‘’Deutschlandticket’’ veya diğer adıyla ‘’Almanya bileti’ Mayıs 2023’ten itibaren geçerli olan bir bilet. Almanya genelinde tüm yerel ve bölgesel otobüs ve trenlerde sabit aylık fiyat üzerinden seyahat imkânı sağlıyor. Bileti milyonlarca insan kullanıyor. Uygulama enflasyonla mücadele çerçevesinde başlatılmıştı.
Deutschlandticket’ın bu yıldan sonra da varlığını sürdürüp sürdürmeyeceği henüz belirsizliğini koruyor.
Deutschlandticket, federal ve eyalet hükümetleri ile partiler arasında bir çekişme konusu olmaya devam ediyor.
Önümüzdeki yıl ne olacağı konusunda henüz netlik yok.
Biletin finansmanı sadece yıl sonuna kadar güvence altına alınmış durumda. Federal seçimlerin ardından çıkmaza girme riski var. Ocak ayına gelindiğinde aylık fiyat neredeyse beşte bir oranında artarak 49 avrodan 58 avroya çıktı. Bu nedenle kaç kullanıcının artık bileti kullanmadığı henüz bilinmiyor.
Ancak uzun vadede bu biletin akıbetinin ne olacağı henüz belli değil.
Federal ve eyalet hükümetleri biletlere 1,5 milyar avro destek sağlıyor. Bu, daha önce toplu taşıma aboneliklerinin önemli ölçüde daha pahalı olması nedeniyle ulaşım şirketlerinin kaybettiği geliri telafi etmeyi amaçlıyor. Federal fonlar sadece bu yıl için geçerli. Biletin 2025 yılından sonra da geçerli olabilmesi için Bölgeselleşme Yasası’nda değişiklik yapılması gerekiyor.
Özellikle nakliye şirketlerine göre sübvansiyonlar yeterli olmadığından, zorlu pazarlıklar yaşanma riski bulunuyor. Alman Ulaştırma Şirketleri Birliği’nin (VDV) tahminine göre, sektörün geçen yıl 3,45 milyar avro tazminat ödemesine ihtiyacı olacaktı. VDV Başkanı Ingo Wortmann, “Federal ve eyalet hükümetlerinin her yıl sağladığı üç milyar avro, sektörün kayıplarını uzun vadede telafi etmeye yetmeyecek” dedi.
“Deutschlandticket’ın uzun vadeli finansmanı için, yolcular için biletin cazip fiyatlı kalabilmesi için federal ve eyalet hükümetlerinden yıllık hareketlilik de dahil olmak üzere yeterli miktarda bağlayıcı taahhütlere ihtiyaç duyulmaktadır.”
Bavyera Ulaştırma Bakanı Christian Bernreiter (CSU), Ulaştırma Bakanları Konferansı Başkanı, şunları söyledi: “Eyaletlerin federal hükümetin Deutschlandticket için finansman taahhütlerini yerine getirmesini sağlamak için büyük bir çaba sarf etmesi gerekiyordu. Bilet 2025 için güvence altına alındı, ancak uzun vadede yeni federal hükümet biletin geleceğine karar vermeli.”
Bavyera açısından bakıldığında, federal hükümetin gelecekte masrafların tamamını karşılaması gerekecek, “sonuçta Deutschlandticket -adından da anlaşılacağı üzere- federal hükümetin bir isteğiydi.”
CDU ve CSU’nun seçim bildirgesinde Deutschlandticket sözcüğü yer almıyor. Kuzey Ren-Vestfalya Ulaştırma Bakanı Oliver Krischer (Yeşiller), “Yeni federal hükümetin ilk görevlerinden biri, biletin uzun vadeli finansmanını güvence altına almak olmalı” dedi.
Federal hükümetin finansmanın en az yarısını kalıcı olarak karşılaması gerekiyor.Aşağı Saksonya Ulaştırma Bakanı Olaf Lies (SPD), “Tüm maliyetleri eşit şekilde bölmeye devam etmeliyiz” dedi. Bilet, mobilite dönüşümü için kritik bir yapı taşıdır. Biletin geleceği sürdürülebilir bir şekilde güvence altına alınmalı. “Son dakikaya kadar tekrar eden bu çıkmazdan kurtulmamız gerekiyor.”
Bilet daha pahalı mı olacak?
Lies, 2025’ten sonra bir fiyat artışının “kesinlikle” tartışılması gerekeceğini söyledi. “Gerçek şu ki: Fiyat artışlarından bahsettiğimizde, genel fiyat artışını tamamen göz ardı edemeyiz. Ancak bunlar ılımlı ve açıklanabilir kalmalı, çünkü biletin başarısı aynı zamanda düşük fiyata da bağlıdır.”
Krischer, bilet fiyatının özellikle maliyet gelişmelerine ve kullanıcı sayısına bağlı olduğunu söyledi. “Bilete uzun vadeli bir bakış açısı getirilmesi, daha fazla kullanıcının bileti kullanmaya ikna edilmesine yardımcı olacaktır.”
BUND ulaşım uzmanı Jens Hilgenberg, “Yeni federal hükümet, toplu taşımayı genişletme ve herkesin karşılayabileceği bir Almanya biletini kalıcı olarak koruma konusunda net bir taahhütte bulunmalıdır” dedi.
/ARD/