🔴 Fransa’da hükümet, 2029 yılına kadar kamu açığını yarıya indirme masraflarının bir kısmını üstlenmeleri için şirketlere yönelik önemli bir vergi artışı planlıyor.
Öte yandan, çok uluslu İngiliz bankası Barclays’in hisse senedi araştırma analistlerine göre yeni vergi, Fransız borsasında işlem gören en büyük şirketlerin kazançlarında beklenen büyümenin dörtte birinden fazlasına mal olabilir.
Fransa’nın acilen ‘kemer sıkması’ gerekiyor
Fransa’da kamu açığı gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 6’sından fazla ve 2024 yılı için hedeflenen yüzde 4.4’ten çok uzakta. 2024 yılı haziran ayı sonunda borç 3.2 milyar euro ile yeni bir rekor kırarak, ekonomik çıktının yüzde 112’sine ulaşmıştır.
Yeni Başbakan Michel Barnier, 1 Ekim’de Fransa Ulusal Meclisi’nde yaptığı konuşmada, bazı ayrıntılara değinerek, kamu açığını GSYH’nin yüzde 6’sından fazla olan mevcut seviyelerden 2025’te yüzde 5’e ve 2029’da ise yüzde 3’e düşürme niyetinden bahsetti. Hükümet bunu başarmak için önümüzdeki yıl 60 milyar euro bulmayı planlıyor.
Planlanan tedbirler arasında harcama kesintileri (2025’te yaklaşık 40 milyar euro), Fransa’nın en zenginlerinden istisnai bir katkı ve önemli karlar elde eden en büyük şirketlerden geçici ve “istisnai bir katılım” yer alıyor.
Fransız Le Monde’un haberine göre, hisse geri alımları için yeni bir vergi de planlar arasında bulunuyor.
Vergi önlemleri taslağını inceleyen Le Monde gazetesine göre, kurumlar vergisi oranı yüzde 8,5 oranında artırılarak yüzde 25’ten yüzde 33,5’e yükseltilecek ve 2025 yılından itibaren 1 milyar euronun üzerinde ciroya sahip şirketleri etkileyecek.
Kurumlar vergisindeki artış 2025 yılına kadar bütçeye 8 milyar euro getirebilir.
Finans şirketleri en ağır darbeyi alacak
Euronext Paris’te işlem gören en büyük 100 şirket arasındaki en önemli 40 hisse senedinin kazançlarında beklenen büyüme, önerilen vergiden ağır bir darbe almak üzere.
Barclays Yatırım Bankası’ndan Emmanuel Makonga ve Emmanuel Cau, Euronews Business’a yaptıkları açıklamada, “Kurumlar vergisi artışları, şirketlerin Fransa’da elde ettiği vergi öncesi geliri vurmalı, bu nedenle her şey eşit olduğunda beklenen toplam net gelir daha düşük olmalı,” dedi.
CAC 40’ın hisse başına kazanç (EPS) büyümesinin 2025 yılında yüzde 2,5 daha düşük olacağı tahmin ediliyor.
“Bu da 2025 yılı için yüzde 9,4 olarak tahmin edilen EPS büyümesini yüzde 6,9’a düşürecektir.”
Kazançlardaki düşük büyümenin genel makroekonomik performansı etkilediğini belirten analistler, “Kurumlar vergisi artışı, şirketlerin Fransa’daki iş yatırımlarını biraz azaltabilir,” dedi.
Daha yüksek bir kurumlar vergisinden en olumsuz etkilenen sektörler finans, iletişim ve medya ile kamu hizmetleri sektörleridir.
“Özellikle Fransız bankaları için, analistlerimiz potansiyel vergi oranı artışının EPS’nin yüzde 4’üne kadarını ortadan kaldıracağını düşünüyor,” denilen raporda, Fransız kurumlar vergisi oranındaki yüzde 1’lik bir artışın etkisinin, 2025 mali yılı için kazançlardaki büyümeyi BNP için yüzde 0,3 ve SocGen & CredAg SA için yüzde 0,5’e kadar düşürebileceği belirtildi.
Fransız hisse senetlerinin son dönemde düşük performans göstermesine rağmen, hala çok pahalı göründüğü belirtilen raporda, yatırımcıların siyasi, ekonomik ve mali belirsizlik sona erene kadar temkinli bir yaklaşım sergilemeleri gerektiğini de vurgulandı.
/euronews/