Ülkede yabancı nüfuzun etkisini kontrol altına almayı amaçlayan yasa tasarısı Gürcistan’da bölünmeye neden oldu.
On binlerce insan bu yasayı protesto için sokaklara döküldü. Ancak gösteriler giderek hükümet karşıtı protestoya dönüştü.
ARD’de de yer alan Gürcistan’da yabancı nüfuzun kontrol altına almayı amaçlayan yasa tasarısı iç siyasi çekişmeyi doruğa taşıdı. Yasayı savunan iktidardaki Gürcistan Rüyası partisi on binlerce destekçisini Tiflis’in merkezinde topladı. Öte yandan muhalefet ise Rusya’da olduğu gibi yasanın aslında sivil toplumu kontrol etmek için kullanılacağını ileri sürerek 100.000’den fazla kişiyi protestolar için başkent Tiflis’te taşıdı. Göstericilerle polisi ararsında zaman zaman çatışmalar yaşandı.
Gürcistan parlamentosunun hukuk komitesi tartışmalı yasanın ikinci oturumuna başlamış durumda. Ancak muhalefetin 14 üyesi oturuma alınmadı.
Muhalefet yasanın kötüye kullanılmasından endişe ediliyor. Yasa bir ‘’Rus modeli’’ olarak anılıyor. “Rus yasası” olarak eleştirilen odağında olan tasarı örneğin yurtdışından para alan sivil toplum kuruluşlarının bu mali kaynakları açıklamasını öngörüyor. Gürcistan hükümeti daha fazla şeffaflık sağlamak ve yabancı etkisinin boyutunu daha yakından kontrol etmek istediğini söylüyor. Gürcistan’daki pek çok sivil toplum ve demokrasiyi destekleme projeleri, AB ve ABD’den gelen kaynaklarla finanse ediliyor. Ancak eleştirmenler Rusya modelini örnek alan böyle bir yasanın bu para akışını durdurmak ve Batı yanlısı güçler üzerinde siyasi baskıyı artıracağından endişe ediyor.
Eski Sovyet cumhuriyeti Gürcistan Batı’ya yönelmiş durumda ve AB üyeliğine aday. Gürcistan Rüyası hükümeti de AB ile yakınlaşmadan yana, ancak aynı zamanda Rusya ile güçlü bağları savunuyor. Partinin güçlü adamı milyarder Bidzina Ivanishvili Batı’yı, Ukrayna gibi Gürcistan’ı da Moskova’ya karşı ‘’savaşta topu’’ olarak kullanmakla suçluyor.
AB ve birçok üye devlet, çıkarılması planlanan yasayı sert bir dille eleştirdi. Gürcistan’da aktif olan CDU, SPD, Yeşiller ve FDP’nin partiye bağlı siyasi vakıfları yasanın kabul edilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Yapılan açıklamada “Yasa kabul edilirse, Gürcistan’ın demokratikleşme sürecine muazzam bir katkı sağlayan Gürcü sivil toplumunun ve bağımsız medyanın çalışmalarını önemli ölçüde kısıtlayacaktır” denildi.