Açılış programında festivalin organizasyonunu üstlenen Si Filmkolektif adına konuşan oyuncu Sevim Kesbir ve film yapımcısı Adil Demirci, şu ifadeleri kullandı: “Bu yıl odağımızı özellikle Kuzey Suriye’deki Rojava bölgesine çeviriyoruz. On iki yıl önce burada Ortadoğu’nun en dikkat çekici gelişmelerinden biri başladı: Rojava Devrimiydi. Geçtiğimiz kış Esad rejiminin devrilmesinden sonra bölgede değişim umudu artmış olsa da, aynı zamanda tehditler de derinleşti. İktidara gelen yeni bir İslamcı rejim, Rojava Devrimi’nin kazanımlarını yeni ve tehlikeli zorluklarla karşı karşıya bırakıyor. Bu yılki film seçkimiz, Rojava’daki insanların yaşamlarına, umutlarına ve gündelik mücadelelerine ışık tutuyor.”
Yaklaşık 350 kişinin katıldığı açılış programının ardından “The Virgin & Child” filmin yönetmeni Binevşa Berivan ve oyuncu Hevin Tekin, gala gösteriminde izleyicilerle buluştu. Gösterimin ardından bir söyleşi gerçekleştirildi.
Festivalin İkinci Gününde „Serekaniye“ tartışıldı
Festivalin ikinci günü, Metropol Sineması’nda öğleden sonra “980” ve “Unseen Photos of Anfal” adlı belgesellerin gösterimiyle başladı. Gösterimlerin ardından yönetmenler Nabard Fuad ve Hewraz Muhammed ile söyleşi düzenlendi.
Devamında, aralarında “Sorin” ve “Zerya” nın da bulunduğu yedi kısa film izleyicilerle buluştu. Günün önemli etkinliklerinden biri ise Rojava’da Serêkaniyê direnişini konu alan belgeselin galasıydı. Yönetmen Olmo Couto, galaya katılarak izleyicilere film hakkında bilgi verdi.
Olmo Couto, Serêkaniyê’ye Türkiye’nin askeri müdahalesi öncesinde uzun bir süre bölgede bulunmuş ve burada bir belgesel çalışması başlatmıştı. Kadın savaşçıların hikâyelerini kameraya alan Couto, aynı zamanda Türk devleti ile İslamcı grupların saldırılarını da belgeselleştirdi. Gösterimin ardından kendisiyle bir söyleşi gerçekleştirildi.
Aynı gün, 24 Nisan Perşembe akşamı saat 21:00’de Metropol Sineması’nda, 19 Ocak 2025`de Türk SİHA saldırısında yaşamını yitiren tiyatro sanatçısı Bave Teyar için özel bir anma etkinliği düzenlendi.

Akşamın final etkinliğinde ise Ermeni Soykırımı’nın 110. yılı anısına, Malatya’daki soykırımı ve zorunlu göçü konu alan “Asadur” isimli belgesel izleyicilerle buluştu. Gösterim sonrası filmin yapımcısı Onur Güler ile söyleşi gerçekleştirildi. Belgeselin hikayesini anlatan Güler, Asadur belgeselin ayni gün Hamburg, Regensburg ve Kehl kentlerinde gösterime girdigini belirtti.
BU TEMPOYLA PAZAR AKŞAMINA KADAR DEVAM EDECEĞİZ
Festivalin gidişatını değerlendiren Adil Demirci, “Metropol ve UFA Palast sinemalarında süren gösterimlerin yoğun ilgi görmesi sevindirici. Bu tempoyla Pazar akşamına kadar film gösterimleri ve söyleşiler devam edecek,” dedi.
Bugün, 25 Nisan Cuma günü, Metropol Sineması’nda Rojava Temsilciliği adına Fuad Ömer ile bir söyleşi gerçekleştirilecek. Saat 17:20’de 6 kısa filmin gösterimiyle program devam edecek. Ardından “Naharina” adlı belgeselin galası yapılacak ve yönetmen Ferran Domenech izleyicilerle buluşacak. Gün, 4 kısa filmin daha gösterimiyle Metropol Sineması’nda sürecek. UFA Palast Sineması’nda ise akşam saat 20:00’de “Hevî” filmi ve ardından “Pirebok” filmi gösterilecek. Her iki filmin ardından da söyleşiler düzenlenecek.
/Adil Demirci/