Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Medya Ekibi Başkanı Dr. İmad Cemil, Erbil merkezli Kürdistan24’e yaptığı açıklamada, “1266 oy verme merkezi ve 6 bin 318 oy verme istasyonunda genel oylama, 165 merkez ve 749 istasyonda ise özel oylama yürütülecek.” dedi.
Dr. İmad Cemil, Kürdistan Parlamento seçimlerinde 41 bin sandık görevlisine seçimin yürütülmesi konusunda eğitim verildiğini belirtti.
Özel oylamada oy verme merkezleri ve istasyonlarının illere göre dağılımı:
Duhok
Oy verme merkezi: 264
İstasyon: 1596
Erbil
Oy verme merkezi: 498
İstasyon: 2213
Süleymaniye
Oy verme merkezi: 477
İstasyon: 2373
Halepçe
Oy verme merkezi: 27
İstasyon: 136
Özel oylamada oy verme merkezleri ve istasyonlarının illere göre dağılımı:
Bağdat
Oy verme merkezi: 1
İstasyon: 2
Duhok
Oy verme merkezi: 33
İstasyon: 143
Erbil
Oy verme merkezi: 62
İstasyon: 306
Süleymaniye
Oy verme merkezi: 57
İstasyon: 276
Halepçe
Oy verme merkezi: 1
İstasyon: 3
Ninova
Oy verme merkezi: 4
İstasyon: 5
Kerkük
Oy verme merkezi: 1
İstasyon: 2
Diyala
Oy verme merkezi sayısı: 1
İstasyon sayısı: 1
Anbar
Oy verme merkezi: 1
İstasyon: 1
Bağdat – Kerx
Oy verme merkezi: 2
İstasyon: 8
Vasıt
Oy verme merkezi: 1
İstasyon: 1
Salahaddin
Oy verme merkezi: 1
İstasyon: 2
Irak Yüksek Yargı Konseyine bağlı Seçim Yargı Komisyonu, 20 Mayıs 2024’te Kürdistan Bölgesi’ndeki bileşenlerin şikayetleri üzerine Kürdistan Parlamentosundaki 100 sandalyeden beşini bileşenlere tahsis etme kararı almıştı.
Irak Federal Yüksek Mahkemesinin 21 Mayıs 2024’te seçim yargısının kararını onamasıyla, bileşenlere tahsis edilen sandalyelerin şu şekilde dağıtılmasına karar verilmişti:
1. Erbil: 2 sandalye (biri Hristiyanlar, diğeri Türkmenler için)
2. Süleymaniye: 2 sandalye (biri Hristiyanlar, diğeri Türkmenler için)
3. Duhok: 1 sandalye Ermeniler için
Kürdistan Parlamentosundaki sandalye sayısının illere göre dağılımı:
1. Erbil: 32 sandalye
2. Süleymaniye: 36 sandalye
3. Duhok: 24 sandalye
4. Halepçe: 3 sandalye
(Toplam: 95 sandalye)
Federal Mahkemenin kararına göre parlamento seçimlerinin altıncı turu dört seçim bölgesinde yapılacak.
Kürdistan Parlamento Seçim Kanunu ve komisyon tarafından onaylanan seçim sistemine göre Kürdistan Parlamento seçimlerinde oy kullanabilecek kişilerin 18 yaşını doldurması ve vatandaşlık veya ulusal kart sahibi olması ayrıca biyometrik seçmen kartına sahip olması gerekiyor.
Özel oylamayla ilgili olarak komisyon, genel oylamadan 48 saat önce iç güvenlik güçleri, Peşmerge, ordu, hastane ve cezaevi personeli ile tutukluların, Kürdistan Parlamentosunun sabah 07.00’den akşam 18.00’e kadar sürecek seçimleri için yapılacak özel oylamada oy kullanabileceğini belirledi.
Kürdistan Parlamento Seçim Kanunu’nda açıklandığı gibi seçim yöntemi, açık liste sistemine göre doğrudan gizli oyla sınırlı olacak ve her seçim listesindeki kadın adayların oranı yüzde 30’dan az olmamalı ve Kürdistan Parlamentosu’na aday olmak için belirlenen yaş sınırı 25’tir.
Söz konusu seçimler, Irak il meclisi ve parlamento seçimlerine benzer şekilde, seçmenlerin biyometrik kart kayıtlarının okunması, parmak izlerinin karşılaştırılması ve oy kartlarının “QR kodunun” okunması için sandık merkezlerinde elektronik doğrulama cihazları kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek.
Komisyon tarafından onaylanan oylama, sayım ve ayırma sisteminde, oylama gizli olacak ve seçmen, liste ve aday sayısını Komisyon tarafından oy vermek için sağlanan özel kalemle oy pusulasının üzerine damgalayarak seçecek.
/k24/