Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında Kalkınma Yolu Projesi’nde iş birliğine ilişkin dörtlü mutabakat zaptı imzalandı

DünyaGündem

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı Sudani’nin himayesinde, Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında Kalkınma Yolu Projesi’nde iş birliğine ilişkin 4’lü mutabakat zaptı imzalandı.

Ziyaretin ilk imzası Kalkınma Yolu Projesi’nde atıldı. Basra kentini Türkiye sınırına bağlayacak 1200 km’lik tren yolu ile tedarik zinciri ve ulaştırma anlamında geniş bir işbirliği amaçlanıyor.

Rûdaw’a konuşan Irak Ulaştırma Bakanlığı Sözcüsü Meysem Safi, projeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Safi, “Türk tarafı kesinlikle Kalkınma Yolu Projesinde kilit ve stratejik bir ortaktır ve bugünkü ziyaret öncesinde de görüşmeler yapıldı. Bu ziyaret önceki tartışmaları tamamlıyor; Ayrıca hem Türkiye hem de Irak Ulaştırma Bakanlıkları arasında uzmanlar aracılığıyla teknik toplantılar ve toplantılar yapıldı. Bu ziyaret toplantıların devamı niteliğinde olacak ve ulaştırma sektörü alanında mutabakat zaptı imzalanacak” dedi.

Projenin Irak ekonomisinin büyümesine yol açacağını kaydeden Safi, “Kalkınma Yolu Projesinin, kara yolu bölümünün yaklaşık yüzde 69’u tamamlandı. Otoyolun yüzde 52’si tamamlandı ve 1.200 kilometrelik topoğrafik etüt çalışması bitirildi. Daha sonra nihai planlama aşamasına geçilecek ve ardından proje, uygulama için uzman şirketlere sunulacak” diye konuştu.

Sözcü Safi, projenin aynı zamanda Irak’ın çevresi ve dünyayla ekonomik birliğini ve bütünleşmesini de sağlayacağını kaydetti.

Kalkınma Yolu Projesiyle ilgili özel görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Iraklı yetkili, “Bağdat’ta, Katar’da, BAE’de ve Irak’ta olduğu gibi Türkiye’yle de bağlantısı olan dörtlü konseyler var. Ayrıca Kalkınma Yolu projesinde Bulgaristan, Sırbistan, Türkiye ve Macaristan’ın yer aldığı dörtlü bir konsey de bulunuyor. Bu hem stratejik öneme sahip bu projenin sadece Irak’a özel olmadığı, bölge ülkeleri için de önemli olduğu ve hem de Irak ekonomisinin sadece petrolde bel bağlamadan çeşitlendirildiği mesajını veriyor” ifadelerini kullandı.

Meysem Safi, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı çok sayıda ekonomi danışmanının Avrupa ve Asya ülkelerine çeşitli ziyaretlerde bulunduğunu belirterek, “Birçok şirket bize teklif veriyor, ancak bu şirketlerin Irak’ın ekonomik vizyonuna ve projenin doğasına ve bu projenin önemine uygun olarak çalışması gerektiği yönündeki karar” diye konuştu.

Kalkınma Yolu Projesi için 320 kilometrelik otoyol planlandı

Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Irak ile “Kalkınma Yolu Projesi” kapsamında yapımı planlanan 615 kilometrelik demir yolu için 5,8 milyar dolarlık, 320 kilometrelik kara yolu için 2 milyar dolarlık yatırım yapacak.

Kalkınma Yolu Projesi’nde Türk ve Irak hükümetleri, devam eden çalışmalara ek olarak 23,8 milyar dolarlık yatırım yapacak. Türkiye, bu yatımları demir ve kara yolları için gerçekleştirecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında yürüttüğü çalışmalarla ülkeden geçen 2 bin 88 kilometrelik demir yolu bağlantısı için 615 kilometrelik yeni hat, 1912 kilometrelik kara yolu koridoru içinse 320 kilometrelik yeni otoyol yatırımı planladı.

Söz konusu demir yolu ağının 439 kilometresi mevcut durumda iken 1034 kilometresi devam ediyor, 615 kilometresi ise planlanıyor. Planlanan demir yolu ağları Antep-Ovaköy arasında bulunuyor. Bu demir yolu için 5,8 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

Proje kapsamında ülkeden geçen kara yolu 1912 kilometre olacak. Söz konusu kara yollarının 1592 kilometresi mevcut durumda bulunurken, 320 kilometresi için planlama yapıldı. Urfa-Ovaköy arasında planlanan kara yolunun yatırım tutarı 2 milyar dolar olarak öngörülüyor.

Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi üzerinden Irak’a gelecek yükleri, Büyük Faw Limanı’ndan başlayarak, demir yolu ve kara yolu bağlantısıyla Avrupa’ya ulaştıracak Kalkınma Yolu Projesi Türk ve Irak hükümetlerinin yatırımlarıyla devam ediyor.

Proje, Çin ve Hindistan gibi büyük ülkelerden söz konusu limana gelen mallar için önemli rol oynayacak.

Projenin, Avrupa’dan Körfez Bölgesi’ne kadar uzanan geniş bir coğrafyaya potansiyel bir fayda sağlaması bekleniyor. Anılan güzergahı bağlayacak en ekonomik yol olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu, Türkiye’nin yeni İpek Yolu’ndaki konumunu daha da güçlendirecek.

Projeyle Basra Körfezi’nden geçen yükler Türkiye üzerinden, Marmaray sayesinde aktarma yapılmadan Avrupa’ya ulaştırılacak.

 

/rd/

İlginizi Çekebilir

Erdoğan: Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek
IŞİD için toplanan para MASAK raporuna yansıdı

Öne Çıkanlar