🔴 Belçika Savunma Bakanı Theo Francken, ülkede 6.600 civarında olan yedek asker sayısını 20.000’e çıkarmak amacıyla gönüllü askerlik uygulamasına geçilebileceğini açıkladı…
Kısa bir süre önce Hollanda’da duyurulan benzer bir girişimin ardından Belçika’da da 18 yaşındaki gençlerin bu yıl içinde orduya katılmasını teşvik etmek için mektuplar gönderilecek.
Öte yandan, Belçika’nın şu anda 6.000 yedek asker sınırı var ve bu sayı çoktan aşılmış durumda. Francken çok fazla talep olduğunu ancak tüm eğitim programlarının dolu olduğunu ve artan askerlik hizmeti talebini karşılayacak yeterli eğitmen olmadığını belirtiyor.
Francken’in planı, 2026’dan itibaren gönüllü askerlik hizmeti yoluyla 500 yedek askerin daha istihdam edilmesine olanak tanıyacak. Bu sayı 2027’den itibaren yılda 1.000’e yükselecek. Hedef 2029 yılına kadar yaklaşık 5.600 yedek asker toplamak.
Askerlik hizmeti için kaydolmayı tercih edenler, bunu bir yıl boyunca yapacak ve başlangıçtaki bir askerin maaşına paralel olarak ayda yaklaşık 2.000 euro kazanacaklar. Bir yıl sonra orduya katılmamaya karar verenler, 10 yıl boyunca yedek asker olarak kalmak zorunda olacak.
İsveç modelini temel alan Hollandalı bir girişim
Hollanda mart ayı sonunda askeri personel sayısını 2030 yılına kadar iki kattan fazla arttırarak 70.000’den 200.000’e çıkarmayı hedeflediğini doğruladı.
17 yaşındaki gençlerden gönüllülük esasına göre bir anket doldurmaları istenecek ancak bu anket sonunda zorunlu hale gelebilir. İsveç’te 17 yaşındaki gençlerin yetenekleri, motivasyonları ve savunmaya yakınlıklarıyla ilgili kapsamlı bir anket doldurmaları zaten zorunlu.
Hollanda ordusu halihazırda 18 ila 27 yaş arasındaki kişilere “hizmet yılı” olarak adlandırılan bir yıl boyunca orduda kariyer yapma seçeneği sunuyor.
Hollanda Savunma Bakanı Gijs Tuinman, anketin daha fazla insanı katılmaya teşvik edeceğini umuyor.
18 yaşındaki Matthias, ekim ayında Hollanda ordusunda gönüllü askerlik hizmetine başladı.
Matthias, “Bu mesleğin bana göre olup olmadığından emin değildim, bu yüzden özellikle bir yıl boyunca deneyebilmek için hizmet yılını seçtim,” dedi.
Günlük eğitim, savaşta ilk yardım ve kışla yaşamıyla Matthias’ın haftası, kariyer sahibi bir askerinkiyle aynı ritmi takip ediyor.
Hollanda ordusunda Yüzbaşı-Teğmen olarak görev yapan Erik Noordam ise, “İnsanlar katkıda bulunmak istiyor ama ordunun bir parçası olmanın ne anlama geldiğini bilmiyorlar,” ifadelerini kullandı.
“Uzun süreli bir sözleşmeye başvurmak için eşik oldukça yüksek. Hizmet yılı bunu kırıyor,” diye ekledi. “Hizmet yılı, orduyu denemek için çok basit bir yol.”
Noordam, “2022’de, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra, birdenbire savunmanın büyümesi gerektiği gündeme geldi. İşte o zaman durum çok daha acil bir hal aldı,” diye vurguladı.
“Hizmet yılını oluşturmaya da o zaman karar verdik.”
/ euronews /