13 Şubat 2024’te Erzincan İliç’te bulunan Anagold Madencilik’e ait altın madeninde pasa dağı çökmesi ve 9 işçi hayatını kaybetmesiyle ilgili Erzincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 3. duruşması başladı.
Uğur Yıldız’ın ailesi ve akrabalarının katıldığı duruşmaya Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TMMOB avukatları, Emek Partisi Erzincan İl Örgütü, DEM Parti Erzincan İl Örgütü, CHP ilçe örgütleri, Diyarbakır Barosu Çevre Komisyonu ve kitle örgütü temsilcileri de destek verdi.
Operasyonlar Başkan Yardımcısı İain Ronald Guille, Jeoteknik Başmühendisi Ali Rıza Kalender, Projeler Sorumlusu Shaun Swartz, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Selçuk Çiftlik ve madene teknik destek veren İNR Mühendislik Şirketi sahibi Ömer Ardıç’ın tutuklu bulunduğu duruşmada sanıklar SEGBİS ile duruşmaya katıldı.
Tutuksuz sanıklar Erdi Seyhan, Aykut Ayderman ve Funda Ardıç ise mahkeme salonunda hazır bulundu.
Mahkeme heyeti ve savcının değiştiği davada yargılama sanık savunmaları ile başladı. İstenen bilirkişi raporunun dosyaya eklenmediği duruşmada tutuklu sanıklar yaşanan faciadan sorumlu olmadıklarını, serbest bırakılmalarını talep etti. Sanıklardan sonra sanık avukatlarının beyanlarıyla devam eden duruşmada avukatlar da önceki beyanlarını yineleyerek müvekkillerinin faciada dahli olmadığını savunarak müvekkillerinin tutukluluğunun sonlandırılmasını talep etti.
Polis mahkeme salonunun fotoğrafını çekti, tutanak tutuldu
Duruşma esnasında dışarıdan bir şahsın salondakilerin fotoğraf çektiği belirtilerek itiraz edildi. Avukatlar şahıs hakkında işlem yapılmasını istedi. Şahsın polis olduğu belirlenirken, sanığın kimlik tespiti yapılarak tutanak tutuldu.
Duruşma beyanlarla devam ediyor.
‘İliç katliamı sömürge madenciliğinin en büyük sonucu’
Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapıldı. İlk olarak konuşan Uğur Yıldız’ın ailesinin avukatı Akçay Taşçı, İliç katliamının Türkiye tarihinin gördüğü en büyük doğa katliamlarından biri olduğunu belirtti. “Yargılamasını yapmaya ve esas sorumluları mahkeme önüne çıkarmaya çalışıyoruz. Bunun için de yalnızca duruşma salonlarında değil, adliyelerin önünde, basın açıklamalarında derdimizi anlatmaya çalışıyoruz” dedi.
EMEP Milletvekili Sevda Karaca da 13 Şubat 2024’te bu memleketin gördüğü en büyük işçi katliamlarından birinin yaşandığını, 9 işçi hayatını kaybettiğini ifade etti. “Biz o günden bu zamana bu memleketin uluslararası şirketlere adeta bir sömürge haline getirildiğini tartışıyoruz” diyen Karaca sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanadalı şirket Anagold, bu şehrin dört bir yanında sömürge madenciliğiyle halkın hayatına kastediyor ve bu kasıt bizzat devletin iş birliğiyle, iktidarın yol vermesiyle gerçekleşiyor. Ve bu sömürge madenciliğinin en büyük sonucu olan işçi katliamı da gözler önünde yaşandı. İliç katliamı memlekette çok büyük bir tepkiye yol açmıştı. Arkasından gelen adalet mücadelesinde ise ailelerin yalnız kalmaması için ayrı bir mücadele vermek zorunda kalıyoruz. Çünkü bu ülkede hukuk, adalet sömürgeci patronlar için bir sopa olarak kullanılıyor adeta.”
‘Büyük laflar edenler çıkacak karara bakmak zorunda’
Dava sürecinde ailelere kan parası verildiğini, bilirkişi raporlarının değiştirildiğini hatırlatan Karaca, ortaya konulan gerçeklerin üstünün kapatıldığını dile getirdi. Karaca “Adalet Sarayı’nın önünden bir kere daha söylüyoruz. İşçileri katledenler, doğayı katledenler, ülkeyi sömürge madencilerinin sömürgesi haline getirenler bilsin. Bu dava sadece İliç katliamı için değil, memleketin dört bir tarafında aynı biçimde katliama yol açması mümkün olan bütün maden sahaları için bir adalet arayışı, bütün işçiler ve işçi aileleri için bir adalet arayışı. Buradan çıkacak olan kararda ‘Bu memlekette sömürge madencileri gemi azıya alıp bu toprakların yeraltı ve yerüstü kaynaklarını sömürmeye devam mı edecek yoksa halkın çıkarları, işçilerin çıkarları için bir karar mı verilecek’ bunun tartısı çalışacak burada. Biz bu davadan vazgeçmeyen kan parasına boyun eğmeyen tehditler ve şantajlar karşısında susmayan Yıldız ailesi, bu davayı takip eden Erzincan’ın bütün emek ve demokrasi güçleri ile birlikte davayı sonuna kadar takip etmeye devam edeceğiz. Adli yılın açılışında Büyük laflar edenler bu adalet sarayından İliç katliam davası için çıkacak karara da bakmak zorundalar” şeklinde sözlerini sonlandırdı.
DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Hülakü de “Bugün buraya dayanışma, destek amaçlı geldik. Bunun bir kaza olmadığını her defasında söyledik. Bu göz göre göre gelen bir katliamdı. Gerçek failler ortaya çıkana kadar davanın takipçisi olacağız ve mücadele edeceğiz” dedi.
Anne Yıldız: Havamıza, suyumuza da zarar verdiler
Vekillerden sonra konuşan Uğur Yıldız’ın annesi Sevda Yıldız, herkes için adalet istediğini dile getirdi. Erzincan halkına seslenen Anne Yıldız, “Erzincan halkı neden burada değil? Bir tek bize mi zarar verdiler? Bu ülkeye zarar verdiler, suyumuza, havamıza zarar verdiler. Canlarımıza kastettiler, hiç kimsenin sesi çıkmıyor” şeklinde konuştu. CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül’ü de eleştiren anne Yıldız, “Sarıgül ‘Tüm düzenlemeler yapılırsa madenin açılmasına destek veririz’ diyor. Madem ki Erzincan’ı, Erzincan’ın halkını düşünüyorsunuz adalet mücadelemizde yanımızda olun” dedi. Çocuklarının kanının yerde kalmasını istemediğine dikkat çeken Yıldız, mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini ifade etti.
Kaynak: Evrensel










