Dünyanın en gelişmiş demokrasilerinden kabul edilen ABD’de çok uzun zamandır seçimlerin güvenlik içinde yapılıp-yapılmadığı tartışılıyor. 2020 yılında yapılan seçimlere hile karıştırıldığı iddiaları en son seçimi kaybeden Trump taraftarlarının kongre binasını basmasına, kanlı olayların yaşanmasına kadar varmıştı.
Şimdi seçimlere sayılı saatler varken sosyal medya platformlarında ‘’sahtekarlık‘’ iddiaları neredeyse tavan yapmış durumda.
BBC editörlerinden Mike Wendling tam da bu konuya dikkat çekiyor. Wendling haber/analizinde şu görüşlere yer veriyor:
‘’ABD seçimleri öncesinde, oylama ve sahtekarlık hakkında söylentiler, yanıltıcı iddialar ve düpedüz yalanlar, çevrimiçi mecraları benzeri görülmemiş sayıda artmış durumda.
Yüzlerce sözde oylama usulsüzlüklerini içeren olay, hem bağımsız hem de Cumhuriyetçi bağlantılı gruplar tarafından toplanıyor ve yayılıyor. Demokratlardan ise bu konuda da az sayıda gönderi geliyor.
İnternette yayılan iddia fırtınası, Salı günü yapılacak seçim gününü yönetmeye hazırlanırken söylentileri çürütmek ve seçmenleri rahatlatmak zorunda kalan seçim görevlileri için zorluk yaratıyor.
Paylaşımların hemen hemen hepsi, Trump kampanyasının eski başkanın 2020 seçimlerini kazandığı yönündeki asılsız iddiasını ve 5 Kasım’da tekrar zaferden mahrum bırakılabileceği yönündeki iddiaları dile getiriyor.
Donald Trump, Eylül ayındaki başkanlık tartışmasında kendisine 2024 seçim sonucunu kabul edip etmeyeceği sorulduğunda, eğer “adil, yasal ve iyi bir seçim” olursa kabul edeceğini söylemişti.
Pazartesi günü yayınlanan CNN/SSRS anketine göre Amerikalıların çoğunluğu (%70) kaybetmesi durumunda sonucu reddedeceğini düşünüyor.
Trump, bu hafta kilit öneme sahip bir eyalette yaygın bir dolandırıcılık iddiasında bulundu.
Trump, Truth Social ağında “Pensilvanya hile yapıyor ve daha önce nadiren görülen büyük ölçekli seviyelerde yakalanıyor,” diye yazdı.
İddia, Pensilvanya’daki üç ilçedeki yetkililerin, bazı seçmen kayıt başvurularında olası dolandırıcılık olup olmadığını araştırmak için yerel kolluk kuvvetleriyle birlikte çalıştıklarını söylemesinin ardından ortaya çıktı.
Trump ve taraftarları bu duyuruları değerlendirirken, eyaletin en üst düzey seçim yetkilisi Cumhuriyetçi Al Schmidt, dikkatli olunması çağrısında bulundu ve seçmenleri sosyal medyada dolaşan “yarı gerçekler” ve yanlış bilgilere karşı uyardı.
“Bu, seçmen kayıt sürecimizdeki yerleşik güvenlik önlemlerinin işe yaradığının bir işaretidir” dedi.
Yanıltıcı içerik seli
BBC, çevrimiçi ortamda, sosyal ağlarda, mesaj panolarında ve sohbet gruplarında yüzlerce seçim dolandırıcılığı iddiası gördü. Bu gönderilerin bazıları her biri milyonlarca kez görüntülendi.
Paylaşımlarda, vatandaş olmayanların oy kullanmasının kolay olduğu ima edildi, oy verme makineleri hakkında asılsız iddialarda bulunuldu ve oy sayma sürecine karşı güvensizlik tohumları ekildi.
Videolardan birinde, yakın zamanda Georgia eyeletine gelen Haitililerin oy kullandığı iddia ediliyor.
BBC, sahte adresler ve stok fotoğraflar da dahil olmak üzere videonun sahte olduğunu gösteren açık işaretler buldu. Cuma günü ABD güvenlik yetkilileri, videonun “Rus nüfuzu aktörleri” tarafından yapıldığını söyledi.
X’te Kanadalı olduğunu iddia eden başka bir kişi ise oy pusulasının fotoğrafını paylaşarak, “Sınırı geçip oy kullanmayı düşündüm.” dedi.
Bu da sahte ve 4chan adlı uç mesaj panosunda koordine edilen bir çabanın parçası. Gösterilen oy pusulası, şahsen oy kullanmak için kimlik gerektiren ve Kanada sınırından yaklaşık 20 saatlik sürüş mesafesinde olan Florida eyaletinden.
