🔴 Dünya’dan yaklaşık 5.825 ışık yılı uzaklıkta yer alan ve birbiri etrafında dönen iki kırmızı dev yıldızın merkezinde galaksinin en küçük kara deliklerinden biri keşfedilmiş olabilir…
Çin Bilimler Akademisi’nden Song Wang liderliğindeki gökbilimciler, Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia uzay teleskobunun yaptığı haritalama çalışmasıyla elde ettikleri bir sinyali takip etti.
Bunun sonucunda iki yıldızın bulunduğu bölgede gizemli bir nesne olduğu ve bu nesnenin hiç ışık yaymadığı tespit edildi. Bu da söz konusu gizemli nesnenin ancak bir kara delik olabileceği anlamına geliyor.
Gökbilimciler, görünmez nesnenin kütlesinin Güneş’in kütlesinin sadece 3,6 katı olduğunu belirledi.
Bilim insanları bu denli küçük boyutlu bir kara deliğin Samanyolu Galaksisi’nde var olup olmadığını uzun süredir araştırıyordu.
Hakemli bilimsel dergi Nature’da yayımlanan araştırma makalesinde konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı: “G3425 adını verdiğimiz yıldız sisteminin keşfi, X-ışını emisyonuyla tespit edilmesi zor olan, ikili yıldızlarda kütle boşluğu olarak ortaya çıkan kara deliklerin varlığına dair kanıt sağlıyor.”
G3425’teki kırmızı devlerden birinin tahmini kütlesi, Güneş’inkinin yaklaşık 2,7 katı.
Yıldızın ağırlık merkezi etrafındaki dönüşü yaklaşık 880 gün sürüyor.
Araştırmacılar, “Gelecekteki spektroskopik ve astrometrik gözlemler, çeşitli parametrelere sahip düşük kütleli bir kara delik popülasyonunu ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir ve ikili sistemlerin oluşumu ve evrimi hakkında derinlemesine bilgiler sağlayabilir,” ifadelerini kullandı.
/euronews/