ABD merkezli Freedom House’un her yıl yayımladığı “İnternette Özgürlükler Raporu”na göre, Türkiye internetin özgür olmadığı ülkeler arasındaki yerini korurken, geçen yıla göre Türkiye’nin internet özgürlüğü karnesinde gerileme yaşandı.
Dünyada internet özgürlüğünün üst üste 13’üncü kez gerilediğinin vurgulandığı raporda, ülkelerin internet özgürlüğü sıralamasına yer verildi.
Buna göre Türkiye, internetin özgür olmadığı ülkeler listesinde, Ruanda, Azerbaycan, Sudan, Irak, Libya gibi ülkelerin gerisinde yer alıyor. Türkiye’nin sıralamada Rusya, Çin, İran, Belarus, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle aynı kategoride bulunması dikkat çekiyor.
“Türkiye’de son 10 yılda internet özgürlüğünde büyük gerileme yaşandı”
Freedom House için “Freedom on the Net” raportörlüğü yapan Gürkan Özturan VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, son 10 yıllık dönemdeki en sert düşüşün yaşayan ülkelere bakıldığında, Türkiye’nin 15 puanlık düşüşle, 30 puanı düşen Myanmar ve 19 puan düşen Rusya’nın hemen ardında Venezuela ve Uganda ile birlikte yer aldığını belirtti.
Özturan, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 29 ülkede internet özgürlüğünde bu yılki raporda gerileme tespit edildiğini belirterek, “Dünya genelinde de maalesef otoriter baskı sonucu internet özgürlüklerinde bir daralma yaşanıyor. Yayınlanan rapora göre Türkiye’de internet alanında özgürlükler 10 yıldır büyük bir gerileme yaşadı. Dünyada en fazla daralmanın yaşandığı ülkelerden birinde yaşıyoruz maalesef” değerlendirmesinde bulundu.
Geçtiğimiz yıl yaşanan deprem, erişim engelleri, dezenformasyon yasasının uygulanması gibi gelişmelerin yaşandığını belirten Özturan, “Türkiye’nin internet özgürlükleri açısından özgür olmayan ülkeler arasında yer alması elbette temel hak ve hürriyetler sorunudur” dedi.
Raporda, Türkiye ile ilgili internet özgürlüğü değerlendirmesinde son bir yıldır yaşanan birkaç gelişmeye dikkat çekildi.
Sosyal medya ve iletişim platformlarının Kasım 2022’de İstanbul’da meydana gelen bombalı saldırının ardından ve Şubat 2023’te yaşanan depremlerin ardından engellendiği, Mayıs 2023 genel seçimleri öncesinde yetkililerin çevrimiçi içerikleri kaldırdığı ve kullanıcılarına cezai yaptırımlar uyguladığı, Ekim 2022’de Dezenformasyon Yasası’nın yürürlüğe girdiği ve seçim döneminde bazı muhalif web sitelerinin siber saldırılara maruz kaldığı kaydedildi.
/voa-türkçe/