Eylül’de görevi bırakacak NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in yerine Danimarka Başbakanı Frederiksen’in seçileceği ileri sürülüyor

DünyaGündem

Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı’nda (NATO) eylül ayında genel sekreterlik görevini bırakacak Jens Stoltenberg’ın yerine kimin seçileceği tartışılmaya başlandı.

Washington’da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşecek olan Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen’in bu koltuk için adı geçiyor.

45 yaşındaki Frederiksen’in ilk kadın NATO Genel Sekreteri olabileceği belirtiliyor.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Frederiksen’in genel sekreterlik için potansiyel bir aday olup olmadığı sorusuna, “Avrupa’da başbakan olarak yaptığı işlere ve uluslararası işbirliği konusundaki duruşuna büyük saygı duyuluyor” cevabını verdi.

Store, “Frederiksen hakkında uzun uzun iyi şeyler söyleyebilirim. Avrupa’nın en yetenekli devlet başkanlarından biri” ifadesini kullandı.

“Uluslararası bir profile sahip değil”

Rusya ile savaşta Ukrayna’nın yanında yer alan Frederiksen, çatışmalar karşısında Batı’nın birliğini güçlendirme çabalarıyla ön plana çıktı.

Sosyal Demokrat Parti’nin başkanı siyasetçi, 2019 yılında Danimarka’nın en genç başbakanı oldu.

Covid-19 sonrası ikinci kez seçilen Frederiksen’in ulusal sınırların ötesinde sınırlı bir profile sahip olduğu belirtiliyor.

Think Tank EUROPA’da güvenlik ve savunma analisti Jacob Kaarsbo, “Gerçekten uluslararası bir profile sahip olmadığını söyleyebilirsiniz. Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali başladığında bu durum değişti.” dedi.

Frederiksen, Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası üç kez bu ülkeyi ziyaret etti.

Kendi savunmasındaki eksikliklere rağmen Ukrayna’ya önemli miktarda mali ve askeri yardımda bulunan Danimarka, Ukraynalı pilotların eğitimine öncülük etti ve F-16 savaş uçakları teslim etmeye açık olduğunu duyurdu.

Bu arada Danimarka, NATO üyesi ülkeler için kilit hedef olan askeri harcamaları GSYH’nin yüzde 2’sine çıkarma konusunda baskı altında.

Aralık ayında NATO’nun hedefine ulaşma planını üç yıl öne çekerek 2030 olarak belirleyen Frederiksen, geçen hafta da önümüzdeki 10 yıl içinde savunmaya büyük yatırımlar yapılacağını ve Ukrayna’ya askeri yardımın arttırılacağını kaydetti.

“Erdoğan ve Orban’a karşı pragmatik oldu”

Frederiksen, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2019’da Danimarka’ya ait Grönland’ı satın alma teklifini “saçma” bularak reddetmişti.

Reuters, Frederiksen’in uluslararası arenada, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile açık tartışmalardan uzak durmayı başararak, çatışan ideolojilere rağmen pragmatik olma yeteneğini gösterdiğini” kaydetti.

Frederiksen, NATO görevi için aday olmadığını söyledi, ancak ABD ziyareti öncesi, “Herhangi bir iş ilanına başvurmuyorum. Başkan Biden’ı ziyaret etmek üzere davet edildim ve bunu dört gözle bekliyorum.” dedi.

“Çok baskın ve güce aç biri”

Reuters’e konuşan eski Danimarka Savunma ve Adalet Bakanı Hans Engell, Frederiksen için, “Danimarka’da güçlü bir konumu var ama aynı zamanda halkı bölen biri. Birçok kişi onu çok baskın ve güce aç biri olarak görüyor” ifadelerini kullandı.

Engell, “O sert bir kadın ve çok hırslı. Bence NATO ülkelerinin onun etrafında toplanabileceğini hissederse evet diyecektir, özellikle de Biden isterse.” dedi.

Frederiksen, Şubat ayında, artan savunma harcamalarını finanse etmek için gerekli olduğunu söylediği bir resmi tatili kaldırmaya yönelik bir karara imza attı.

Geçen yıl Eylül ayında da Kuzey Akım boru hatlarının Danimarka sularındaki arızası sırasında “uluslararası belirsizlik döneminde siyasi birliğe ihtiyaç olduğunu” söyleyerek geleneksel sol-sağ ayrımında nadir görülen bir koalisyon kurdu.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Uluslararası Af Örgütü: Milletvekili seçilen Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır
İran askerleri 1 kolberi öldürdü

Öne Çıkanlar