Bu arada Pennsylvania, Northhampton County’de, X’te bir adamın bir mahkeme binasına oy pusulası dolu bir konteyner bıraktığını gösteren bir video yayınlandı ve şüpheli bir faaliyet olduğu iddia edildi. Posta yoluyla oy pusulaları dağıtan bir posta çalışanı olduğu ortaya çıktı ancak video beş milyondan fazla izlendi.
2020’nin yankıları
Uzmanlar, seçim gününden hemen önce yaşanan yanlış bilgi patlamasının, insanların sonuçlara olan güvenini zedeleyebileceğinden veya seçim öncesinde ve sonrasında tehdit ve şiddete yol açabileceğinden endişe ediyor.
Daha önce de oldu.
2020 başkanlık seçimlerini takip eden saatlerde ve günlerde, oylar hala sayılırken, o zamanki Başkan Trump dolandırıcılık iddiasında bulunmak ve seçimin gerçek kazananının kendisi olduğunu iddia etmek için sosyal medyaya yönelmişti. “Hırsızlığı durdurun” destekçilerinin sonuçları bozma hareketinin sloganı haline geldi.
Komplo teorisyenleri, sosyal medyada, sohbet odalarında ve sokak protestoları sırasında yaygın seçmen dolandırıcılığı iddialarında bulundu ve bu iddialar 6 Ocak 2021’de ABD Kongre Binası’nda bir isyana yol açtı.
Bu arada, Georgia gibi çekişmeli eyaletlerde seçim görevlileri (seçimleri denetlemekle görevli kamu görevlileri) ölüm tehditleriyle karşı karşıya kaldı.
2020 oylamasından sonra oy kullanmayla ilgili asılsız iddialar artarken, bu tür faaliyetleri izleyen gruplar, bu yıl bunların seçim gününden çok önce başladığını söylüyor.
Nefret ve Aşırılığa Karşı Küresel Proje (GPAHE) kurucusu Wendy Via, bazı aşırı sağcı aktivistlerin “2020’de olmadığı şekilde seçimlerin çalınmasına hazırlandıklarını” söyledi.
“Bütün bunlarda komplo teorilerinin rolünü abartamayız” dedi.
Bu şüpheler Trump’ın yerel destekçilerine çoktan ulaştı. Bu hafta bir diğer önemli salıncak eyalet olan Wisconsin’de düzenlenen bir mitingde, birçok kişi Cumhuriyetçi adayın kazanmasını yalnızca yasadışı faaliyetlerin engelleyeceğine inandıklarını söyledi.
Green Bay’den Brad Miller, hile olmadığı sürece Trump konusunda çok eminim, dedi ve dolandırıcılık söylentileri duyduğunu belirtti. “Tek umudumuz, sonucu değiştirecek kadar büyük olmaması.”
2020 seçimlerinden sonra Trump’ın ekibi tarafından birçok eyalette seçim yolsuzluğu iddiasıyla düzinelerce dava açıldı ancak hiçbiri başarılı olmadı.
Uzmanlar, 2020’de 150 milyondan fazla seçmenin katıldığı ve 50 eyalette gerçekleşen ABD başkanlık seçimlerinde, münferit oy hileleri ve idari hataların her zaman yaşandığını söylüyor.
Ancak gerçek olaylar artık daha önce görülmemiş bir oranda kataloglanıyor ve çevrimiçi olarak paylaşılıyor ve sahte paylaşımların yanında yaygın hilenin kanıtı olarak kullanılıyor.
Güney Kaliforniya’da, bir yağmur giderinde düzinelerce oy pusulası bulundu. Etkinliğin etrafındaki bilinmeyen koşullara rağmen, çevrimiçi taraftarlar hemen kasıtlı dolandırıcılıktan şüphelendiler.
Binlerce yorumdan biri, “Hile yapacaklar” diyor.
Son günlerde Pensilvanya’daki davalar ve Michigan’da yasadışı oy kullanmakla suçlanan bir Çinli öğrenci de dahil olmak üzere çeşitli davalar ortaya çıktıkça, yetkililer seçim güvencelerinin sağlamlığına örnek olarak defalarca kendi soruşturmalarına işaret ettiler.
Ancak yaygın dolandırıcılık komplo teorilerine inananlar, bu olayları Demokratların seçimleri “hileli” hale getirmek için koordineli bir plan yaptığının kanıtı olarak görüyorlar.
“Şu yeni hileli seçmen dolandırıcılığına bakın,” Pennsylvania’dan gelen haberlere yanıt veren tipik yorumlardan biri okundu. ” zaten başka bir seçimi çalmak için ellerinden geleni yapıyor.”
Uzmanlar, genel etkinin demokrasiye olan güven üzerinde yıkıcı etkilere yol açabileceğini söylüyor.
Oylama hakkında bilgi dağıtan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Democracy Works’ün başkanı Luis Lozada, “Bu olaylar, seçim sonucuna olan güveni sarsmak isteyenler için birer fırsat” dedi.
/BBC Word/