🔴 İngiltere hükümeti, Suriye’de Beşar Esad’ın aralık ayında devrilmesinin ardından ülkenin yeniden inşasına yardımcı olmak amacıyla aralarında devlet daireleri ve medya kuruluşlarının da bulunduğu bir düzine Suriye kuruluşuna yönelik yaptırımları kaldırdığını açıkladı.
İngiltere bu yaptırımları Esad’ın baskıcı yönetimini destekleyen, sivil eylemlerin şiddetle bastırılmasına yardımcı olan ve yanlış bilgi yayanlara karşı uygulamaya koymuştu.
Orta Doğu’dan sorumlu bakan Hamish Falconer yaptığı açıklamada, “Suriye halkı ülkelerini ve ekonomilerini yeniden inşa etme fırsatını hak ediyor ve istikrarlı bir Suriye, İngiltere’nin ulusal çıkarınadır,” dedi.
Suriye’nin yeni yönetimi, yaklaşık 14 yıl süren iç savaşın ardından ülkenin tahrip olan ekonomisini ve altyapısını yeniden inşa etmeye başlamakta zorlanıyor.
Şam’daki yeni yetkililer, Batılı ülkeler tarafından Esad hükümetine uygulanan sert yaptırımların kaldırılması için çaba sarf etti, ancak sınırlı bir başarı elde etti.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, aralarında içişleri ve savunma bakanlıklarının da bulunduğu bazı devlet kurumlarına uygulanan mali yaptırımların ve mal varlıklarının dondurulması kararlarının kaldırıldığını açıkladı.
Esad lehine propaganda yaptığı ve sivillere karşı şiddeti kışkırttığı iddia edilen devlet kurumu Radyo ve Televizyon Genel Müdürlüğü’ne yönelik yaptırımlar da kaldırıldı.
İngiliz Dışişleri Bakanlığı ayrıca yanlış bilgi yaydığı gerekçesiyle Al Watan gazetesi, Cham Press TV ve Sama TV’ye uygulanan yaptırımların da kaldırıldığını duyurdu.
Esad ve ortaklarına karşı uygulanan yaptırımlar yürürlükte kalmaya devam ederken, eski liderin ve diğerlerinin Suriyelilere karşı işlenen zulümlerden sorumlu tutulmasına olanak tanıyan mevzuat da değiştirildi.
Mart ayında İngiltere, çoğu banka ve petrol şirketi olmak üzere 20 kadar Suriyeli işletmeye yönelik yaptırımları kaldırmıştı.
Trump yönetimi, Esad’ı deviren saldırıya liderlik eden eski bir İslamcı isyancı olan Ahmed eş-Şaraa liderliğindeki yeni Suriye hükümetini henüz resmen tanımadı.
Eş Şaraa’nın liderliğini yaptığı militan grup Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanmaya devam ediyor ve Esad döneminde Şam’a uygulanan yaptırımlar da yürürlükte.
Ancak Washington bazı kısıtlamaları hafifletti.
Ocak ayında ABD Hazinesi, Suriye hükümeti ile bazı enerji satışları ve arızi işlemler de dahil olmak üzere bazı işlemlere izin veren altı ay süreli genel bir izin yayınlamıştı.
Avrupa Birliği ise Suriye’ye yönelik bazı enerji ve ulaştırma yaptırımları ile bankacılık kısıtlamalarını hafifletmeye başladı ve petrol, gaz ve elektriğin yanı sıra havacılık sektörü de dahil olmak üzere ulaştırmayı hedef alan tedbirleri askıya aldı.
/euronews/