Anadolu Ajansı’nın eski bir çalışanı olan Prof. Dr. İbrahim Öztürk, Anadolu Ajansı’nın seçim günü verileri sahadaki muhabirlerinden değil AKP ile ortak hazırlanmış bir yazılım aracılığıyla aldığını iddia etti.
AA’da il temsilcisi olarak görev yaparken üç seçime tanıklık ettiğini anlatan Öztürk, kurumun manipülasyon yapmasına karşı “hukuk ile tehdit edilmesi” gerektiğini savundu. Öztürk, “Ajans idarecileri seçimleri maniple etmeleri durumunda milli iradeyi gasp etme suçundan yargılanacaklarını bilmelidir” dedi.
İbrahim Öztürk’ün Twitter hebasından yaptığı açıklama şöyle:
“Seçim güvenliği
(Eski bir AA çalışanından)
ESKİ BİR ANADOLU AJANSI ÇALIŞANI OLARAK ZORUNLU BİR AÇIKLAMA
Anadolu Ajansı il temsilcisi olarak iki genel seçim ve bir mahalli seçimde görev yaptım. Anadolu Ajansı kanallara servis ettiği verileri muhabirlerinden almıyor, her sandık ve okuldan veri aktaracak kadar muhabir istihdam etmesi mümkün değildir.
Anadolu Ajansı, AKP ile ortak hazırlanmış bir yazılım aracılığıyla verileri AKP teşkilatlarından almaktadır.
İl temsilcisi olarak bütün bu sürecin 1. dereceden tanığıyım.
Anadolu Ajansı KESİNLİKLE seçim sonuçlarını YSK’dan almamaktadır.
Anadolu Ajansı bu seçimde saraydan aldığı talimat gereği aynı yol ve yöntemi uygulamak zorundadır.
Burada yapılması gereken tek şudur.
Anadolu Ajansı için yapılacak tek şey:
Kurumun genel müdürü başta, yazı işleri müdürü, dijital daire başkanlığı ve seçimden sorumlu tüm idarecilerini HUKUK ile TEHTİT ETMEKTİR.
Ajans idarecileri seçimleri maniple etmeleri durumunda milli iradeyi gasp etme suçundan yargılanacaklarını bilmelidir.”
AA: İki kaynaktan veri alıyoruz
Anadolu Ajansı’nın İstanbul’da CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde veri akışını durdurması, 14 Mayıs seçimleri için de kaygı yaratmıştı.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun Anadolu Ajansı’na güvenmediğini açıklamasının ardından, AA yöneticilerinden açıklama gelmişti.
AA Genel Müdürü Serdar Karagöz, AA’nın seçim verisi toplama sistemin iki ana kaynağa dayandığını belirterek, bunlardan birisinin “editöryal ve idari çalışanlar ile serbest habercilerden oluşan ve sahada görev yapacak 2 bin 500 kişilik AA ekibi” olduğunu, diğerinin ise anlaşma gereği ismi açıklanmayan “bir araştırma şirketi çalışanları” olduğunu söylemişti.
Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan AA yöneticileri, “Eğer verdiğimiz hizmette en küçük bir aksaklık görülürse, hizmet alanlar bizi savcılığa şikayet etsin” demişti.
/Kısa Dalga/