🔴 Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Ukrayna’daki savaş ve Çin ile Avrupa arasında uzun süredir devam eden ticari anlaşmazlıklar konusunda görüşmelerde bulunmak üzere iki günlük Çin ziyaretine başladı.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya gelen Barrot, düzenlediği basın toplantısında her iki ülkenin de “tek taraflılık yerine çok taraflılığı seçmesi…ve ayrışma ve izolasyon yerine karşılıklı fayda ve kazan-kazan sonuçları peşinde koşması” gerektiğini söyledi.
Barrot’un sözleri, Çin’in ABD dış politikasını ve Batı liderliğindeki küresel düzeni eleştirmek için sıklıkla kullandığı dili yansıtıyordu.
Barrot daha sonra Çin Başbakanı Li Qiang ile bir araya geldi. “Hepimizin bildiği gibi dünya şu anda barışçıl değil ve istikrarsızlık ve belirsizlik artıyor,” dedi.
Li, “Bağımsız ve sorumluluk sahibi iki büyük ülke olarak Çin ve Fransa iş birliğini güçlendirmelidir. İş birliğimiz sayesinde ikili ilişkilere ve dünyaya daha fazla kesinlik katmalıyız,” dedi.
Barrot ise dünyanın “başta çok taraflılık olmak üzere bir dizi temel ilkenin sarsıldığı sıkıntılı bir dönemden geçtiğini” söyledi.
“Bu bağlamda, tek pusulası stratejik özerklik olan yeni bir Avrupa hızla ortaya çıkıyor. Bu yeni Avrupa, savunmasına ve enerjiye büyük yatırımlar yapıyor,” dedi.
Barrot’un cuma günü yerel yetkililer ve iş dünyası liderleriyle görüşmek üzere Şanghay’a gitmesi bekleniyor.
Ukrayna’ya destek
Fransa, Rusya’nın işgaline karşı mücadelesinde Ukrayna’nın sadık bir destekçisi olurken, Pekin Rusya’yı diplomatik olarak destekledi ve Rus doğal kaynaklarını satın alarak Moskova’ya ekonomik bir can simidi sağladı.
Barrot’nun ziyareti, Fransa’nın ev sahipliğinde Ukrayna’ya gönderilecek olası bir barış gücü için yapılacak büyük ‘Gönüllüler Koalisyonu’ zirvesi öncesinde Çin’in Ukrayna konusundaki tutumunu ölçmek için bir fırsat.
Görüşmeler, ABD ile Avrupa arasında Ukrayna’ya verilen desteğin sürdürülmesi konusunda çatlakların ortaya çıktığı ve Washington’un giderek Moskova’yı desteklediğinin görüldüğü bir döneme denk geliyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron çarşamba günü yaptığı açıklamada, olası bir barış anlaşması çerçevesinde Avrupa’dan bir silahlı gücün Ukrayna’da konuşlandırılabileceğini ve Moskova’nın başlatacağı bir saldırıya “karşılık verebileceğini” söyledi.
Avrupa uzun zamandır Çin’in adil olmayan ticaret uygulamalarından şikâyet ediyor ve bu uygulamaların Avrupalı şirketleri Çinli ortak almaya, iş uygulamalarını paylaşmaya zorladığını ve Çin’in büyük bir ticaret fazlasına yol açtığını söylüyor.
Taraflar ayrıca Paris Anlaşması’nın 10. yıl dönümü nedeniyle iklim değişikliği konusunda iş birliğini teyit eden ortak bir bildiri yayınlayarak “anlaşma ve uzun vadeli hedefleri, tüm tarafların iklim değişikliğiyle ortak mücadele (ve) biyoçeşitlilik ve ekosistemlerin korunması konusunda uluslararası iş birliğine siyasi bir ivme kazandırmasını daha da fazla gerektirmektedir,” dedi.
Çin, başta kömür olmak üzere fosil yakıtların hem en büyük üreticisi hem de tüketicisi konumunda.
ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, 2015 Paris İklim Anlaşması’ndan yeniden çekilmek için bir yıllık süreci başlattı ve hem iklim hem de dış yardım programlarından bir kez daha çekildiğini resmileştirerek, dünya finans kuruluşlarına ABD’nin uluslararası iklim Kayıp ve Zarar Fonu’ndan ayrıldığını söyledi.
Trump yönetimi ilk 50 gününde yerel çevre adaleti, dış yardım, bilimsel araştırma ve iklim değişikliği fonlarını ortadan kaldırdı ya da kesti. Ayrıca kamu fonu alan devlet dairelerini ve kurumları, fonlarının kesilmesi ya da kapatılması pahasına her türlü çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık (DEI) programlarını kaldırmaya zorluyor.
/euronews/