Sahadaki unsurlar kim?
Yeni Şafak, Misvak, Akit gibi AKP iktidarına yakın yayın organlarında saldırı “Türkiye ve İslam lehine” bir gelişme olarak haberleştirildi.
Öte yandan saldırılar Türkiye’nin Beşar Esad ile “barışmak” istediği bir döneme rastlıyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan yakın dönemde yaptığı birçok açıklamada bu arzusunu dile getirmiş, ancak karşılık bulamamıştı.
Rusya ve Türkiye karşı karşıya gelir mi?
İsrail’in Lübnan ve Suriye’ye yönelik saldırılarının rejim destekçişi İran milislerini zayıflattığı, bunun muhalifleri cesaretlendirmiş olabileceği yorumu yapılıyor.
HTŞ ve bazı SMO unsurlarının Halep’e saldırı başlatmasının ardından Rusya, rejim güçlerini desteklemek için bölgede hava saldırılarına başladı. Muhaliflerin Halep’e girmeleri durumunda bunun Ankara-Moskova hattında Suriye kaynaklı yeni bir gerginliğe yol açabileceği değerlendiriliyor.
Sahada son durum ne?
Muhalifler Halep’in batısında ilerleyişini ikinci günde de sürdürdü. Kente 10 kilometreye kadar yaklaştıklarını iddia eden gruplar bölgedeki en büyük rejim üssüne girdiklerini, tanklar dahil çok sayıda ağır silahı ele geçirdiklerini öne sürüyor.
Suriye devlet haber ajansı SANA’da yer alan kısa açıklamada ise “Nusra Cephesi denen silahlı teröristler büyük ve kapsamlı bir saldırı başlattı. Ordu, müttefik güçlerle işbirliği halinde saldırganlara ağır kayıplar verdiriyor” ifadeleri yer aldı.
Gözlemevi’ne göre iki günde en az 80 HTŞ ve 19 SMO üyesi öldü, rejim güçleri de 54 kayıp verdi.
/Kaynak: Deutsche Welle/