İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ikili ilişkiler kapsamında, uluslararası doğal gaz merkezi kurma girişimi, artan ticaret hacmi, turizm ve teknoloji alanındaki iş birliklerine değinildi.
Rusya ve Türkiye’nin “iyi komşuluk” ve “yapıcı ilişkilere” sahip olduğunu belirten Putin, bu ilişkilerin çok sayıda alandaki uzun yıllara dayanan ortaklık tecrübesine dayandığını vurguladı.
Görüşmede, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 55,4 milyar dolara ulaştığı belirtildi.
Türkiye’nin doğal gaz alanında güvenilir bir tedarikçi olmaya devam ettiğini belirten Putin, TürkAkım ve Mavi Akım boru hatları üzerinden geçen 20,5 milyar metreküp doğal gaz ihraç ettiklerini vurguladı.
Putin ayrıca “Uluslararası doğal gaz merkezi kurulmasına yönelik girişimimizin uygulanmasıyla ilgili hazırlıklar devam ediyor. Bunun, daha dengeli fiyatlandırma mekanizmaları aracılığıyla bölgesel enerji güvenliğini önemli ölçüde güçlendireceğinden eminim,” ifadelerini kullandı.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki (NGS) çalışmaların dört ünitede birden devam ettiğini anlatan Putin, “Sayın Cumhurbaşkanı, sizin de söylediğiniz gibi önümüzdeki yıl santralin Türkiye Cumhuriyeti elektrik şebekesine elektrik vermeye başlamasını bekliyoruz,” diye konuştu.
‘Türkiye’nin BRICS ile iş birliği’
Türkiye’nin BRICS’le iş birliği konusuna ilgi gösterdiğini belirten Putin, “Avrasya Kıtası’nın doğusu ile batısını birbirine bağlayan ülkenizin otoritesi ve özel jeopolitik rolü göz önüne alındığında burada önemli fırsatlar görüyoruz,” dedi.
Bölgesel ve küresel konular ele alındığı görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, BRICS üye ülkelerini “İsrail saldırganlığına karşı durmaya” çağırarak, “İsrail’e yönelik kayıtsız şartsız silah ve mühimmat desteğinin devam ettirilmesinin bu ülkeyi saldırganlığa teşvik ettiğini” belirtti.
BRICS zirvesinde Türkiye’nin üyelik ve ilişkiler konusundaki niyetlerinin somutlaştırması bekleniyor.
NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye, tarihsel olarak Batı’nın yanında yer alsa da BRICS’e adaylıkla ilgilenen ülkeler arasında yer alıyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan kısa süre önce yaptığı açıklamada, jeopolitik değişimin Türkiye’nin AB üyeliğinin defalarca reddedilmesinden kaynaklandığını ima etti.
Batı karşısında hayal kırıklığına uğrayan Erdoğan’ın zirveyi kendi konumunu güçlendirmek ve farklı küresel güç blokları arasında gezinmek amacıyla kullanacağı düşünülüyor.
Erdoğan BRICS programını yarıda kesti
TASS haber ajansının aktardığına göre, Erdoğan’ın BRICS zirvesi ziyaretini yarıda keserek Perşembe sabahı Türkiye’ye dönmeyi planladığı bildirildi.
Erdoğan’ın bu kararı, Ankara’da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) Kahramankazan tesislerine çarşamba günü düzenlenen saldırının ardından aldığı belirtildi.
Erdoğan’ın Kazan’da katılımcılar için düzenlenen gala resepsiyonuna katılmadığı aktarıldı.
Putin’e yeniden davet
Son olarak temmuz ayında Astana’da düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİO) liderler zirvesinde Putin ile görüşen Erdoğan, Putin’i Türkiye’ye davet etti.
Erdoğan, “Artık siz değerli dostumu da en kısa zamanda Türkiye’de görelim istiyorum,” ifadelerini kullandı.
Rus lider, Erdoğan’ın Astana’daki davetine, “Türkiye’ye muhakkak gelirim” diyerek cevap vermişti.
Putin, en son 2020 yılında Türkiye’yi ziyaret etmişti.
/euronews/