🔴 Eğitim-Sen Amed Şubesi öncülüğünde, Diyarbakır’da 12-13 Nisan 2025 tarihlerinde “Anadilinde Eğitimde Çözüme Doğru: Olanaklar, Engeller, Öneriler” başlıklı bir çalıştay düzenliyor…
Eğitim-Sen Amed Şubesi, eğitimde eşitlik ve toplumsal barışın sağlanması amacıyla “Anadilinde Eğitimde Çözüme Doğru: Olanaklar, Engeller, Öneriler” başlıklı bir çalıştay düzenleyecek.
12-13 Nisan 2025 tarihlerinde ÇandAmed Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinlik, çeşitli kurumların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek ve sosyal medya üzerinden de canlı yayınlanacak.
Çalışta duyurusu için şube binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Eğitim-Sen Amed Şubesi Eşbaşkanı Serhat Kılıç, “Bu çalıştayda barış sürecine ilişkin bakış açımızı paylaşmak, meselelere bölgeden farklı bir perspektiften bakmak, bunu da birçok farklı kurum ve kişiyle tartışmak istiyoruz. Belirli bir coğrafyada kalıcı barışın sağlanabilmesi için o toplumun tüm partilerinin ve halklarının kendilerini tüm gerçekleriyle görmeleri gerektiğini biliyoruz. Bu hakikat kültürdür, tarihtir, dildir, hatta hayatın ta kendisidir” dedi.
“Barış sadece silahların bırakılması değildir” diyen Serhat Kılıç, şöyle devam etti:
“Aynı zamanda toplumsal eşitlik sağlanmadığı sürece bu süreç kalıcı bir uzlaşıya asla yol açmayacaktır. Anadilde eğitim konusu da toplumsal uyum açısından çok önemli bir noktadır. Toplumda dil eşitsizliği devam ettiği sürece bu sorun toplumun geleceğini olumsuz etkileyecektir. Ancak tüm insanların kendi dillerinde eğitim alması, kendi kültürlerini yaşaması ve kendilerini her bakımdan toplumun bir parçası olarak görmesiyle geçiş süreci temel bir mutabakat ve kalıcı bir birlikte yaşama dönüşebilir.
Bölge açısından geçiş sürecine ilişkin görüşümüz şu şekildedir; Yoksulluk içinde yaşayan, istediği şeylerle yaşayamayan insanlar, sorunları daha doğru inceleyip değerlendirebilirler. Bu bağlamda, anadilde eğitimin önündeki tüm yasal engellerin kaldırılması ve toplum genelinde dil eşitliğinin sağlanması gerektiğini söylüyoruz. Bunu, toplumun tüm bireylerinin ve kesimlerinin zihinsel olarak tatmin olması ve bu sürece ortak olması şeklinde yapmak gerekir.
Dünyada çok dilliliğin, çok kültürlülüğün, eşitliğin olduğu yerlerde barışın da olduğunu, bu barışın bir topluluk barışı olduğunu ve kalıcı olduğunu biliyoruz.”
Çalıştay progrtamı şöyle:
1. OTURUM (12 Nisan 2025)
Türkiye Hukukunda Anadilinde Eğitim Sorunu – Av. Müslüm Dalar
Anadilinde Eğitim Hakkının Uluslararası Sözleşme Ve Hukuki Metinlerdeki Yeri – Av. Serhad Hezer
Yakın dönem Türkiye’sinde Anadilinde Eğitime Yönelik Yasal ve Politik Tartışma Süreçleri – Av. Cemile Turhallı
Moderatör: Saliha Zorlu
2. OTURUM
Dil Kırım Yöntemi Olarak Tek Dilli Eğitim Politikaları – Prof. Dr. Fatma Gök
Asimilasyon Ve Başa Çıkma Yöntemleri – Dr. Dilaver Zeraq
Anadilinde Eğitim Yoksunluğunun Sosyo-Psikolojik Etkileri – Dr. Azad Dildar
Moderatör: Fatma Budak Güler
3. OTURUM
Dilsel Adalet Açısından Dil Haklarının Toplumsal Barışa Katkısı:
1. Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kanada Deneyimleri – Prof. Dr. Robert Douglas Dunbar (Edinburgh Üniversitesi)
2. İspanya Bask Özerk Bölgesi Deneyimi- Dr. Paul Bılbao-Sarrıa
Moderatör: Duygu Özbay
4. OTURUM
Bölgede Konuşulan Lehçelerin (Kurmanci, Zazaki) Reel Durumu ve Gelişim Politikaları -Malmisanij, Sami TAN
Bölgede Konuşulan Dillerden Süryanice’nin Reel Durumu ve Gelişim Politikaları – Evgil Türker (Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı)
Moderatör: Stran Jiyan
5. OTURUM (13 Nisan 2025)
Anadilinde Eğitim Alanındaki Dünya Deneyimleri ve Modellerine Eleştirel Bir Bakış – Haydar Dİljen
Özgün Bir Model Olarak Demokratik Eğitim Modeli – Yıldırım Arslan
Kadın Özgürlükçü, Demokratik Eğitime Yönelik Değerlendirmeler – Figen Aras Kaplan (Kadın Akademisi)
Moderatör: Server Özer
6. OTURUM
Kurumsal değerlendirmeler ve Serbest Kürsü
Moderatör: Fesih Zirek
Çalıştay Ön Raporunun Okunması
/rûdaw/