi bir insandı “ifadesine kullandı.
Elmas Aydın, “Bu millet buraya gelmiş, hoş gelmiş. Yeri cennet olsun, öldü ama bizim için onun değeri çok yüksek” dedi.
Nihat Balıkçı, “Allah gani gani rahmet eylesin, Dersim’e çok faydası vardı. Alçak gönüllüydü, misafirperverdi, fakir fukaraya yardımcı oluyordu” şeklinde konuştu.
/rûdaw/