Epochi gazetesi 106 yıl aradan sonra yeniden yayınlandı

Medya
🔴 27 Ekim 1918’de ilk sayısı çıkan ve Pontoslu Rumların kendi kaderlerini tayin etmelerini destekleyen günlük Epochi (Çağ) Gazetesi 106 yıl sonra okuyucu ile yeniden buluşmaya başladı.

1918 – 1921 yılları arasında Trabzon’da Rumca olarak yayınlanmış Epochi gazetesinin sayıları Nikos Kapetanidis’in kardeşinin torunu olan ve halen Atina’da yaşamakta olan Kostas Kapetanidis tarafından dijitalize edildi. Yunanca olarak da yayına hazırlanan gazetenin  Türkçe’ye çevirisini ise Tamer Çilingir yapmış.

Yeniden yayına başlayan gazete ile ilgili olarak yayın kurulundan şu bilgiler verildi:

”Trabzon’da yayınlanan gazete haftada dört kez çıkan tek gazeteydi. Diğer gazeteler haftada 1-2 kez yayınlanıyordu. Epochi kapatıldığı güne kadar Pontos’un ve Rumların sesi oldu. Gazetenin sahibi ve müdürü ise bölgedeki tek profesyonel gazeteci ve gazete müdürü olan Nikos Kapetanidis’ti. 

Gazete Trabzon’un yanı sıra Giresun, Amasya, Samsun gibi Pontos kentleri ile İstanbul, Rusya ve Yunanistan’dan da haberler geçiyordu. Gazetede güncel gelişmeler ve Pontos’ta yaşanan katliam, zorla göç ettirme haberleri ile birlikte eğitimden, ekonomiye kadar birçok haber yayınlanıyordu. Epochi’de Troçki ve Lenin’in devrimle ilgili yazılarının yanı sıra Trabzonlu Rum sosyalist Yorgos Skliros’un “Sosyal Meselemiz ve Demotika Savunucusu” gibi çalışmaları da yayınlandı.

Yine Trabzon’daki memur ve işçilerin yaşadıklarına dair Aralık 1918 ile Ocak 1919 arasında “Çalışanlar Nasıl Yaşıyor” başlıklı makale dizisi gibi Pontosluların ekonomik sorunlarına da dikkat çekildi. Pontos’un yanı sıra dünyadan da haberler yayınlayan Epochi’nin sayfalarında 1. Dünya Savaşı’nın gidişatına dair de birçok yazı yer alıyordu. Trabzon’daki döviz kurları, fındık, zeytinyağı ve diğer ürünlerin fiyatları, ilanlar gazetede yer alan diğer haberlerdi.

Gazetede bunların yanı sıra öykü, şiir, tiyatro oyunları gibi kültür yazıları da sıkça yer alıyordu. Epochi’de Yunan yazarlar Gavriilidis, Zaharias Papantoniu, Pavlos Nirvana’nın yanı sıra Pontoslu Yorgos Skliros’un yazıları ile şairler Yorgos Suris, Yorgos Drosinis ve Kostis Palamas’ın şiirleri ile Oscar Wilde, Lev Tolstoy ve Maksim Gorki’nin de öyküleri yayınlandı. Yine gazete müdürü Kapetanidis Spiros Fotinos takma adıyla yazdığı edebi metinlerin yanı sıra “Denizde Paskalya” ve “Yanis’in Mektupları” adlı öykülerini de Epochi’de yayınladı.

Pontos’ta uygulanan zulümlere karşı açıkça yazmaya cesaret eden tek gazete Epochi tek gazeteci ise Kapetanidis’ti.  Bu durum Osmanlı yönetiminin de dikkatini çekti. Bu durum sansür ve ardından tehditleri getirdi. Kapatılmakla tehdit edilen Epochi’de “Pontus’un Helen Tanıklıkları” başlıklı köşeden tehditleri hiçe sayan yazılar yazıldı. Bu köşede, Rumlara yönelik gerçekleştirilen cinayetler, hırsızlıklar ve kundaklamalarla ilgili, yazarlardan ve okuyuculardan gelen yazıları yayınlanıyordu. Topal Osman’ın ve onun Giresun’da işlediği cinayetler hakkında cesurca yazdığı makaleler yüzünden, Topal Osman 1920 yılının Mart ayında gazetenin bürosuna gelerek Kapetanidis’i açıkça tehdit etti ve pek yakında tekrar görüşeceklerini söyledi. Tehdit ve sansürlere rağmen çıkmaya devam eden Epochi 5 Mart 1921’de çıkan son sayıya kadar basılmaya devam etti…”

Gazetenin yayınlandığı internet sitesi:
https://epochi.pontosgercek.com/

İlginizi Çekebilir

Fikret Başkaya: Yurttaş bunun neresinde?..
Hamas tüm rehineleri bırakmayı önerdi

Öne Çıkanlar