Diyarbakır: Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı başladı

EkonomiGündem

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’na (DTSO) bağlı Mezopotamya Fuarcılık A.Ş. tarafından organize edilen Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın 16’ncısı düzenlendi.

Mardin, Adıyaman, Dersim, Batman ve Cizre iş dünyası ve çiftçi temsilcilerinin katılımıyla açılan fuarda, 16 bin 200 metrekare alanda kurulan tüm stantlar doldu.

Yurt içi ve yurt dışından 300 firmanın ürünlerini sergilediği fuarda, toplamda 127 firma yeni ise yeni nesil ürünlerini beğeniye sundu.

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 120 bin ziyaretçinin ağırlandığı fuarda, bu yıl 150 bin kişinin ağırlanması hedefleniyor.  

Kaya: Fuarımız bölgemiz için önemli ve stratejik bir yer tutuyor

 Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren DTSO Başkanı Mehmet Kaya, fuara katılım oranının son 3 yılda yüzde 20 arttığına dikkat çekti.

Bu sene kapalı alanlardan açık alanlara taşan bir fuar organizasyonu ile sektörü bir araya getirdiklerini belirten Kaya, “Fuarımızda 66 farklı ürün grubunda sergi yapılıyor. 30 yakın firmaya da yer veremediğimizi üzülerek ifade ediyorum. Aldığımız yüksek katılım talebi de gösteriyor ki fuarımız bölgemiz için önemli ve stratejik bir yer tutuyor. Çevre illerimizde daha büyük fuar alanları bulunmasına rağmen, maalesef fuar yapılamıyor. Çünkü fuarcılık, iç dinamik, vizyon ve yöneticilik aklı gerektiriyor. Önümüzdeki süreçte fuarlarımızın güçlenmesi için yeni ve daha büyük bir fuar alanına ihtiyacımız var. Amed artık yeni bir fuar alanını hak ediyor. Bu ivmeyi yakalamışken yeni altyapı yatırımlarıyla fuarcılık hizmetlerimizi daha da yukarıya taşımalıyız. Bu fuar, sadece bir buluşma değil, aynı zamanda bir vizyonun hayata geçtiği bir merkez olacak” ifadelerini kullandı.  

Hatun: Yeni fuar alanı yatırımı için hazırız  

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun ise kente daha büyük bir fuar alanı kazandırmak için hazır olduklarını belirterek, “İş dünyası temsilcilerimiz fuarlarımıza uluslararası düzeyde temsiliyeti iyi sağlamaya devam ederse, biz yeni fuar alanı için hazırız. Kırsal Kalkınma Dairemiz ile çiftçilerimizi destekliyor, teşvik ediyoruz. Amed, binlerce yıldır ticaretin öncüsü bir kenttir. Bugün de Ortadoğu’da stratejik konumunu koruyor; güvenilir, yaşanabilir bir şehir olarak öne çıkıyor. Mevcut yeni barış sürecini iyi değerlendirelim. Gerekirse elimizi değil, tüm bedenimizi taşın altına koyalım. Siyasiler bu halkın eşit ve onurlu bir yaşam sürmesi için elini taşın altına koydu. Biz de yerel yönetimler olarak bölgemizin kalkınması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Eker: Süreç bölgeye gelişim sağlayacak

Eski Tarım Bakanı ve Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) Yönetim Kurulu Başkanı Mehdi Eker de siyaset arenasında başlayan yeni barış sürecinin bölge ekonomisinde önemli gelişmeler sağlayacağını söyledi.

Bölgede yeni bir yol ayrımında olunduğunu ifade eden Eker, “Bugün bu önemli topraklarda Türkiye tarım sektörünün en büyük 4 fuarından birini açmanın onurunu yaşıyoruz. Bu başarı bir çabanın sonucundadır. Bölgemiz dünya literatürleri açsından tarımın ilk yapıldığı topraklar olarak öne çıkıyor. Bölgemiz pek çok temel gıda ürününün gen merkezi konumunda yer alıyor. Bu mirası geliştirmek için sulama suyu altyapısına yönelik yatırımlar büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Fuar Tarım ve Orman Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi Ziraat ve Veteriner fakülteleri, Diyarbakır Ticaret Borsası, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinin destekleriyle yapılıyor.

Fuar, 26 Nisan’a kadar açık olacak.

/rûdaw/

İlginizi Çekebilir

Ankara Valiliği CHP’nin 23 Nisan etkinlik talebini reddetti
Trump, 13-16 Mayıs’ta Orta Doğu turuna çıkıyor

Öne Çıkanlar