🔴 Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Irak ile terörle mücadelede geldiğimiz noktada Irak, DEAŞ’la nasıl mücadele ettiyse, bizim beklentimiz PKK’yle de aynı mücadelenin verilmesidir.” dedi.
Fidan, Irak merkezli televizyon kanalı UTV’ye gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Türkiye ile Irak’ın tarihi, coğrafyası, kültürü, inancının artık iç içe geçmiş durumda olması nedeniyle iki ülke ilişkilerinin vazgeçilmez bir boyut ve önem taşıdığını belirten Fidan, “Bizim sınır komşularımız olan Suriye, Irak ve İran ile olan ilişkilerimiz temel ilişkilerdir. Oralarda olan bir şey bizi etkiliyor. Bizde olan bir şey onları etkiliyor. Dolayısıyla biz her zaman için Irak’taki durumun fevkalade iyi olmasını, ekonomik, siyasi, güvenlik gibi bütün sorunlarını halletmiş olmasını dileriz.” dedi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl Irak’a ziyaretinde 27 anlaşmanın imzalandığını anımsatan Fidan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin ülkesinde ortaya koymaya çalıştığı altyapı gibi hizmetleri geliştirmeye yönelik çalışmalarını desteklediklerini kaydetti.
” Beklentimiz PKK ile mücadele edilmesidir”
Türkiye ile Irak arasında imzalanan 27 anlaşmanın ardından su, enerji, güvenlik, ticaret ve Kalkınma Yolu’yla ilgili çeşitli düzeylerde onlarca toplantı yapıldığını aktaran Fidan, Başbakan Sudani ile Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in çalışmalarına işaret etti. Fidan, enerji, tarım, sulama, ulaştırma gibi pek çok konuda her iki ülkenin de menfaatine olacak şekilde çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.
İç barışını sağlamış, uluslararası ve çevresel sorunlardan kurtulmuş, kendi enerji kaynaklarını kendi bağımsız iradesiyle kullanan bir Irak’ın olmasını istediklerini paylaşan Fidan, Irak’ın çok kaynağa sahip zengin bir ülke olduğunu, kendisine ve bölgeye katkıda bulunabileceğini ifade etti.
Fidan,” PKK’nın Türkiye’yi tehdit eden bir terör örgütü olduğunun ve Irak’ta Sincar başta olmak üzere birçok toprağı işgal ettiğini” ileri sürerek, “Şimdi tabii Irak hükümetinin PKK’ya yönelik belli tedbirleri geliştirmesi hem kendi güvenliği için önemli hem bölgesel güvenlik için önemli.” dedi.
Fidan, “Irak bütün Iraklılarındır; ister Şii, ister Sünni, ister Türkmen, ister Kürt, ister Yezidi olsun, bütün Iraklılara aittir ve biz Sayın Sudani’nin bu politikasını destekliyoruz. Ama tabii son yıllarda ortaya çıkan bazı çatışmalar, anlaşmazlıklar bazı duyguları hala besliyor. Umarız, bizim Türkiye olarak bütün niyetimiz, yapıcı bir politika ile Irak’ın hem kendi kalkınmasını görmek hem de kendi sorunlarını aştığını görmek.” diye konuştu.
Erdoğan’ın Türkiye’deki savunma sanayisine, Milli Savunma Bakanlığına ve diğer güvenlikle ilgili kurumlara Irak’a yardımcısı olması yönünde talimat verdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Ama diğer taraftan tabii Irak ile terörle mücadelede geldiğimiz noktada Irak, DEAŞ’la nasıl mücadele ettiyse, bizim beklentimiz PKK’yla da aynı mücadelenin verilmesi. Ama şu anda geldiğimiz noktada, ilk önce PKK’nın hukuki olarak bir tehdit olarak tanımlanması noktasında atılmış bir adım var. Biz bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Umarız Irak’ın topraklarını işgal eden gerek Kürt bölgesinde gerek Arap bölgesindeki PKK’ya karşı, Irak hükümeti, ben inanıyorum Irak vatanseverleri gerekli mücadeleyi verecektir. Nereden emir aldığı belli olmayan birçok uluslararası örgütle yatıp kalkan bu terör örgütünün Irak topraklarından temizlenmesini nasıl DEAŞ’ı temizlediyse, Irak’ın evlatları PKK’yı da temizleyecektir.”
”Silah bırakma çağrısı”
”İmralı’dan yapılan çağrının ardından PKK’nin silah bırakmayacağı yönünde şüpheleri olup olmadığı sorusunu’‘ cevaplayan Fidan, “Yapılan son çağrı sonrası umuyoruz, diliyoruz, istiyoruz bu çağrıya kulak verilir ve örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır. Bunu yaparsa hem Irak’ta, hem Türkiye’de, hem Suriye’de hem Kürtler hem de bölge halkları gerçekten büyük istifade eder. Bir terör unsuru kendisini başka bir yapıya dönüştürmüş olur. Şimdi şunu anlaması lazım örgütün: Hem Irak, hem Suriye, hem Türkiye, bizler silahsız bütün duruşları kabullenmeye hazırız ama bir silahlı terör tedhişi ortada olduğu zaman kimse buna müsaade edemez. Benim inancım ve dileğim o ki inşallah bu yapılır. Ama olmazsa şu ana kadar ne yapıldıysa bundan sonra o olur ama ben yakında bir gelişme bekliyorum açıkçası.” ifadelerini kullandı.
/Ajans/