🔴 Çalışanların çoğu yapay zekanın iş ararken kendilerine yardımcı olabileceğini düşünüyor, ancak işe alım sürecinde becerilerini yapay zekanın değerlendirmesi gerektiğinde bu yeni teknolojiye çok daha şüpheci yaklaşıyorlar.
Ankete katılan 22 sektörden 19’unda iş arayanlar, özellikle imalat (+%18), sağlık (+%17) ve hukuk (+%17) sektörlerinde olmak üzere, geleneksel olmayan beceri ve deneyimlerin değerlendirilmesi söz konusu olduğunda insan muhakemesine yapay zekadan daha fazla değer veriyor.
Ayrıca, Adecco’nun ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya dahil olmak üzere 23 ülkede 30.000 çalışan ile yaptığı anket, %24’ünün yapay zekanın seçim kriterlerine çok az ya da hiç güvenmediğini gösteriyor.
İş arayanların yapay zekanın kararlarına insan işe alım uzmanlarından daha fazla değer verdiği tek sektörler havacılık (+%11), mobilite (+%3) ve e-ticaret (+%3)
Yapay zekanın işe alım sürecindeki rolü: Neden güvenilmiyor?
Çalışanların bir dizi endişesi var.
Bunlardan en büyüğü (yüzde 42), YZ’nin bir adayın mülakat sırasında sergilediği beden dili veya ses tonu gibi sözel olmayan ipuçlarını yakalayamayabileceği gerçeğiyle bağlantılı.
Raporda, “YZ’nin sözel olmayan ama olumlu ipuçlarını değerlendirme yeteneği, erkeklere (yüzde 38) kıyasla kadınlar (yüzde 47) için özellikle endişe sebebi” deniyor.
Yüzde 32’lik bir kesim yapay zekanın en iyi adayı seçebileceğinden şüphe duyarken, yüzde 23’lük bir kesim de gönüllülük ve seyahat gibi geleneksel olmayan çalışmalar da dahil olmak üzere bazı beceri ve deneyimleri göz ardı edeceğinden korkuyor.
Geleneksel olmayan deneyim konusunda, kadınlar (yüzde 26) erkeklere (yüzde 19) kıyasla yapay zekanın göz ardı etme potansiyelinden daha fazla endişe duyuyor.
Ancak yapay zekanın bazı adaylara karşı ayrımcılık yapabileceğinden de korkuluyor.
Bu endişeler en çok İsviçre (yüzde 23), Avustralya (yüzde 19), Fransa (yüzde 18), Almanya ve ABD’de (yüzde 17) hissediliyor.
Hangi iş arayanların yapay zeka işe alımına güvenme olasılığı daha yüksek?
Üniversite mezunları, yüzde 65’lik bir oranla seçim sürecinde yapay zekaya güvenmeye en açık kişiler. En düşük oran ise ortaokul diplomasına sahip kişiler arasında (yüzde 39).
Her halükarda araştırma, adayların profillerini taramak yerine iş arayışında onlara destek olduğunda yapay zekaya karşı genel olarak olumlu bir tutum olduğunu da gösteriyor.
Ankete katılanların yüzde 64’ü YZ’nin doğru bir pozisyonda işe başlamalarına ve işverenlerin doğru iş tanımları oluşturmalarına yardımcı olabileceğine inanıyor.
Adecco, Geleceğin Küresel İşgücü raporunda, şirketlerin işe alım verimliliğini artırmak için yapay zekaya yatırım yapması gerektiğini söylüyor, ancak sürecin insanları da içermesi gerektiğini ekliyor.
“İşe alımlar yalnızca beceri ve deneyime dayalı olmamalı. İnsanların tam potansiyelini değerlendirmek için, yapay zeka çözümleri yerine insan işe alım uzmanlarını sürece dahil edin.”
Adecco ayrıca şirketlerin işe alım sürecinde yapay zekanın nasıl kullanıldığı konusunda şeffaf olması gerektiğini söylüyor.
/euronews/