🔴nİngiltere Başbakanı Keir Starmer, Donald Trump’ın ABD Başkanı olarak yemin etmesine günler kala, ülkenin güvenliğini yüzyıl boyunca garanti altına almaya yardımcı olma sözü vererek Ukrayna’nın başkentine gitti.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile “100 Yıllık Ortaklık” anlaşmasını imzalamak üzere Perşembe günü Kiev’e vardı.
Ukrayna’nın güvenliğinin bir asır boyunca garanti altına alınmasına yardımcı olmayı taahhüt eden anlaşma savunma, bilim, enerji ve ticaret gibi alanları kapsıyor.
Starmer’ın habersiz ziyareti, temmuz ayında göreve başlamasından bu yana Ukrayna’ya yaptığı ilk ziyaret. Muhalefet lideri olduğu 2023 yılında ülkeyi ziyaret eden Starmer, başbakan olduktan sonra Zelenskiy ile iki kez Downing Street 10 numarada görüştü.
Starmer, Kiev tren istasyonunda İngiltere’nin Ukrayna Büyükelçisi Martin Harris ve Ukrayna’nın Londra Büyükelçisi Valerii Zaluzhnyi tarafından karşılandı.
Ukrayna’nın en büyük askeri destekçilerinden biri olan İngiltere, Rusya’nın üç yıl önceki geniş çaplı işgalinden bu yana Ukrayna’ya 12,8 milyar pound askeri ve sivil yardım sözü verdi. Ayrıca İngiliz topraklarında 50.000’den fazla Ukrayna askerini eğitti. Starmer’ın Ukrayna’nın savaş sonrası ekonomik toparlanması için 40 milyon pound daha vereceğini açıklaması bekleniyor.
Ancak İngiltere’nin rolü ABD’nin yanında küçük kalıyor. Trump’ın 20 Ocak’ta göreve gelmesinin ardından Amerika’nın Ukrayna’ya vereceği desteğin akıbeti konusunda derin bir belirsizlik var. Seçilmiş başkan Trump savaşı bir an önce sona erdirmek istediğini söylüyor ve uzun süredir hayranlığını dile getirdiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmeyi planlıyor.
Kiev’in müttefikleri, savaşı sona erdirmek için yapılacak müzakerelerde Ukrayna’yı mümkün olan en güçlü konuma getirmek amacıyla Trump’ın göreve başlamasından önce Ukrayna’ya mümkün olduğunca fazla destek sağlamak için acele ediyor.
Zelenskiy, herhangi bir barış müzakeresinde Ukrayna’nın gelecekte Rusya’dan korunacağına dair güvencelere ihtiyaç duyacağını söyledi. İngiltere, 100 yıllık taahhüdünün bu güvencenin bir parçası olduğunu ve Ukrayna’nın “bir daha asla Rusya’nın uyguladığı türden bir vahşete karşı savunmasız kalmamasını” sağlamaya yardımcı olacağını söylüyor.
Dostluğu ‘bir üst seviyeye’ taşımak
Anlaşma iki tarafa savunma alanında – özellikle Baltık Denizi, Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki Rus faaliyetlerine karşı deniz güvenliği – ve savaşta her iki taraf için de hayati silahlar haline gelen insansız hava araçları da dahil olmak üzere teknoloji projelerinde iş birliği yapma taahhüdünde bulunuyor. Anlaşma ayrıca Rusya tarafından ülkenin işgal altındaki bölgelerinden ihraç edilen Ukrayna tahılının izlenmesine yardımcı olacak bir sistemi de içeriyor.
Starmer Kiev ziyareti öncesinde, “Putin’in Ukrayna’yı en yakın ortaklarından koparma hırsı muazzam bir stratejik başarısızlık olmuştur. Bunun yerine her zamankinden daha yakınız ve bu ortaklık dostluğumuzu bir üst seviyeye taşıyacak,” dedi.
“Bu sadece şimdi ve burada olan bir şey değil, aynı zamanda gelecek yüzyıl için iki ülkeye yapılan bir yatırım, teknoloji geliştirme, bilimsel ilerlemeler ve kültürel alışverişleri bir araya getirme ve Ukrayna’nın son yıllarda gösterdiği olağanüstü inovasyonu gelecek nesiller için kullanma anlamına geliyor.”
Zelenskiy, Starmer ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından önerilen ve Fransa ile diğer Batılı ülkelerden askerlerin bir ateşkes anlaşmasını denetlemek üzere Ukrayna’da konuşlandırılmasını öngören planı da ele alacaklarını söyledi.
Zelenskiy böyle bir önerinin Ukrayna’nın NATO’ya katılması için bir zaman çizelgesiyle birlikte sunulması gerektiğini belirtti. İttifaka üye 32 ülke Ukrayna’nın bir gün NATO’ya katılacağını ancak bunun savaş sonrasına kalacağını söylüyor. Trump, Putin’in Ukrayna’nın NATO’nun bir parçası olmaması gerektiği yönündeki tutumuna sempati duyuyor gibi görünüyor.
/euronews/