Erdoğan ziyareti öncesi Boğaziçi’nde öğrenci tepkisi

Gündem

🔴 Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciler, kampüsün güvenlik gerekçesiyle abluka altına alınmasını protesto ederek basın açıklaması ve eylem gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle adeta abluka altına alınan Boğaziçi Üniversitesinde öğrenciler tüm engellemelere rağmen basın açıklaması gerçekleştirdi. Sokaklara ve kampüs girişlerine kurulan arama noktaları ve Güney Kampüs’e akademisyen ve öğrencilerin girişinin yasaklanmasına karşı öğrenciler, “Kampüslerimizin abluka altında olmasını kabul etmiyoruz” dedi. Açıklamanın ardından bir öğrenci, taşıdığı “Faşist şeflik rejimine karşı mücadeleye” yazılı döviz nedeniyle gözaltına alındı.

Eylem, giriş çıkışlarda öğrencilerin üstünün ve çantasının arandığı Kuzey Kampüs’te gerçekleştirildi. Eylemde “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek!”, “Kayyımlar gidecek biz kalacağız!”, “YÖK, polis medya; bu abluka dağıtılacak!” sloganları atıldı.

Kampüsteki sıkıyönetim haline tepki gösterilen açıklamada, “Yıllardık yaşadıklarımızın merkezinde olan saray rejimi milyonların sefaletinin, MESEM’lerde ölen çocukların, depremde can veren on binlerce vatandaşın, iş güvenliği alınmadığından ölen binlerce işçinin, her gün yeni birinin eklendiği kadın cinayetlerinin, doğanın talanının sorumlusu; tehlike olarak gördüğü direnen birçok insanı tek kalemde tutsak eden, sokaklardan akademiye kadar tüm imkanlarıyla kurduğu baskı rejiminin kendisidir. Buradan, sıra arkadaşlarımız Elif ve Ahmet’e selam gönderiyor, arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmaları talebimizi yineliyoruz!” dendi.

“Bu gövde gösterisini kabul etmiyoruz”

Üniversitelerde kayyım yönetimlerin öğrencilerin itirazlarını engellemeye çalıştığı vurgulanarak, “Öğrencileri sindirmek, üniversiteleri kendi savaş ve sömürü politikalarının parçası haline getirmek, kültürel hegemonyasını güçlendirmek için yeniden dizayn etmeye çabalayan saray rejiminin ta kendisidir” ifadeleri kullanıldı.
Henüz birkaç ay önce üniversitede 15 yaşındaki Hilal Özdemir’in katledildiği hatırlatılarak şöyle dendi: “Örgütlenen rejimi kampüsümüzde öldürülen Hilal’den, Kuzey Kampüs’te yurt inşaatında can veren işçiden; sansür, tehdit ve imkanlarını kısıtlama yoluyla sistematik olarak sindirilmeye çalışılan direnen kulüp ve topluluklardan, görevden alınan hocalarımızdan, Kayyım rektör Naci İnci’den biliyoruz. Bugün ise saray rejiminin temsilcisi talan etmeye çabaladığı okulumuzda; Güney Kampüs önüne çektiği barikatlar, elektrik ve internet kesintileri, yurt boşaltmaları, üst düzey güvenlik önlemleri eşliğinde gövde gösterisi yapmaya geliyor.”

“Üniversitemiz karakola çevrildi”

Son günlerde kampüsün karakola çevrildiği vurgulanarak, “Kampüsümüzde kayyım yönetimin karşısında bulduğu öğrenci yığınları Erdoğan’ın karşısına 19 Mart’ın ruhuyla Boğaziçi’nde tekrar dikiliyor! Biz Boğaziçi öğrencileri olarak parasız, bilimsel ve demokratik eğitim, insanca yaşam mücadelemiz ülkedeki milyonlarca insanın ekmek, barış ve özgürlük mücadelesinin parçasıdır! Saray rejimi yıkılana kadar hep birlikte mücadeleye devam edeceğiz!” dendi.

 

/Kaynak: Evrensel/

İlginizi Çekebilir

DİSK 59 yaşında: Çerkezoğlu’ndan örgütlenme ve demokrasi vurgusu
Kürt Dil Kurumları’ndan 21 Şubat çağrısı: Kürtçeye statü, anadilde eğitim

Öne Çıkanlar