Dersim’den sokak hayvanları çağrısı: Öldürmek çözüm değil

GenelGündem

Hayvanlara şiddet uygulanmayan il olan Dersim’de hayvanseverler köpeklerle birlikte ‘uyutma yasasına’ tepki verdi.

Türkiye’nin en az nüfusa sahip ili olan ve yaklaşık 4 bin sokak köpeği ile 1000 sokak kedisinin yaşadığı Dersim’de  son 12 yılda Emniyet, jandarma, belediye ve Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği verilerine göre kent merkezinde hayvanlara şiddet ile ilgili herhangi ihbar gelmedi ve olay yaşanmadı.

Barınağın olmadığı kentte, sokaklarda, parklarda, iş yerlerinin önünde yurttaşlarla iç içe olan hayvanların gönüllülerin ve kurumların desteğiyle beslenme ihtiyaçları karşılanıyor.

Son günlerde sokak köpeklerinin toplatılıp belediye barınaklarında internet üzerinden sahiplendirilmeye çalışılacağı, sahiplendirilen köpeklerin çip takılarak takip edileceği ve 30 gün içinde sahiplendirilemeyen köpeklerin ise enjeksiyon ile uyutulacağına dair yasa tasarısının Meclis’in gündemine geleceği ileri sürülmesine Dersim’de, Dersim Hayvanları Koruma Derneği (DERHAYKO) çağrısıyla bir çok hayvansever bir araya gelerek tepki gösterdi.

Rûdaw‘ın haberine göre Sokak köpekleriyle Seyit Rıza Meydanı’nda toplanan hayvanseverler, sık sık ‘uyuma, yaşat’ sloganı attı. Tepki açıklamasında birçok köpeğin yer alması ise gözlerden kaçmadı.

“Sokaktaki dostlarımız adına sesimizi yükseltiyoruz”

DERHAYKO Başkanı Ezgi Doğan, hayvanlara ilkel yöntemlerin uygulanmasına tepki göstererek, “Burada yıllarca öldürüle öldürüle bitirilmemiş kısırlaştırılmamış, tedavi edilmemiş, aç susuz bırakılmış şiddet görmüş ama tüm bunlara rağmen bir lokma ekmek verip başı okşanınca dünyanın en sadık varlığına dönüşmüş, şu an hiçbir şeyden haberleri dahi olmayan, yaşama hakları ellerinden alınmak istenen sokaktaki dostlarımız adına sesimizi yükseltiyoruz. Son günlerde gündemde olan sokak hayvanlarının toplatılıp uyutulması tüm sosyal mecralarda ve mecliste normal ve uygar bir çözümcesine lanse edilmektedir. Çözüm mağdur taraflardan biri olan sokak hayvanlarının öldürülmesinde bulunmuş ve toplumda kutuplaşmalara neden olmuştur” dedi.

Doğan, şöyle devam etti:

“Bu nefret çağrıları, yıllardır aşılama, kısırlaştırma sorumluluğunu yerine getirmeyen belediyelerin ve bunları denetlemekle yükümlü bakanlığın ihmalini örtmeye yönelik bir nefret politikasının ürünüdür. 5199 sayılı hayvan koruma kanununda belediyelere ve devlet kurumlarına düşen görev kısırlaştırıp aşılatıp yerinde yaşatılmasına yöneliktir, ancak hızla artan bu köpek popülasyonu 5199’u uygulamayan yıllardır işini yapmayan sorumluluklarını üstlenmeyen belediyelerin kurumların yanlış ve eksik yürütülen politikaların bir sonucudur.

Belediyelerce yıllardır gizli kapılar ardında bu katliamlar gerçekleştirilmektedir ve asla çözümün parçası değil vahşetin parçası olmuşlardır.

Öldürmenin çözüm olmayacağının hepimiz farkındayız, bu yasa gerçekleştirildiği takdirde çok değil katliamdan 1 yıl sonra sonra yine popülasyon aynı rakamlara ulaşacaktır.

Bunun sebebi popülasyonun asıl kaynağı olan üretimin devam etmesidir. Sahipli sahipsiz tüm köpeklerin kısırlaştırması ve üretimin engellenmesi sorunun asıl ve yegane çözümüdür.”

/rd/

İlginizi Çekebilir

Ahmedinejad: Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olabilirim
Diyarbakır’dan Dersim’e belediye otobüsü desteği

Öne Çıkanlar