Uluslararası ilişkiler uzmanı Doç. Dr. İkbal Dürre, Rusya Savunma Bakanlığı’nın “Artık gönüllüler sadece özel savaş firmalarıyla değil, Savunma Bakanlığı ile de direkt anlaşma yapabilirler” yönünde çıkardığı kanun sonrası Prigojin ile Rusya Savunma Bakanı Şoygu arasında çelişkinin ortaya çıktığını, yaşanan isyanın da esas nedeninin bu olduğunu dile getirdi.
Rusya özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna’yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.
Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), “silahlı isyan” suçlamasıyla ceza davası açmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner’in isyanını “vatana ihanet” olarak nitelendirmişti.
Prigojin, Moskova’ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.
Yevgeniy Prigojin’in, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Rusya’da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti. Bunun üzerine Prigojin, bulunduğu Rostov kentinden ayrılmıştı.
Moskova Devlet Dilbilim Üniversitesi öğretim görevlisi ve uluslararası ilişkiler uzmanı Doç Dr. İkbal Dürre, Rusya’da yaşanan Wagner İsyanı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Dürre, yaşanan gerilimin esas sebebinin Prigojin ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasında yaşanan çelişki olduğunu belirterek bakanlık tarafından çıkarılan kanunun isyanın çıkmasına neden olduğunu dile getirdi.
Rûdaw’a konuya ilişkin görüş veren Dürre, şunları söyledi:
“Wagner Grubu ile Rusya Savunma Bakanlığı arasındaki çelişki, daha doğrusu Prigojin ile Şoygu arasındaki çelişki aylardır devam eden bir olaydı.
Aslında Wagner, Prigojin’in kendi işi. Uzun yıllardır çalışan bir kurum. Daha önce Afrika’da çalışıyordu, Suriye’de Palmira’nın alınması sırasında öne çıktı. Yurt dışında bağımsız çalışıyorlardı.
Ukrayna’da savaşmaya başlayınca ortaya ciddi bir sorun çıktı.
Bu tür özel savaş firmalarının Rusya kanunlarında nasıl çalışacağına dair kesin maddeler yok. Dolayısıyla Prigojin bir taraftan Ukrayna savaşında başarılar gösterdi, diğer taraftan da yurtdışında sahip olduğu bağımsızlığını kaybetti.
Ve Şoygu ile olan çelişkileri artık had safhaya ulaştı, çünkü Rusya Savunma Bakanlığı bir kanun çıkarttı. “Artık gönüllüler sadece özel savaş firmalarıyla değil, Savunma Bakanlığı ile de direkt anlaşma yapabilirler” dedi. Bu bir nevi Prigojin’in işini elinden almak gibi algılandı. Dolayısıyla sorunun altında yatan mesele budur.”
Dürre, Ukrayna savaşında Wagner’in bakanlıktan daha başarılı olduğunu, bu yüzden de Prigojin’in prestijinin arttığını, Şoygu ile Prigojin arasında bir prestij ve kıskançlık savaşı başladığını da kaydetti.
/rd/