Güneş Sistemi’nde şaşırtıcı yeni keşif: Plüton’a arkadaş geldi

GündemTeknoloji

Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin sınırında daha önce keşfedilmemiş bir cüce gezegenin varlığına dair kanıtlar buldu.

2017 OF201 olarak adlandırılan nesne, Güneş’in etrafında dönmesi yaklaşık 25 bin Dünya yılı süren, dikdörtgen bir yörünge izliyor.

Uluslararası Astronomi Birliği’nin Cüce Gezegen Merkezi tarafından doğrulanan ancak henüz hakem denetiminden geçmeyen bulgular, 21 Mayıs’ta henüz hakemli dergilerde yayınlanmayan bilimsel makalelerin yer aldığı arXiv’e yüklendi.

2017 OF201’in çapının yaklaşık 700 kilometre olduğu belirtiliyor.

Neptün’ün yörüngesinin ötesinde gizlenen gök cismi Şili’deki Blanco teleskobu ve Hawaii’deki Kanada-Fransa-Hawaii teleskobundan gelen arşiv verilerinin incelendiği sırada fark edildi.

Cüce gezegen, Güneş’e en fazla 45 astronomik birim yaklaşabiliyor. 45 astronomik birim, Dünya ve Güneş arasındaki mesafenin 45 katına eşit. Bu da yeni cüce gezegenin Güneş’e en fazla bir diğer cüce gezegen olan Plüton kadar yaklaşabildiği anlamına geliyor.

Nesnenin yörünge hesaplamalarına dayanarak, bilim insanları, Güneş’e son yakın geçişini 1930’da, yani arkadaşı Plüton’un keşfedildiği yıl yaptığını tahmin ediyor.

Cüce gezegen şu anda bu yörüngeden iki kat daha uzakta ve uzaklaşmaya da devam ediyor. Güneş’e en uzak olduğu an 1600 astronomik birim olacak.

Güneş Sistemi’ndeki cisimleri bu kadar uzakta tespit etmek çok zor olduğu için, 2017 OF201’in keşfedilmeyi bekleyen tek cüce gezegen olmaması mümkün.

Livescience’a konuşan, keşif ekibinden araştırmacı Sihao Cheng, “2017 OF201 yörünge zamanının yalnızca yüzde 1’ini tespit edilebilecek kadar yakınımızda geçiriyor,” dedi.

“Bu tek nesnenin varlığı, benzer yörünge ve boyutta 100 kadar başka nesnenin daha olabileceğini gösteriyor; onlar şu anda tespit edilemeyecek kadar uzaktalar.”

Güneş Sistemi’ndeki cüce gezegenler

Cüce gezegen, Uluslararası Astronomi Birliği tarafından 2006 yılında tanımlanmış bir gök cismi kategorisi.

Yeterli kütleye sahip ve bu yüzden kendi yerçekimi sayesinde yuvarlak bir şekli olan bu cisimler, yörüngesindeki diğer cisimleri temizleyemiyor. Yani, yörüngesinde hâkim konumda olmuyor. Yine de Güneş dışında başka bir cismin yörüngesinde dönmedikleri için bunlar uydu kategorisinde de değiller.

Bunlarla asteroitler arasındaki fark ise cüce gezegenlerin kütleçekimi sayesinde küresel forma sahip olması.

Cüce gezegen kategorisi, özellikle Plüton’un gezegen statüsünden çıkarılarak buraya alınmasıyla dikkat çekmişti.

Güneş Sistemi’ndeki cüce gezegenler arasında Plüton’un yanı sıra Ceres, Eris, Haumea gibi cisimler de var.

/eurones/

İlginizi Çekebilir

Hatay Havalimanı için kapatma kararı
Îlham Ehmed: Suriye’deki sorunların çözümü özerk sistemle mümkün

Öne Çıkanlar