Diyarbakır: Sivil toplum örgütleri Kürt sorununun çözümü için bir araya geldi

GenelGündem

Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Kürt sorununun çözümüne ilişkin sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi. Çözümsüzlüğün ülkeye yansımalarının tartışıldığı toplantıya katılan kurum temsilcileri Mezopotamya Ajansına konuştu. 

 

BİRİNCİ BAŞLIK KÜRT MESELESİ 

 İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz, insan hakları savunucuları, sivil toplum ve meslek örgütlerinin yıllardır antidemokratik uygulamaların Kürt meselesinden kaynaklandığını belirttiğini söyledi. Dernek olarak yaklaşık iki yıldır toplumun ilgisini bu yöne çekmek amacıyla “Barış Nöbeti” gerçekleştirdiklerini hatırlatan Yılmaz, “Barışa acil ihtiyaç olduğunu vurgulamaya çalışıyoruz.  Toplantıya farklı kesimlerde katıldı ve fikir jimnastiği yapıldı. Kürt meselesi diğer meselelerden bağımsız acil bir şekilde çözülmesi gereken başlıktır. Bugüne kadar hükümetten talebimiz meselelerin konuşularak çözülmesi. Bu konuda bölgenin ortaya koyduğu iradeyi siyasi iktidarın da dikkate alması ve acil bir şekilde adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz” diye belirtti. 

 ÇÖZÜMÜN MUHATAPLARI 

 Çözümün muhataplarının çatışan taraflar olduğunu dile getiren Yılmaz, “Dünyanın her yerinde çözüm konusunda temel bir ilke vardır; o da barışın savaşan kesimler arasında inşa edilmesidir. 2013-15 yılları arasında bir müzakere süreci vardı ve Kürt sorununun demokratik çözümü konusunda bir adım atılmıştı. PKK adına PKK Lideri Abdullah Öcalan ve devlet yetkilileri arasında görüşmeler yapılıyordu. Tabi sürecin şeffaf ilerleyebilmesi için üçüncü gözlere de ihtiyaç vardır. Sürece katkı sağlayacak üçüncü göz, sivil inisiyatif ve kanaat önderlerinin devreye girmesiyle olur” ifadelerini kullandı. 

 STÖ’LER ÇÖZÜM İÇİN ZORLAMALI

Rosa Kadın Derneği Başkanı Suzan İşbilen, Kürt sorununun tüm ülkeyi etkilen bir sorun olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Gençlerimiz hayatını kaybediyor. Ekonomik krizin en temel sebeplerinden biri Kürt sorununa dair çözümsüzlük ve güvenlikçi politikalardır. Toplumda tepki yükseldiğinde  ‘Bir mermi kaç lira biliyor musunuz?’  denilebiliyor. İnsanları iki alternatif arasında bırakmak çözümsüzlükte ısrardır. Bu ısrarın sonuçları her geçen gün acısını daha çok hissettiriyor. Öyle bir hale getirildi ki iktidar, cezaevinde ölümle pençeleşen hasta tutsakların tahliyesini engellemeyi çözüm olarak görüyor. Aslında bu çözüm değil çözümsüzlüğün ısrarıdır, toplum bir bütün olarak bunun farkında. STÖ’ler siyasi oluşumları zorlayarak ancak bir çözüme götürebilir.” 

Çözümsüzlükteki ısrarın en fazla kadınları etkilediğinin altını çizen İşbilen, “Bugün basında, sosyal medyada, her alanda konuşulan şiddetin kadına etki etmemesi mümkün değil. Tabii ki konuyu burada oldubittiye getirmek değil, belli bir sonuca ulaştırana kadar takipçisi olmayı düşünüyoruz. Zorlu bir yol, belki bedelleri de olacak ama en büyük başarısı da artık bu ülkede cenazelerin kalkmayacağı, yoksulluktan insanların intihar etmeyeceği ya da yoksulluğun kadına yönelik şiddeti artırmayacağı bir toplumu yaratma iddiamız var. Hedefimiz, kadın, genç ve çocukların kendini güvende hissedeceği, barış içinde yaşayacağı bir toplum” ifadelerini kullandı. 

 ‘MUHATAP SAYIN ÖCALAN’

 Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi Eşbaşkanı Rıza Polat da, toplantının önemine dikkat çekerek, “Tartıştığımız konu yıllardır Kürt halkı üzerinden yürütülen politikalardır. Kürt halkının yüzyıldır dili, kültürü ve varlığı tecrit altında. Asimilasyon ve savaş politikalarıyla Kürt halkı dilinden, kültüründen uzaklaştırıldı. Geldiğimiz şu aşamada da varlığı elinden alınmak isteniyor.  Kürt meselesinin çözümü noktasında ne yapabiliriz, sesimizi nasıl yükseltebiliriz bunun için toplandık” dedi. 

 Sivil toplum örgütlerinin özeleştiri vererek, bu süreci yürütmesi gerektiğini söyleyen Polat, “2015’ten bu yana bu savaş ve yok etme politikalarına karşı ne yaptık? Sorunu tartışıp muhatabı topluma sunmalıyız. Buradaki muhatap da çok açık bellidir. Muhatap Sayın Öcalan’dır. Kurumların da bunu gündemine alması gerekir. Kürt meselesinin çözümü, Kürt halkının var olma hakları masaya oturulmalı. Sorunlar tartışılıp çözülmelidir” diye belirtti. 

 ‘SİYASET ÜSTÜ BİR SORUN’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak ise, toplantıya dair şunları belirtti: “Bu toplantı sorunun artık çözüme kavuşturulması, her kesimin de elini taşın altına koymaya hazır olduğunun bir göstergesidir. Türkiye’deki bütün sorunların temelinde Kürt sorununun yattığını görmek gerekiyor. Aslında herkes görüyor ama çözüm için adım atılmıyor. Bu toplantı, bunun çağrısı olması için düzenlenmiş bir toplantı. Özellikle STÖ’lerle, siyaset dışı yaptık. Çünkü bu tip sorunların çözüm yeri sivil toplumdur. Sorunun muhatapları ise birçok taraftır. Tüm taraflarla diyalogla çözülebilecek bir sorundur ve bir an önce bu adımların atılması gerekiyor.”

 

/ Mezopotamya Ajansı -Eylem Akdağ/ 

İlginizi Çekebilir

Berlinale: Altın Ayı ödülünü Senegalli Mati Diop’un ‘Dahomey’ adlı yapımı kazandı
Trump: Görevde olsaydım ne İsrail’e saldırı ne Ukrayna’da savaş olurdu

Öne Çıkanlar