Yeni ‘Almanya Güzeli’ Apameh Schönauer, 39 yaşında İran kökenli bir mimar.
Almanya’da son yıllarda güzellik yarışmasına katılmak için aranan kriterlerde köklü değişikliklere gidildi. İran kökenli Apameh Schönauer, işte bu değişimi yansıtıyor.
Ancak Apameh Schönauer, siber ortamda ırkçılığa varan alay ve hakaretlere maruz kalıyor.
‘Almanya güzeli’, sanal ortamda kendisine yönelik saldırılarla ilgili “Bunu çok üzücü buluyorum. Mesajlar o kadar yüzeysel ki söyleyecek bir şey yok” diyor.
Almanya’da güzellik yarışmalarında (Miss Germany) artık adayların vücut ölçüleri, yaşları, kiloları ya da saç stillerinden ziyade kişilikleri ve temsil ettikleri değerler ön plana çıkıyor.
Schönauer’in şubat ayında taç giymesinde bu kriterler rol oynadı.
“Miss Germany’ye katıldım çünkü bir fark yaratmak istedim.” diyen Schönauer, AFP’ye verdiği demeçte şöyle konuştu:
“İki yaşında bir kızım var ve ona rol model olmak için sorumluluk almak istediğimi hissettim. Ayrıca her gün sokaklara dökülen ve özgürlükleri için mücadele eden güçlü İranlı kadınlar beni her zaman motive etti. Bunlar bana benim de bir şeyler yapmam gerektiğini söyleten nedenlerdi.”
İki çocuk annesi Schönauer altı yaşındayken ailesi ile birlikte İran’dan Almanya’ya göçmüş.
“Seçilmemin bu kadar tepki çekeceğini hiç düşünmemiştim.” diyor 39 yaşındaki mimar.
Schönauer, gördüğü tepkiler karşısında “Bunlar bana cinsiyet eşitliği ve farklılıklara saygı için verdiğim mücadelenin ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor.” ifadelerini kullandı.
İran’dan da çok olumlu tepkiler aldığını söyleyen Schönauer, “İranlı bir kadın olarak büyüdüğünüz ve 30 yıldan fazla yaşadığınız başka bir ülkede bir şeyler yapabileceğinizi bilmek, İranlı kadınlara biraz umut verdiğimiz için çok gurur duyuyorlar” diyor.
Miss Germany direktörü Max Klemmer, İranlı yarışmacıya yönelik nefret mesajları ortaya çıkar çıkmaz Schönauer ile dayanışma içinde oldu ve jürinin ‘doğru kişiyi seçtiği için’ rahat ve emin olduğunu açıkladı.
“Ben bu ülkede okula gittim” diyen Schönauer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu erkek ortamında kendimi savunmayı, mücadele etmeyi ve bir kadın olarak, İranlı bir kadın olarak ve dolayısıyla bir göçmen olarak saygı görmeyi öğrendim.”
/euronews/