Sığınmacılar, kaldıkları ‘Bibby Stocholm’ adlı gemiyi “güvensiz, korkutucu, izole bir yer, sürgün yeri, korkunç bir ikamet yeri” olarak nitelendirdi.
İngiltere’de sığınmacıları ağırlamak için kullanılan ‘Bibby Stocholm’ adlı dev gemide bir süre kalan 39 kişi, İçişleri Bakanı Suella Braverman’a gönderdikleri ortak mektupta, yaşadıkları korku ve umutsuzluk dolu anları dile getirdi.
İnsan hakları örgütlerinin “yüzen hapishane” suçlamasıyla sert tepkisini çeken gemide bir süre kalanlar kaleme aldıkları üç sayfalık mektupta, kötü koşulların sığınmacılardan birini ihtihar girişiminde bulunmaya sürüklediği uyarısı yapıldı.
Sığınmacıların gemide mahsur kalmanın yarattığı korku ve çaresizlik içinde kaldıkları kaydedilen mektupta, İngiltere’de özgür ve güvenli bir ortama kavuşabilmeleri için hükümetin kendilerine yardım etmesi istendi.
Sığınmacılar gemiyi “güvensiz, korkutucu, izole bir yer, sürgün yeri, küçük hücreler ve korkunç bir ikamet yeri” olarak nitelendirdi.
Mektubu kaleme alan ve daha sonra İngiliz The Guardian gazetesine konuşan bazı sığınmacılar, hala gemiye götürülme korkusu içinde yaşadıklarını belirterek, koşullar yüzünden burada sağlığını yitirip hastalananların sayısının oldukça fazla olduğu şikayetinde bulundu.
“İntihar girişimleri artabilir”
Gemideki bir intihar girişimi vakasıyla ilgili yaşananların anlatıldığı mektupta, diğer sığınmacıların yerinde ve çabuk müdahalesiyle trajik bir gelişmenin önüne geçildiği aktarıldı.
Koşulların oldukça kötü olduğu yinelenen mektupta, gerekli tedbirlerinin alınmaması halinde intihar girişimi vakalarının artabileceği uyarısı yapıldı.
Mektupta, “Bazı arkadaşlar intihar edecek cesarete sahip olmayı dilediklerini bile söyledi. Kişisel inancımız, bu bireylerin çoğunun gelecekte sorunlardan kaçmak için bu aptallığa başvurabileceği yönünde.” denildi.
Gemide kalmaları yüzünden ruh sağlıklarını bozulduğu şikayetinde bulunan sığınmacılar mektubun sonunda, “Şu anda eski ve terk edilmiş bir otelde kalıyoruz. İzolasyon ve yalnızlık duygusu bizi ele geçirdi, psikolojik ve duygusal baskılar ciddi oranda arttı.” ifadesini kullandı.
Mektubu kaleme alanlar, İçişleri Bakanlığı tarafından 11 Ağustos’ta gemide lejyonella bakterisi bulunduğu bilgisini de kendileriyle geç paylaşılmasından ve bu konuda kendilerine yeteri karar bilgi verilmemesinden şikayetçi oldu.
İngiltere’de 7 Ağustos’ta tartışmalı şekilde 39 sığınmacının yerleştirildiği Bibby Stockholm adlı geminin su tesisatında lejyonella bakterisi tespit edilmesi üzerine 11 ağustos’ta tahliye işlemi başlatılmıştı.
Bakanlık sığınmacıları yeniden gemiye gönderecek
İçişleri Bakanlığı ise ortak mektuba verdiği yanıtta, gerekli testlerin tamamlanmasının ardından sığınmacıların gemiye yeniden gönderileceğini bildirdi.
Bakanlığın yanıt mektubunda, “Daha ileri testler yapılıyor ve sığınmacıları ancak su tesisat sisteminin ilgili güvenlik standartlarını karşıladığına dair onay alındığında yeniden gemiye göndermeyi planlıyoruz. Gemidekilerin güvenliği öncelik olmaya devam ediyor.” denildi.
Dev gemi Dorset sahilindeki Portland Limanı’na demir attı
İngiltere’de en az 18 ay boyunca 500 erkek sığınmacının barındırılacağı açıklanan “Bibby Stockholm” adlı dev geminin Dorset sahilindeki Portland Limanı’na yanaşmasının ardından, İngiliz hükümetinin tartışmalı göçmen politikası yeniden gündeme geldi.
İngiltere İçişleri Bakanlığından daha önce yapılan açıklamada, iltica sistemi üzerindeki baskı ve sığınmacıların otellerde barındırılmasının vergi mükelleflerine maliyetini azaltmak amacıyla dev bir geminin kullanılacağı duyurulmuştu.
Gemi, bölge halkı ve insan hakları grupları tarafından protestolarla karşılandı.
Hükümet, gemide barındırılacak kişilerin, yalnızca İngiltere’ye yasa dışı yollardan giren 18 ila 65 yaş aralığındaki yetişkin erkeklerden oluşacağını açıkladı.
İngiliz hükümetinden yapılan açıklamalara göre, halihazırda ülke genelindeki otellerde yaklaşık 51 bin sığınmacı bulunuyor ve bu durum vergi mükelleflerine günde yaklaşık 6 milyon sterline mal oluyor.
İnsan hakları örgütleri, uygulamayı “insanlık dışı” olarak niteliyor
Ülkede göçmen yanlısı sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri, sığınmacıların gemilerde barındırılmasının “insanlık dışı” olduğunu savunuyor.
Göçmen yanlısı 50’den fazla örgüt ve kampanya, hükümetin sığınma talebinde bulunan kişileri barındırmak üzere kiraladığı “Bibby Stockholm” gemisinin sahibi Bibby Marine şirketine önceki ay açık mektup yazmıştı.
Mektupta, şirketin transatlantik köle ticaretiyle kanıtlanmış tarihi bağlarına değinilerek, gemide uygulanacak gözaltı benzeri koşullara işaret edildi ve şirketin kamuoyuna açık yanıt vermesi istenmişti.
Ülke basınında yer alan haberlere göre, Portland sakinleri, geminin limana yerleştirilmesi sürecinde yerel topluma danışılmadığını belirtmiş ve geminin adada bulunmasına, sağlık hizmetleri gibi yerel hizmetler üzerindeki etkisinden endişe ederek karşı çıkmıştı.
İngiltere İçişleri Bakanlığından 5 Nisan’da yapılan açıklamada, iltica sistemi üzerindeki baskıyı ve Manş Denizi üzerinden yasa dışı göçmen geçişlerindeki önemli artışın vergi mükelleflerine maliyetini azaltmak amacıyla, dev bir geminin sığınmacıların barınması için kullanılacağı duyurulmuştu.
Kaynak: euronews