🔴Fidan, ”Şam’daki arkadaşlarımızın özellikle SDG’yle yürüttükleri müzakerelerin SDG’nin Suriye yönetimine entegre olması; bunu diyalog ve uzlaşmayla, herkesin yararına olacak şekilde yapması önemli. Bu konuyu da görüştük.” dedi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Suriyeli mevkidaşı HTŞ’li Esad Hasan Şeybani, Şam’da ortak basın toplantısı düzenlendi.
Fidan’ın konuşmasından satır başları şöyle:
“Önemli konuları konuştuk. Stratejik iş birliğimize yakışır şekilde ele aldık. Türkiye olarak Suriye’nin istikrarına verdiğimiz önemi biliyorsunuz. Bunun için her türlü iş birliği ve yardıma hazırız.
Tartıştığımız konular arasında Suriye ile İsrail’in arasında yürütülen müzakerelerin Türkiye olarak sonuca ulaşmasını istiyoruz.
Şam’daki arkadaşlarımızın özellikle SDG’yle yürüttükleri müzakerelerin SDG’nin Suriye yönetimine entegre olması; bunu diyalog ve uzlaşmayla, herkesin yararına olacak şekilde yapması önemli. Bu konuyu da görüştük.
Diğer taraftan DEAŞ’la mücadele önemli. DEAŞ’la Mücadelede Uluslararası Koalisyon’un üyesi artık Suriye. Bu çabaların ilerletilmesi için biz neler yapabiliriz, bunların hepsini konuştuk.
İkili ilişkilerde ele almamız gereken ticaret, mülteci kardeşlerimizin onurlu ve gönüllü geri dönüşü, lojistik, enerji konularını detaylı ele aldık.
Suriye’de hem biz hem bütün dünya gördü ki Suriye’de yönetimi Şara’nın liderliğinde istikrarı sağlayan, bütünlüğü de güçlendirmeye çalışan bir yönetim ortaya çıktı.
Biz bu istikrardan hem güvenlik açısından memnunuz hem de ticari ortamı geliştirmeye katkı yaptığı için memnunuz. Bunun devam etmesi gerekiyor.
Türkiye’deki bazı sektörlerin Suriye’de daha sistemli ve yaygın iş yapması için neler yapılabilir, onları konuştuk. Enerji konusundaki iş birliğimizi konuştuk. Buralarda özellikle bölgesel, ekonomik ve ticari iş birliği açısından büyük fırsatlar olduğunun altını çizdik.
Değerli kardeşime ev sahipliği için teşekkür ediyorum.”
Şam-SDG entegrasyonu; Şeybani’den tek toprak vurgusu
Fidan’ın kısa konuşmasının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Şam-SDG entegrasyon süreciyle ilgili soru sorulan Şeybani, “Bu entegrasyonun hareketli hale getirilmesi için askeri yönden bir öneri sunuldu. Savunma Bakanlığı tarafından yapıldı. Dün bir geri dönüş oldu. Tabii ki ulusal düzeyde çıkarlar doğrultusunda Suriye’nin tek toprak olarak kalması ve hiçbir şekilde ayrışmanın olmamasıyla ilgili. Tabii ki Suriye’nin egemenliği söz konusu olacaktır. Şu anda bu öneri görüşülmektedir. Çok yakın bir süreçte açıklanacak” dedi.
“İsrail-DSG koordinasyonu müzakereleri tıkıyor”
Şam ile DSG arasında yürütülen müzakerelerin “İsrail” faktörü nedeniyle sonuçsuz kaldığını belirten Fidan, “Orada (DSG tarafında) müzakerelerde ilerleme kaydetme niyetinin olmadığını görüyoruz. Bunun temel sebebi, SDG’nin belli faaliyetlerini İsrail ile koordinasyon içerisinde yürütüyor olmasıdır. Bu gerçek, Şam yönetimiyle yürütülen görüşmelerin önünde şu an en büyük engeli teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.
/t24/









