Erdoğan: Silah bırakma süreciyle ilgili Bağdat ve Erbil’le temas hâlindeyiz

GündemPolitika
🔴 PKK’nin örgütsel yapısını feshetme ve silah bırakma kararıyla ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan “Örgütün silahlarını tamamen bırakması, fesih kararının eksiksiz biçimde uygulanması, illegalitenin terk edilmesi şart” dedi.
 
Erdoğan, Bağdat ve Erbil’le de tamas hâlinde olunduğunu belirtti.

 

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da yapılan Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, “Bundan sonra beklenti ya da beklentilerimiz ne olacak? Tam olarak ne olduğunda biz ‘Tamam işte oldu’ diyeceğiz?” diye soran bir gazeteciye “Terörsüz Türkiye’nin nihai hedefi bellidir. Silahları gömmek. Terör örgütünün silahlarını tamamen bırakması, fesih kararının eksiksiz biçimde uygulanması, illegalitenin terk edilmesi şart. Alınan kararların tatbikini çok yakından takip edeceğiz” yanıtını verdi.

Erdoğan, “Ülkemin dört bir yanında da artık huzur, tam anlamıyla hissedilecek. Birkaç cılız ses çıkıyor, vatandaşımız sürece sahip çıktıkça bu sesler de kesilecek. Beklentimiz, terör defterinin bir daha açılmamak üzere kapanmasıdır” dedi.

Şam, Bağdat ve Erbil yönetimlerinin bu süreçteki rollerinin ne olacağı yönündeki soru üzerine ise “Sınırlarımız dışındaki teröristlerin silahlarının ne şekilde teslim edileceği ile ilgili komşularımızdaki muhataplarıyla da görüşmeler yürütülüyor. Bağdat ve Erbil yönetiminin bu süreçte nasıl yer alacağına ilişkin planlamalar var” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Bu adım, aynı zamanda Irak ve Suriye’nin de huzuruna, kalkınmasına, istikrarına hizmet edecektir” diye ekledi.

İstanbul’daki Rusya-Ukrayna görüşmeleri

Rusya ve Ukrayna heyetlerininCuma günü İstanbul’da gerçekleştirdiğimüzakerelerle ilgili de konuşan Erdoğan, “İstanbul’da iki ülkenin heyetlerini bir araya getirmemiz 24 Şubat 2022’de başlayansavaşınsona ermesi ve bölgede barışın tesisi için son derece önemli” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öncelikle savaşın sona ermesi için silahların susması, diplomasinin konuşması lazımdır.Barış müzakereleribaşlamalı, bu fırsat kaçırılmamalıdır. Bu savaşın çatışmalarla, silahlarla bir neticeye ulaşması mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Dolayısıyla biz bu savaşın nihayete ermesi için arabuluculuk rolümüzü sürdürmeye kararlıyız. Taraflar arasında diyalog kanallarının açık tutulması ve müzakerelerin devam etmesi için her türlü çabayı göstereceğiz” açıklamasında bulundu.

Türkiye’ye uygulanan“ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası” (CAATSA)yaptırımlarıyla ilgili bir soruyu da cevaplayan Erdoğan, “CAATSA’da şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, bir yumuşama var. ABD Başkanı Sayın Donald Trump ile ve Türkiye’ye yeni atanan ABD Büyükelçisi Tom Barrack’ı kabulümüzde kendisiyle bunları görüştük, konuştuk. Öyle zannediyorum ki CAATSA sürecini de çok daha süratli aşacağız” dedi.

Erdoğan, “Dostum Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte bu konularda daha açık, daha yapıcı, daha samimi bir iletişime kavuştuk” ifadesini kullandı.

/Deutsche Welle/

İlginizi Çekebilir

DEM Parti kayıplar için hakikat komisyonu oluşturulmasını talep etti
Suriye: HTŞ’li yönetim güvenlik yapılanmasını yeniden düzenliyor

Öne Çıkanlar