Elon Musk’ın X’i topluca terk mi ediliyor?

GündemMedya

🔴 Donald Trump’ın yeniden seçilmesinin ardından yüz binlerce memnuniyetsiz kullanıcının Elon Musk’ın X’ini, eski adıyla Twitter’ı terk ettiği ve sadece ABD’de 5 Kasım başkanlık seçimlerinin ertesi günü 115.000 hesabın devre dışı bırakıldığı bildirildi.

Platformu terk eden ünlüler ve önde gelen markalar, yanlış bilgi, komplo teorileri ve nefret söyleminin kontrolsüz bir şekilde yayılmasına ilişkin artan endişelerin yanı sıra Musk’ın Trump’ın iktidara dönüşünü kolaylaştırmadaki rolünden bahsediyorlar.

İngiliz gazetesi The Guardian geçen hafta yaptığı açıklamada, sosyal medya platformu X’te paylaşım yapmayacağını açıkladı. Bu kararın, komplo teorileri ve ırkçılık da dahil olmak üzere “platformda tanıtılan veya genellikle rahatsız edici içeriğe” dayandırıldığı belirtildi.

Ancak, platform düzenli olarak küresel kullanıcı verilerini yayınlamadığı için X’ten ayrılan kullanıcıların tam sayısını belirlemek zor.

Euroverify ekibi X’i terk eden kullanıcıların sayısı ve hangi platformlara geçtikleri hakkında bildiklerimize bir göz atıyor.

X’te kaç kişi var ve kaç kişi ayrıldı?

X’in aylık küresel kullanıcı tabanına ilişkin tahminler büyük farklılıklar gösteriyor. Araştırma ajansları ve önde gelen iş medyası tarafından kullanılan en cömert tahminler, kullanıcı sayısını bu yılın Nisan ayında 611 milyona, Eylül ayında ise yüzde 6’lık bir düşüşle 588 milyona yerleştiriyor.

Birçok uzman bu rakamlara itiraz etse de, 2022’de Musk’ın devralmasından bu yana, Batı demokrasilerindeki ayrışmalar nedeniyle platformdaki kullanıcı sayılarında bir düşüş eğilimi var.

X, bloğun dijital kural kitabı olan Dijital Hizmetler Yasası’nın (DSA) gereklilikleri uyarınca AB’deki kullanıcı sayılarını yasal olarak açıklamakla yükümlü.

Raporlar, AB’deki aylık ortalama kullanıcı sayısının Ocak 2024’e kadar olan altı ayda 111,4 milyondan Temmuz’a kadar olan altı ayda 106 milyona düştüğünü gösteriyor.

Financial Times analistleri tarafından yapılan bir analiz de Eylül 2024’e kadar geçen bir yıl içinde X kullanıcı sayısının İngiltere’de neredeyse üçte bir ABD’de ise neredeyse beşte bir oranında düştüğünü gösteriyor.

Verilere daha yakından bakıldığında, geçtiğimiz yıl 27 AB üye ülkesinin 25’inde kullanıcı sayılarının düştüğü, sadece Almanya ve Finlandiya’da sayıların arttığı görülüyor.

Kullanıcı sayısındaki düşüş, finansal beklentilerdeki düşüşle aynı zamana denk geldi ve bazı tahminlere göre şirket Musk tarafından satın alındığından bu yana değerinin yüzde 75’ini kaybetti.

Ayrılanlar nereye gidiyor?

Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey tarafından geliştirilen bir platform olan Bluesky, ayrılan X kullanıcıları için popüler bir yer.

CEO’su Jay Graber, bu hafta başında beş günlük bir süre zarfında günde ortalama 1 milyon yeni kullanıcının ardından kullanıcı sayısının 20 milyona ulaştığını açıkladı. Kullanıcı sayısı ağustos sonundan bu yana üç kattan fazla arttı.

Kâr amacı gütmeyen bir Alman kuruluşu tarafından geliştirilen Mastodon da X’ten gelen kullanıcıları ağırlıyor. Yaratıcısı Eugen Rochko’ya göre bu ay indirilen uygulama sayısı iOS’ta yüzde 47, Android’de ise yüzde 17 arttı.

Ancak geçen yıl kullanıma sunulan Meta’s Threads, 275 milyon civarında olduğu tahmin edilen aktif kullanıcı sayısıyla doğrudan rakibi olmaya devam ediyor.

Bluesky bir sonraki büyük platform olabilir mi?

Orijinal Twitter arayüzüne yakınlığı ve içerik moderasyonuna verdiği önem göz önüne alındığında Bluesky, X’e karşı en büyük tehdit olarak gösteriliyor.

George Washington Üniversitesi Medya ve Kamu İşleri Okulu’nda doçent olan David Karpf, Euronews’e yaptığı açıklamada, “Bu kesinlikle bir dönüm noktası gibi görünüyor,” diyerek Bluesky’nin son birkaç yılda kaydettiği büyümenin Elon Musk’ın eylemleriyle doğrudan ilişkili olma eğiliminde olduğunu belirtti.

Musk’ın platformu Donald Trump’ın kampanyasını desteklemek için kullanmasının daha fazla kullanıcının platformu terk etmesinde önemli bir rol oynadığına inanıyor.

“Son bir ya da iki aya kadar [kullanıcıların platformdan ayrılması] bir damla gibiydi,” dedi. “Ancak görünen o ki, seçim sırasında yaşananlar [şu anlama geliyor]: X’i kullanan pek çok kişi, bunun onlara göre olmadığına karar verdi.”

Bluesky, büyük şirketlerin kararlarını etkilememesini sağlamak için bağımsız olarak çalışıyor ve kullanıcılar özel akışlar aracılığıyla maruz kaldıkları içeriğe karar veren algoritmayı seçebiliyor ve ince ayar yapabiliyor.

Ancak X’ten Bluesky’ye göçün nedeni siyaset olduğunda, platformların siyasi ve ideolojik çizgiler boyunca bölünmesine dair endişeler var.

Amerikalı yazar ve medya eleştirmeni Parer Molloy’a göre Bluesky’nin ideolojik bir “baloncuk” haline gelmesine ilişkin endişeler yersiz. Bu hafta kaleme aldığı yazıda Molloy, “Mesele anlaşmazlıklardan kaçınmak değil, anlaşmazlıkların gerçekten verimli bir şekilde yaşanabileceği bir ortam yaratmaktır,” diyor.

“X gibi platformlarda sorun sadece karşıt görüşler değil, algoritmalar tarafından güçlendirilen nefret, taciz ve insanlıktan çıkarıcı söylemlerin hacmi.”

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Narin Güran cinayetinde yargılanan Nevzat Bahtiyar avukatını değiştirdi
Güney Afrika: Netanyahu hakkındaki tutuklama emri memnuniyet verici

Öne Çıkanlar