🔴 Hindistan’da mahkeme, hükümetin orijinal kararı bulamaması nedeniyle yazar Salman Rüşdi’nin ‘Şeytan Ayetleri’ adlı romanına yıllardır uygulanan yasağı iptal etti.
Hindistan, İslam’ı ve Hazreti Muhammed tasviri nedeniyle tartışma konusu olan kitabı 1988 yılında kitabı yasaklayan birkaç ülkenin başını çekiyor. Rüşdi’nin kitabı, dünyanın dört bir yanında çok sayıda Müslüman tarafından “küfür” olarak nitelendirilirken, İngiliz-Hintli yazara karşı protestolara ve ölüm tehditlerine de yol açmıştı.
Yasak, 2019 yılında Delhi Yüksek Mahkemesi’nde Dolaylı Vergiler ve Gümrükler Merkez Kurulu’na (CBIC) karşı açılan bir dava dilekçesine konu oldu. Dilekçe sahibi Sandipan Khan, Hindistan’ın 1962 tarihli Gümrük Yasası uyarınca dine hakaret içerdiği iddiasıyla romanın ithalatını yasaklayan CBIC’nin 1998 tarihli bildiriminin anayasal geçerliliğine itiraz etti.
Khan’ın dilekçesinde yasağın anayasal ifade ve düşünce özgürlüğü haklarını ihlal ettiği ileri sürülmüş ve romanı ithal etmesine izin verilmesi talep edilmişti.
Yasal belgelere göre Khan, kitabın ithalini yasaklayan tebliğin bir kopyasını talep etmiş ancak kendisine belgenin bulunamadığı bildirilmişti.
CBIC, Mayıs 2019 ile Mayıs 2024 arasında pek çok kez Delhi Yüksek Mahkemesi’nden belgeyi bulmak için daha fazla zaman istedi. Yasal belgelere göre, nihayetinde mahkemeye “bildirimin izinin sürülemediği ve bu nedenle bulunamadığı” söylendi.
Konuyla ilgili olarak bu hafta yapılan son duruşmada Delhi Yüksek Mahkemesi, “böyle bir bildirimin mevcut olmadığını varsaymaktan başka seçeneği olmadığına” karar verdi.
“Bu nedenle, dilekçe sahibi, söz konusu kitapla ilgili olarak yasada mevcut olan tüm işlemleri yapma hakkına sahip olacaktır,” denilen karar 5 Kasım’da yayınlandı.
Hindistan medyasında yer alan haberlere göre karar, Hindistan’da ‘Şeytan Ayetleri’nin ithalatına izin verileceği anlamına geliyor.
Rüşdi geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, 2022 yılında New York’ta uğradığı bıçaklı saldırıdan sonra yazdığı ilk romanı yayınlayacağını duyurmuştu.
/euronews/