Güney Koreli araştırmacılar paraplejiklerin (belden aşağısı felçli olan kişiler) yürümelerini, engelleri aşmalarını ve merdiven çıkmalarını sağlayan hafif bir giyilebilir robot geliştirdiler.
Reuters’in haberine göre Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’ne (KAIST) bağlı Dış İskelet Laboratuvarı ekibi, hedeflerinin engelli bireylerin günlük yaşamlarına sorunsuz bir şekilde entegre olabilen bir robot yaratmak olduğunu söyledi.
Kendisi de parapleji hastası olan ve KAIST ekibinde yer alan Kim Seung-hwan, kendisine saatte 3,2 kilometre hızla yürüme, merdiven çıkma ve yanlara doğru basamakları tırmanarak banka oturma becerisi kazandıran prototipi tanıttı.
Kim, “Nerede olursam olayım, hatta tekerlekli sandalyede oturuyor olsam bile ayağa kalkmama yardımcı olmak için takılabiliyor, bu da onun en belirgin özelliklerinden biri” dedi.
WalkON Suit F1 adı verilen güçlendirilmiş dış iskelet, 50 kg ağırlığında, alüminyum ve titanyum bileşiminden oluşuyor ve yürüme sırasında insan eklemlerinin hareketlerini simüle eden 12 elektronik motorla çalışıyor.
KAIST ekibinin bir diğer üyesi Park Jeong-su, “Iron Man” filminden ilham aldığını söyledi.
“Iron Man’i izledikten sonra, gerçek hayatta bir robotla insanlara yardım edebilirsem harika olur diye düşündüm.”
Kullanıcının yürüme sırasında dengesini sağlayabilmesi için robotun tabanlarında ve üst gövdesinde saniyede 1.000 sinyali izleyen ve kullanıcının istediği hareketleri önceden tahmin eden sensörler yer alıyor.
Park, robotun ön tarafındaki lenslerin, çevresini analiz eden, merdiven yüksekliğini belirleyen ve tam paraplejili kullanıcıların duyusal yetenek eksikliğini telafi etmek için engelleri tespit eden gözler gibi çalıştığını söyledi.
Kim Seung-hwan, Cybathlon 2024’te dış iskelet kategorisinde WalkON Suit F1’i giyerek altın madalya kazandı.
Duygularını ise şu sözlerle anlattı:
“Oğluma …. ben de yürüyebiliyordum demek istedim. Onunla çeşitli deneyimlerimi paylaşmak istedim.”
/Reuters/