Araştırmacılar, yaraların insanlarda diğer memelilere, hatta en yakın primat kuzenlerine kıyasla çok daha yavaş iyileşebildiğini tespit etti.
Japonya ve Fransa’dan bilim insanlarının ortak yürüttüğü araştırmada, insan yaralarının insan olmayan primatlardaki aynı tür yaralanmalara kıyasla yaklaşık üç kat daha yavaş iyileştiği ortaya kondu.
Bahsi geçen primatlar arasında şempanzeler (Pan troglodytes) ve bonobolar (Pan paniscus) da var. Ekip, bunların yaşayan en yakın insan akrabaları olduğunu not etti.
İnsanlar ve şempanzeler arasında iyileşme oranlarındaki bu fark, diğer primat türleri arasında veya insan olmayan primatlar ile kemirgenler gibi diğer memeliler arasında mevcut değildi.
Bu yüzden keşif, insanların atalarının evrimsel sürecin bir noktasında daha yavaş iyileşme özelliği göstermeye başladığı anlamına geliyor.
Hakemli bilimsel dergi Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences’ta yayınlanan araştırma makalesinde, “Bu bulgu, insanlarda gözlemlenen yavaş yara iyileşmesinin primat takımlarında yaygın bir özellik olmadığını gösteriyor ve insanlarda evrimsel adaptasyonlar olma olasılığını vurguluyor,” ifadeleri yer aldı.
Araştırma ekibi bu durumun insanlardaki ter bezlerinin yoğunluğu veya cilt kalınlığındaki farklılıklardan kaynaklanmış olabileceğini düşünüyor. Buna göre zamanda ter bezlerinin artan yoğunluğu, vücut kılı yoğunluğunu azaltmış ve cildi yaralanmaya karşı daha savunmasız hale getirmiş olabilir.
Araştırmacılar, bunun da korunmayı artırmak için daha kalın bir cilt tabakasının evrimini tetiklemiş olabileceğini savunuyor. Böylece yaraların iyileşme süreci de uzamış olabilir.
Ekip ayrıca, insanların tıbbi bitkileri kullanmaya başlayarak ve sosyal gruplar kurarak savunmasızlığı ve uzayan iyileşme süresini telafi etmiş olabileceği görüşünde.
Kaynak: Euronews