Erdoğan’dan HTŞ’ye destek, CHP’ye tepki

GündemPolitika

🔴 Türkiye’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye’de yaşanan çatışmaları “mezhep kavgası çıkarmayı amaçlayan terör eylemleri” olarak tanımladı, Alevi ölümlerine dikkat çeken CHP’yi eleştirdi.

Erdoğan kabine toplantısı sonrasında Suriye’deki son gelişmeler ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler konusunda açıklamalar yaptı.

Suriye’nin Lazkiye kenti civarında çok sayıda sivil can kaybının yaşandığı askeri operasyonları değerlendiren Erdoğan, çıkan olayları, “Suriye’de eski rejim artığı provokatörlerin mezhep kavgası çıkarmayı amaçlayan terör eylemleri” olarak nitelendirdi. Erdoğan, Suriye geçiş dönemi cumhurbaşkanı HTŞ’nin lideri Ahmed Şara’yı “rövanşizm tuzağına düşmeden kucaklayıcı bir politika izlemektedir” sözleriyle övdü.

“Bunun güçlenerek devam etmesi, Suriye’ye yönelik oyunları bozacaktır” diye konuşan Erdoğan şöyle devam etti:

“Suriye’nin on yıllardır hasretini çektiği kalıcı barış ve huzur ortamına bir an önce kavuşmasını samimiyetle arzu ediyoruz. Arap, Türkmen, Kürt, Dürzi, Nusayri demeden Suriye halkının tamamının basiretli davranarak ülkelerinin parçalanmasını ve istikrarsızlık batağına sürüklenmesini isteyenlere müsaade etmeyeceğine inanıyorum.”

Suriye hükümetinin etkin müdahalesi sayesinde olayların büyük oranda kontrol altına alındığını ancak sahadaki durumun hassasiyetini koruduğunu ifade eden Erdoğan, “Türkiye olarak Suriye’nin birliğini, toplumsal barışını hedef alan her türlü saldırıyı ve terör eylemini en güçlü biçimde lanetliyoruz. Gereken tedbirleri alıyoruz. Ayrıca gergin havanın süratle geride bırakılması için Suriye makamlarına gerekli telkinlerde bulunuyoruz” dedi.

CHP’ye tepki

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Lazkiye ve çevresindeki operasyonlarda Alevi azınlığa mensup sivil ve çocuk ölümlerine dikkat çekmesine tepki gösteren Erdoğan, “Muhalefet böyle bir konuda sorumlu davranmalı, fitne ateşine odun taşımaktan artık vazgeçmelidir. Alevi canlarımızı kışkırtarak siyaset yapmak, iç cephemizi sarsmayı hedef alan sabotaj girişimidir. Soykırımcı canilerden medet ummak kelimenin tam anlamıyla mandacılıktır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği ile ilişkilere de değindiği konuşmasında, “AB ile ortak çıkarlar temelinde karşılıklı saygıyı esas alan tam üyelik hedefine odaklanan bir bakış açısıyla ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz” ifadesini kullandı. “Avrupalı dostlarımızın yeniden şekillenen dünyada yeni Türkiye’nin rolünü kavramaları, stratejilerini de buna göre belirlemeleri temennimizdir” diyen Erdoğan, “Köprüden önce son çıkışın Türkiye olduğunu hatırlatıyoruz” dedi.

/ Deutsche Welle /

İlginizi Çekebilir

X bir gün içinde üçüncü kez çöktü: Bir hacker grubu olayı üstlendi
Babacan: Barış için yol haritası olmalı

Öne Çıkanlar