Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Erbil’e gitti: Gündem Tahranla imzalanan güvenlik anlaşması

DünyaGündem

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci başkanlığında üst düzey bir heyet, İran-Irak arasında imzalanan sınır güvenlik anlaşmasının uygulanması gündemiyle Erbil’e gidiyor:

Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılmasını da içeren Tahran ve Bağdat arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının en son 19 Eylül’de uygulanmış olması gerekiyor. İran’dan bugüne kadar yapılan açıklamalarda belirlenen sürenin uzatılmayacağı sinyali verildi.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın ofisinden yapılan yazılı açıklamada Kasım el-Araci başkanlığındaki üst düzey bir güvenlik ve askeri heyetin başkent Erbil’i ziyaret edeceği kaydedildi. Açıklamada ziyaretin Irak ve İran arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının hayata geçirilmesi gündemiyle gerçekleştirileceği ifade edildi.

Peşmerge Bakanlığı’ndan yetkililerin de katılımıyla, Kasım  el-Araci başkanlığındaki üst düzey  Irak güvenlik heyetinin Erbil’e bağlı Bradost’un sınır bölgelerinde incelemelerde bulunacağı belirtildi.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi Weid Qedo, Kasım el-Araci başkanlığındaki üst düzey heyetin, İran ile imzalanan sınır güvenlik anlaşmasının maddeleri arasında yer alan Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılması konusunu denetlemek amacıyla Erbil’i ziyaret edeceğini söyledi.

Qedo, Bağdat’ın Tahran’dan anlaşmanın uygulanması için belirlenen sürenin uzatılmasını talep ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Irak hükümeti, anlaşmanın tüm maddelerinin uygulanabilmesi, sınır güvenliğinin denetlenmesi, İran karşıtı grupların sınırdan uzaklaştırılması, sınırdan herhangi bir saldırının gerçekleşmesinin önlenmesi, yasa dışı uyuşturucu madde ticareti ve kaçakçılığının önüne geçilebilmesi için İran’dan belirlenen sürenin uzatılmasını talep etti.”

Anlaşmanın süresi 19 Eylül’de doluyor

19 Mart’ta Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el Araci ve İran Ulusal Güvenlik Sekreteri Ali Şemhani Bağdat’ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani gözetiminde, iki ülke arasındaki sınır güvenliğini de kapsayan güvenlik anlaşmasını imzalamıştı.

Anlaşma önemli ölçüde Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten Rojhılatlı Kürt partilerin silahsızlandırılması ve kamplara yerleştirilmesini içeriyor. Anlaşmanın 19 Eylül’e kadar uygulanmış olması gerekiyor.

13 Eylül’de Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Tahran’ı ziyaret ederek İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüşmesi ardından ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada “İki taraf arasındaki güvenlik anlaşmasını birlikte ele aldık. Hiçbir grubun Irak topraklarını başka bir devlete saldırmak için kullanmasına izin verilmeyecek” ifadelerini kullanmıştı.

Taraflar arasında hazırlanan güvenlik planının nihai aşamasına gelindiğini belirten Hüseyin, “Irak ile İran arasındaki sınırda bazı farklı gruplar silahsızlandırıldı ve gelecekte Birleşmiş Milletler mülteci koruması veya ulusal koruma çatısı altına girecek mülteciler için kamplar kurduk” şeklinde konuşmuştu.

 

/rûdaw/

 

İlginizi Çekebilir

Lozan Konferansı sonuç bildirgesi: Kürtlerin varlığı, dili ve statüsü tanınmalı
Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu toplanıyor

Öne Çıkanlar