General MC Kenzie: Amerikan askerlerinin Ortadoğu’dan ayrılmasının zamanı değil

DünyaGündem

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM’un eski Komutanı, Amerikalı General MC Kenzie, The New York Times‘a

”Askerlerimizin Orta Doğu’dan ayrılmasının zamanı değil” başlıklı bir yazı yazdı.

Gazetenin bugünkü sayısında yayınlanan yazı şöyle:

 

”Ürdün’deki Tower 22’deki ABD üssü, Suriye sınırı yakınındaki antik Şam-Bağdat Otoyolu’nun üzerinde, sonsuz gibi görünen bir çölün ortasında yer alıyor. Ocak ayında hava soğuktur, genellikle yağmurludur ve çok kasvetlidir. Geçen ay Tower 22’deki üç ABD askeri, İran destekli milislerin fırlattığı bir drone tarafından öldürülmüştü. Onların ölümleri, ABD’nin Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren İslam Devrim Muhafızları Ordusu ve milislerine karşı 80’den fazla misilleme saldırısına yol açtı.

Ürdün’deki saldırı, Ekim ayından bu yana Suriye ve Irak’ta ABD kuvvetlerine yönelik 150’den fazla saldırıya verdiğimiz soğuk tepkinin açık ve öngörülebilir sonucuydu. İşin basit gerçeği şudur: Birliklerimiz kendilerini çok iyi savunabildikleri için, bölgede güçlerimize yönelik giderek büyüyen bir tehditle mücadele etmeyi çok uzun süre erteledik. Başka bir deyişle, birliklerimizin yetenekleri Washington’un karşılaştıkları riski en aza indirmesine ve zor seçimler yapmaktan kaçınmasına olanak sağladı.

Tower 22 saldırısı bu duruma son verdi ve Orta Doğu’daki çatışma genişlerken Ürdün, Suriye ve Irak’ta konuşlanmış binlerce ABD askeri personelinin güvenliği konusunda yeni soruların ortaya çıkmasına neden oldu. Geçen ay ABD ve Irak, ABD birliklerinin geri çekilmesine yol açabilecek görüşmelere başlamıştı . Bir rapora göre Biden yönetiminin bazı üyeleri Suriye’den de asker çekmeyi düşünüyor olabilir .

Bu tür konuşmalar ABD’nin bölgedeki çıkarlarına ciddi şekilde zarar verebilir. Tahran’a, ABD’yi vekil milisleri aracılığıyla bölgeden çıkarmaya yönelik uzun vadeli hedefinde başarılı olduğu konusunda umut veriyor. Zaten tehlikede olan hizmet üyelerimiz için hiçbir şey daha az yararlı veya daha tehlikeli olamaz.

ABD askerleri Suriye ve Irak’ta kalmalı mı yoksa gitmeli mi? Ve eğer kalırlarsa Amerikan liderliği bu saldırıların devam etmesini nasıl önleyecek? Şimdi ihtiyaç duyulan şey, çok uzun süre ertelenen bir başkanlık kararıdır: Askerlerimizi Suriye’de tutmaya yönelik kesin bir taahhüt ve bu ülkede karşılıklı olarak kabul edilebilir bir güç seviyesi bulmak için Irak hükümetiyle birlikte çalışmaya ilişkin ek, incelikli bir taahhüt.

Önce Suriye’ye bakalım. Washington’da 900 askerimizin Suriye’deki varlığının dış politikamızı aştığını söylemek sıradan hale geldi. Gerçek bundan çok daha karmaşıktır. ABD, ortaklarımız Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte IŞİD’e karşı koymak için uluslararası bir koalisyonla 2014 yılında Suriye’ye girdi. 2019’un ortalarına gelindiğinde coğrafi bir varlık olarak halifeliği kaldırma hedefimize ulaştık ancak IŞİD’in kalıntıları varlığını sürdürdü.

O zamandan bu yana Amerikan birlikleri, yerel savunma güçlerini eğitmek için Suriye’nin kuzeydoğusundaki Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte çalışmaya devam ediyor. Grubun şu anda hapishanede bulunan 10.000’den fazla teslim olmuş IŞİD savaşçısını ve orada yerinden edilmiş yaklaşık 50.000 kişiyi yönetmesine yardımcı olduk .

Geri çekilme ciddi riskleri beraberinde getirecektir. ABD’nin desteği olmadan, Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD savaşçılarının tutulduğu hapishanelerin ve yerinden edilmiş pek çok Suriyelinin zayıf hayatlar yaşadığı kampların güvenliğini sağlamaya devam etmek için mücadele edebilir. Yeterli sayıda IŞİD savaşçısı serbest bırakılırsa ve grup kendini yenilemek için alana sahip olursa, bu durum Irak’a ve diğer birçok ülkeye yönelik yeni tehditlere yol açacaktır. Başkan Beşar Esad’ın güçleri, Rusya ve İran tarafından desteklense bile IŞİD’i bastırmada zorluk yaşayacaktır.

Dünyanın bu bölgesinde IŞİD’e karşı mücadelede uzun vadeli hedefimiz her zaman yerel güvenlik güçlerinin saldırıların önlenmesinde birincil sorumluluğu üstlenebileceği bir noktaya ulaşmak olmuştur. Suriye’de bir miktar ilerleme kaydettik ama daha yapılacak çok şey var. Henüz ayrılma zamanı gelmedi.

Irak’ın hemen yanında, Irak güvenlik güçlerinin IŞİD’le mücadele için eğitilmesine yardım eden yaklaşık 2.500 askerimiz var. Bu hedefe Suriye’de olduğundan daha uzaktayız ama Irak’ta hâlâ bize ihtiyaç var. Hükümetle müzakereler devam ettikçe Irak’taki asker varlığımızın azalacağını ve daha az ABD kuvveti gerektirecek daha normal bir güvenlik işbirliği düzenlemesine geçeceğini varsaymak mantıklı olacaktır. Ancak 2011’de yaptığımız gibi çok çabuk geri çekilmek hata olur. Irak’ta bir platformun, Suriye’deki güçlerimizi sürdürmenin ön koşulu olduğunu da unutmamamız gerekiyor.

Suriye’de olduğu gibi Irak’ta da güçlerimiz İran’a hesap veren paramiliter grupların saldırılarına maruz kalıyor. Devam eden varlığımızı müzakere ederken başka bir karmaşık durum daha var. Irak’ın liderleri rahatsız bir durumda. Güvenlik güçlerini eğitmek için müttefiklerin yardımına ihtiyaçları olduğunu biliyorlar; aynı zamanda İran’ın desteklediği Şii grupların ülkedeki tüm yabancı askeri varlığını ortadan kaldırmaları yönünde güçlü bir baskıyla karşı karşıyalar. ABD, bu ay yaptığı gibi İran’ın vekil ve İslam Devrim Muhafızları’nın Irak’taki hedeflerini vurarak bu baskıyı artırıyor.

Sonuçta Amerikan askerleri IŞİD’in vatanımıza saldırmasını engellemek için Suriye ve Irak’ta bulunuyor. Ayrılarak onlara halifeliği yeniden kurmaları için zaman ve alan verebiliriz, bu da ülkemizdeki riskimizi artırabilir. Çok yüksek maliyetlerle geri dönmek zorunda kalma ihtimaliyle de karşı karşıya kalabiliriz. Bunun bölge genelinde olumsuz sonuçları da olacaktır: Hızlı geri çekilmemiz, düşmanların istismar etmekten çekinmeyeceği Amerika’nın zayıflığının bir başka örneği olarak görülecektir.

Ayrılmak hafife alınacak bir seçim değil ama birliklerimize yönelik saldırıları sonlandıramadığımız sürece kalmak da iyi bir seçim değil. Bunu yapıp yapamayacağımız hâlâ belirsiz ve ABD’deki kayıplar, kalmayı giderek daha da zorlaştıracak. Kalmak istiyorsak, İran destekli grupların ABD kuvvetlerine yönelik saldırılarını etkili bir şekilde caydırmalı, saptırmalı ve yenilgiye uğratmalıyız.

Bir dönüm noktasındayız. Amerikalılar öldü. Yanıtımız duyguya ya da intikam arzusuna değil, ABD için neyin en iyi olduğuna dair açık görüşlü bir kararlılığa dayanmalıdır. Ben bu yolda kalmanın ve vatanımızı yurt dışında savunmanın en iyisi olduğuna inanıyorum.

İlginizi Çekebilir

İHD: Ege Bölgesi’nde 91 işçi yaşamını yitirdi, 423 işçi de yaralandı
Amerikan ordusu, Rojava’daki üslerine takviye gönderdi

Öne Çıkanlar